Zaloguj się, aby obserwować  
krolik13

Krowa Aberdeen Angus

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
krolik13    1

Witam. Mam w swojej hodowli krowę 75% Aberdeen Angus...jaką rasą ją mogę pokryć aby poród był łatwy??? Chodzi mi o rasę mięsną. A oto ta krowa http://www.agrofoto....mage145081.html

doradźcie coś...

a oto lista ras którymi jestem zainteresowany...co mogę wybrać??

1.Limousine

2.Charolaise

3.Angus Red

4.Aberdeen Angus

5.Blonde d'Aquitaine

6.Simentaler

7.Piemontese

pomóżcie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
milewskir7    5

Jeśli chcesz dążyć do czystorasowego angusa przez wyparcie to pokryj ją angusem, a jeśli chcesz krzyżówkę na mięso to pokryj ją Charolaise albo Blonde d'Aquitaine, chyba że to jałówka to limousine.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
minka    0

Witam

Ja bym zapłodnił ją harefordem otrzymałbyś w ten sposób mieszankę tych dwóch gatunków. Była by wtedy w 86% bydłem hodowanym w Anglii. Sam się zastanawiam nad sprowadzeniem paru jałowic. Polecam rozpatrzenie tej propozycji. Ogólnie ta rasa bydła charakteryzuje się bardzo szybkim przyrostem cieląt, które rodzą się małe co ułatwia porody. Cechy charakterystyczne to brak rogów oraz kolor czrny odziedziczona po angusie oraz biały łeb po haryfordzie pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
milewskir7    5

Ale mięso będzie mocno otłuszczone i ta mieszanka nie urośnie większa niż mieszanka tej krowy zapłodnionej limousine. Ale każdy ma swój gust.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DARoROL    0

Ale mięso będzie mocno otłuszczone i ta mieszanka nie urośnie większa niż mieszanka tej krowy zapłodnionej limousine. Ale każdy ma swój gust.

 

Kolego z Twoją wypowiedziom trochę bym się nie zgodził, gdyż nie jest to czysto rasowa sztuka :) gdzieś czytałem, że najnowsze badania wskazują na to że mięso pochodzące z tych ras nie ma szkodliwego cholesterolu i mam nadzieję, że w końcu ten stereotyp o otłuszczonych Aberdeen-ach i herefordach zostanie zniesiony ;) Sam osobiście posiadam jałówkę tej rasy po czeskim "Lybarze", oczywiście jest to mieszaniec ale będę dążył do czystej rasy, pokryta jest herefordem, jestem ciekawy co z tego wyjdzie :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kombinat    5

Czy jakaś różnica , poza umaszczeniem jest między czarnym a czerwonym Angusem?

 

Kolego z Twoją wypowiedziom trochę bym się nie zgodził, gdyż nie jest to czysto rasowa sztuka :) gdzieś czytałem, że najnowsze badania wskazują na to że mięso pochodzące z tych ras nie ma szkodliwego cholesterolu i mam nadzieję, że w końcu ten stereotyp o otłuszczonych Aberdeen-ach i herefordach zostanie zniesiony ;) Sam osobiście posiadam jałówkę tej rasy po czeskim "Lybarze", oczywiście jest to mieszaniec ale będę dążył do czystej rasy, pokryta jest herefordem, jestem ciekawy co z tego wyjdzie :D

 

DARoROL - widzę , że korzystasz z oferty Łowicza - masz jakieś rozeznanie co proponuje wws czy Holenderska Genetyka jesli chodzi o te rasy. Krąży opinia że można tam 2 razy taniej kupić ale też spotkałem się z opiniami że to co sprzedają to kiepskiej jakości jest. Wiem, że Łowicz ma ciągle w ofercie czarnego angusa a na dniach będzie też czerwony - Zachwalam ich troche ale mam najbliżej i jak na razie się nie zawiodłem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DARoROL    0

Czy jakaś różnica , poza umaszczeniem jest między czarnym a czerwonym Angusem?

 

 

 

DARoROL - widzę , że korzystasz z oferty Łowicza - masz jakieś rozeznanie co proponuje wws czy Holenderska Genetyka jesli chodzi o te rasy. Krąży opinia że można tam 2 razy taniej kupić ale też spotkałem się z opiniami że to co sprzedają to kiepskiej jakości jest. Wiem, że Łowicz ma ciągle w ofercie czarnego angusa a na dniach będzie też czerwony - Zachwalam ich troche ale mam najbliżej i jak na razie się nie zawiodłem

 

 

Witam, a wiec tak, po kolei odpowiadając na Twoje pytania Kombinat, jeśli chodzi o WWS to niestety nic tu Ci nie pomogę bo z nimi nie współpracowałem, a od Holenderskiej Genetyki dostaję co roku katalog, i widzę, że posiadają bydło mięsne jednak w tym katalogu nie ma wyszczególnionych buhajów mięsnych z imienia, jedynie krótka charakterystyka ras, i są tylko rasy BBB, Simental, i Limousin, więc korzystam z MCHiRZ Łowicz, nasz inseminator z nimi współpracuje, i jestem zadowolony, Łowicz posiłkuje się nasieniem z czeskiej firmy Natural jak dla mnie jest w porządku, bo widać na cielakach różnicę. Jeśli chodzi o Twoje pierwsze pytanie odnośnie Angusa to od 1878r rozpoczęto doskonalenie tej rasy w USA, jednym z efektów było powstanie odmiany red angus o czerwonym kolorze (To tylko skrócona historia)a różnica: bydło to różni się od czarnego jedynie barwą sierści i nieco większym wzrostem. Pozdrawiam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
andrzej612b    227

Jeśli chodzi o łatwość porodów to angus , limousine i może hereford co do przyrostów to polecam charolesa i simentala ale tu mogą być problemy przy wycieleniu , co do czystości rasy z krzyżówki to nigdy nie będzie to 100% najwyżej 99,99 % . Osobiście polecam limousine , mam kilka sztuk i z porodem nigdy nie było problemu , o sprzedaż odsadek też łatwo , byczki sprzedaje jako rozpłodniki a jałówki zostawiam na razie dla siebie w celu powiększenia stada .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kombinat    5

Jeśli dobrze pamiętam to 97,5 % uznawane jest już za czystą rasę.

 

Z tym WWS-em i Genetyką to tak właśnie jest - w katalogu wszystko ładnie i pięknie ale jak chcesz szczegóły to cisza - nie można sobie wybierać wśród kilku buhajów w ramach jednej rasy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DARoROL    0

Jeśli dobrze pamiętam to 97,5 % uznawane jest już za czystą rasę.

 

Z tym WWS-em i Genetyką to tak właśnie jest - w katalogu wszystko ładnie i pięknie ale jak chcesz szczegóły to cisza - nie można sobie wybierać wśród kilku buhajów w ramach jednej rasy

 

Masz rację, że to tak nie bardzo, no ale akurat zarówno WWS jaki i HG nastawieni są głównie na rasy mleczne i bardziej promują się w tym kierunku, no ale, dla chcącego nic trudnego, jakieś ranking z info. by nie zawadził. Np. muszę pochwalić po raz kolejny MCHiRZ Łowicz ponieważ gdy strona internetowa tej firmy była jeszcze aktualizowana, ja akurat potrzebowałem info. odnośnie buhajów mięsnych napisałem e-mail i otrzymałem zaraz odp. nawet telefonował do mnie kierownik działu rozrodu :P

@kombinat- Jeśli mogę zapytać to zajmujesz się hodowlą bydła mięsnego? Masz może jakieś sztuki z angusa ? bo tak akurat o tej rasie temat jest, to tak okazyjnie zapytam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kombinat    5

DARoROL hodowlą się nie zajmuję na co dzień - gospodarstwo prowadzą rodzice, ale ja staram się czuwać nad tym co oni zamawiają, kupują, podpowiadać jakie są trendy, tak żeby szli z duchem czasu a nie trzymali 3 kurki, 3 świnki i 3 krówki :). Kiedyś podjechał do nas KI SAMEN i ojczulek niczego nie świadom wziął od nich jakiś chłam - na 10 zabiegów - 0 skutecznych - inseminator sprawdzony a więc jego błędy odpadają. Tak sie zastanawiam jaki interes miał ten przedstawiciel, że wcisnął nam rozmrożone i powtórnie zamrożone nasienie (dowiedziałem się tak w MCHiRZ). W życiu od nich nic nie wezmę, choćby za darmo i pół województwa zniechęciłem do nich przy okazji.

Wracając do tematu to chciałem aby "słabsze" krowy przeznaczyć do krzyżowania towarowego - testowałem już Limousine (buhaje z MCHiRZ - Doping i chyba Lidol) i jest ok - przyrosty ładne, porodu normalne, potomstwo spokojne. Próbowaliśmy też simentale i charolaise - ale tu bez interwencji przy porodach się nie obyło. Teraz myślę o angusach. Z tego co się orientuję przyrosty nie są złe, porody łatwiutkie jak na bydło mięsne a mity o otłuszczonym mięsie można między bajki włożyć. Widzę, że używałeś buhaja LYBAR - to jest czarny angus ale niestety w ofercie już go nie mają. Jest teraz ROCKY - jak ktoś ma po nim potomstwo to czekam na opinie. Dowiadywałem się też że na dniach będzie czerwony angus.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DARoROL    0

@kombinat - Jeśli chodzi o Angusa to fakt, po Lybarze jałówka sama nam się wycieliła, wrzucałem do galerii jej fotki wiec poszperaj bo gdzieś jest, jednak z Rockyego zrezygnowałem po radzie mojego inseminatora gdyż podobno po nim są już nieco większe cielaczki, ale na krowy będzie oki, a z tym charolaise to mnie trochę zaniepokoiłeś bo mam teraz krowę do wycielenia po "Artabanie" :/ ale za to po simentalerze "Jak" krowa sama się wycieliła, wiadomo jak to w życiu, różnie się układa, a skoro piszesz że będzie czerwony angus to pewnie też z Naturala ściągną w katalogu u Czechów widzę że mają buhaja o nazwie "Paul Red" można stosować go na jałówki i ma niezłe umięśnienie, zobaczymy, jak będzie już dostępny to go oczywiście sprawdzę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kombinat    5
Napisano (edytowany)

Jest już nowy katalog - do pobrania na www.mchirz.pl. Z czerwonego angusa nie bedzie Paul Red tylko SATEN RED:

Edytowano przez kombinat

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez rolnik~99
      Dzień dobry. Nawiąże stałą współpracę z hodowcą krów rasy ZB czyli polska czarno biała na odbiór małych byczków do dalszej hodowli na opasy.
    • Przez tycha
      Jakie najlepiej buhaje polecacie? Interesują mnie szczególnie HF czerwony.Piszcie jakimi buhajami zacielacie swoje hf .Wiem ,że każdy ma swojego już sprawdzonego i zaciela wszystkie nim.Dodawajcie fotki swoich nowo narodzonych eksperymentów.
    • Przez franec
      Witam. Czy ktoś z was ma krowy tej rasy? Lub mieszańce z HF? Co sądzicie o zacielani HF nasieniem NRF? Gdzie w woj. mazowieckim mógłbym takową zakupić i jaki byłby koszt 1 porcji. Z tego co się zorientowałem na stronie http://www.phkonrad.com.pl/www/pl/pokaz-34-rasa-czerwona-norweska-nrf-do-nbsp-krzyzowania.html jest to rasa znacznie odporniejsza na choroby niż hf a także ma niezłą wydajność przy założeniu że w Norwegi nie zadaje się kiszonki z kukurydzy.
    • Gość
      Przez Gość
      Jaką rasę wybrać do chowu ekstensywnego caly rok na pastwisku (pod wiatą) ??? Jak wasze doświadczenia ??? 
    • Gość
      Przez Gość
      Witam. Chciałbym zasięgnąć porady co do rasy cielaka, został zakupiony od handlarza ktory twierdzi że to pochodzenia mięsnego, cielak pochodzi z Austrii.

×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj