Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ursus C-330 problem z odpaleniem


95 odpowiedzi na ten temat

#1 Share Fortis

Fortis

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 14 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:warmińsko-mazurskie

Napisany 06 październik 2009 - 20:29

Ursus C-330 problem z odpaleniem Od pewnego czasu mam w Ursusie C-330 problem z odpalaniem a mianowicie słabo kręci silnikiem. Na początku wymieniłem tulejki w rozruszniku na nowe, później został założony nowy elektromagnes ale też za dużo nie pomogło. Pomyślałem więc że może słabo ładuje ale okazało że ma ładowanie zbyt duże które wynosi: na około 800 obratach 13,9V- więc dobre, a na około 1600 obratach 15V więc chyba za duże(ale sam już nie wiem bo wszędzie gdzie czytałem było podawane maksymalne napięcie 14,4V a znalazłem taką stronke gdy szukałem ile kosztuje regulator Inprodus i tu pisze że max to 15V). I teraz moje pytanie: Czy z powodu zbyt dużego napięcia ładowania ciągnik może słabo kręcić i czy takie napięcie może zmniejszyć pojemność akumulatora?, a jeśli nie to no to dlaczego słabo odpala?

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Ursus C-330 problem z odpaleniem Dzisiaj, 19:16
  •  

#2 Share Grzesiek84

Grzesiek84

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 314 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 06 październik 2009 - 21:39

Ursus C-330 problem z odpaleniem sprawdź połączenia klem i masę ? ładowanie sprawdzałeś na obciążeniu światła itd?

#3 Share vcc

vcc

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 426 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Bartodzieje / Zwoleń
  • Zainteresowania:Grunt to prund, a prund to elektryka......

Napisany 06 październik 2009 - 21:44

Ursus C-330 problem z odpaleniem Jak masz ładowanie 15V to sprawdź poziom elektrolitu w akumulatorze, jak jest mało to uzupełnić wodą destylowaną i reg napięcia wyregulować lub wymienić, jak długo jeździłeś na wygotowanych aku to na zimę szykuj się na zakup nowych, przewody , klemy i słupki w aku też wyczyść i przesmaruj wazelina techniczną :)

agrotysk.pl
Ryki - Słowackiego 23

============================

Zwoleń - Krakowska 7


#4 Share wsk125ccm

wsk125ccm

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 1258 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:mazowieckie

Napisany 06 październik 2009 - 22:21

Ursus C-330 problem z odpaleniem I świece żarowe sprawdź czy grzeją. Jest już gdzieś podobny temat...?

#5 Share karola44

karola44

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 404 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:swietokrzyskie

Napisany 07 październik 2009 - 08:48

Ursus C-330 problem z odpaleniem Co maja swiece zarowe do slabego krecenia?

I dla czego wszyscy odrazu dopytuja sie czy taki temat byl juz na forum. Kolega wyraznie napisal, ze zrobil z rozrusznikiem wszystko.

Oczywiscie gdyby nie mial nic do roboty i przeczytal ponad 100 stron tego forum to domyslilby sie, ze duze ladowania moze takze zaszkodzic, i ze podstawa to czyste polaczenia elektryczne.




Zadal sensowne pytania, i uzyskal rzeczowe odpowiedzi od Grzeska i vcc, do ktorych pragne sie przylaczyc.

Jeszcze zapytam.

Jak wymieniales te tuleje to zwrociles uwage jak wyglada komutator w rozruszniku? Moze w ostatecznosci okazac sie ze tam cos nie halo.

#6 Share vcc

vcc

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 426 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Bartodzieje / Zwoleń
  • Zainteresowania:Grunt to prund, a prund to elektryka......

Napisany 07 październik 2009 - 11:47

Ursus C-330 problem z odpaleniem Jak masz jakiś miernik to warto sprawdzić spadki napięć, jak jest poniżej 10V przy rozruchu na rozruszniku to albo na przewodach ginie albo aku słabe. Również watro zmierzyć spadki napieć na samych słupkach aku, dla 1 szt napięcie nie powinno spadać niżej niż 5V. Zamelduj o poczynaniach a ja śmigam w teren alternator montować do 330 :)

agrotysk.pl
Ryki - Słowackiego 23

============================

Zwoleń - Krakowska 7


#7 Share lukasz27

lukasz27

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 588 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:zachodniopomorskie

Napisany 07 październik 2009 - 17:59

Ursus C-330 problem z odpaleniem miałem podobny problem w c 330 zacząłem od wymiany poszczególnych podzespołów w rozruszniku i nic to nie dało. w końcu kupiłem nowy rozrusznik z przełożeniem i po problemie pali na dotyk. koszt to 300zł.
sprzedam kombajn fortschritt E 517

#8 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4473 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 07 październik 2009 - 21:36

Ursus C-330 problem z odpaleniem To, że wymieniłeś tulejki nie oznacza, że rozrusznik jest sprawny. Sprawdzałeś czy po założeniu nowych tulejek wirnik obraca się lekko? Pytam bo może być tak, że zużyty jest wirnik w miejscach współpracy z tulejką i wtedy ich wymiana niewiele pomoże. Ale najpierw zrób pomiary tak jak radzą koledzy we wcześniejszych postach, wtedy może uda się ustalić przyczynę. Napięcie 15V jest za duże. Dobrze przeczytałeś, maksymalne napięcie powinno wynosić 14,4V. Napięcie 15V, które podaje producent regulatora z linku jest napięciem biegu jałowego, czyli bez obciążenia. Przy obciążeniu prądnicy ładowanym akumulatorem napięcie nie przekroczy znamionowych 14V (teoretycznie, bo w praktyce różnie bywa z mechanicznymi regulatorami, dlatego wszędzie gdzie to możliwe polecam montaż alternatora z elektronicznym regulatorem).

Edytowany przez Elektrotechnik, 08 październik 2009 - 19:35.


#9 Share vcc

vcc

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 426 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Bartodzieje / Zwoleń
  • Zainteresowania:Grunt to prund, a prund to elektryka......

Napisany 08 październik 2009 - 21:23

Ursus C-330 problem z odpaleniem Jak tam poczynania z ciapkiem, chłodno się zrobiło i teraz zaczną się cyrki z odpalaniem, co do rozrusznika, jak masz możliwość to zapnij go "na sucho" pod prąd i zobacz jak się kręci, w kwestii rozruszników z przekładnią, pobierają one mniejszy prąd więc na słabszych aku gdzie R11a nie wyrabia (o R7 nie wspomnę) to rozrusznik z przekładnią będzie kręcił :)
Jak by co to śmiało pytaj to pomożemy, ładowanie w kombajnie przez GG zrobiłem to i twój ciągnik da się radę :)

agrotysk.pl
Ryki - Słowackiego 23

============================

Zwoleń - Krakowska 7


#10 Share Rokes

Rokes

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 92 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Świętokrzyskie

Napisany 08 październik 2009 - 21:52

Ursus C-330 problem z odpaleniem Jeśli będziesz chciał zapiąć rozrusznik "na sucho" pamiętaj żeby nie kręcić nim za długo bo się "rozejdzie".

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Ursus C-330 problem z odpaleniem Dzisiaj, 19:16
  •  

#11 Share Fortis

Fortis

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 14 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:warmińsko-mazurskie

Napisany 10 październik 2009 - 14:41

Ursus C-330 problem z odpaleniem Zmierzyłem dzisiaj napięcie ładowania i oto wyniki:
przy zgaszonym silnku napięcie na akumulatorach 12,8-12,9V
przy odpalaniu max spadło do 9,5V
przy 800obr. bez obciążenia 13,7V
przy 1600obr bez obciążenia 16,9V
przy 1600obr obciążenie 110W 15,8V
przy 1600obr obciążenie 240W 14,3V

#12 Share karola44

karola44

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 404 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:swietokrzyskie

Napisany 10 październik 2009 - 15:14

Ursus C-330 problem z odpaleniem przy 1600obr obciążenie 110W 15,8V

Zdecydowanie za wysokie napiecie. Najprawdopodobniej regulator do wymiany. 




przy zgaszonym silnku napięcie na akumulatorach 12,8-12,9V




to tez troche za wysokie, chociaz nie napisales czy to napiecie zaraz po wylaczeniu silnika, czy np po nocy. 

Postaraj sie to ogarnac, bo w krotkim czasie akumulatory szlag trafi.

Sprawdz obowiazkowo stan elektrolitu w celach.

#13 Share vcc

vcc

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 426 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Bartodzieje / Zwoleń
  • Zainteresowania:Grunt to prund, a prund to elektryka......

Napisany 10 październik 2009 - 17:53

Ursus C-330 problem z odpaleniem przy 1600obr bez obciążenia 16,9V

Wysoko, regiel do regulacji lub wymiany, jego koszt to połowa altka po regeneracji, warto sprawdzić też wirnik prądnicy czy nie przegrzany

agrotysk.pl
Ryki - Słowackiego 23

============================

Zwoleń - Krakowska 7


#14 Share Fortis

Fortis

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 14 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:warmińsko-mazurskie

Napisany 10 październik 2009 - 17:55

Ursus C-330 problem z odpaleniem Dziękuje za odpowiedzi. W następnym tygodniu wezme się w konću za to bo wkurza mnie odpalanie na zaciąg. Poziom elektrolitu uzupełniłem i wszystkie połączenia też wyczyściłem, ale wydaje mi się że raczej akumulatory są do wymiany bo jakoś wolno kręci rozrusznikiem nawet po kilku godzinnym ładowaniu akumulatorów prostownikiem. A jak reguluje się napięcie ładowania w regulatorze?

#15 Share vcc

vcc

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 426 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Bartodzieje / Zwoleń
  • Zainteresowania:Grunt to prund, a prund to elektryka......

Napisany 10 październik 2009 - 18:23

Ursus C-330 problem z odpaleniem A jak reguluje się napięcie ładowania w regulatorze?

Poprzez odpowiednie ustawienie styków, chociaż tego nie polecam bo regle nieraz po 2 miesiącach znów zawyżają lub zaniżają napięcie ładowania, odezwij się na gg to coś się wymyśli :)
A rozrusznik sprawdzałeś wyjęty z ciągnika, bo spadek napięcia do 9.5 V jest jeszcze w normie

agrotysk.pl
Ryki - Słowackiego 23

============================

Zwoleń - Krakowska 7


#16 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4473 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 10 październik 2009 - 19:54

Ursus C-330 problem z odpaleniem Napięcie reguluje się przez regulację naciągu sprężyny w przekaźniku regulacyjnym. Przez ustawianiwe styków i szczelin powietrznych reguluje się histerezę przełączania między pierwszym a drugim stopniem regulacji. Coś mi się wydaję, że masz niezbyt dużą więdzę na ten temat. Ale z tym, że po pewnym czasie regulatory się rozregulowywują całkowicie się zgadzam. Jeżeli jednak regulacja jest przeprowadzona starannie wszystko powinno dobrze działać. Ja w swoich ciągnikach (kiedy miałem jeszcze prądnice) ustawiałem napięcie raz na rok przy przeglądzie instalacji, bo nie było potrzeby regulować częściej. A i tak czasami po roku napięcie było prawidłowe i nigdy nie było problemów z akumulatorami. Zaraz ktoś pewnie spyta dlaczego zamontowałem alternatory. Uprzedzam pytanie i odpowiadam. Bo prądnica miała za małą moc, która była niezbędna po zamontowaniu dodatkowego oświetlenia. Jeżeli jednak używa się tylko oświetlenia standardowego, prądnica w zupełności wystarcza.

#17 Share vcc

vcc

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 426 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Bartodzieje / Zwoleń
  • Zainteresowania:Grunt to prund, a prund to elektryka......

Napisany 11 październik 2009 - 01:49

Ursus C-330 problem z odpaleniem Bo prądnica miała za małą moc, która była niezbędna po zamontowaniu dodatkowego oświetlenia. Jeżeli jednak używa się tylko oświetlenia standardowego, prądnica w zupełności wystarcza.

Zgadza się, tylko odkąd trzeba jeździć na światłach to o ładowaniu aku podczas jazdy praktycznie można zapomnieć

agrotysk.pl
Ryki - Słowackiego 23

============================

Zwoleń - Krakowska 7


#18 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4473 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 11 październik 2009 - 10:15

Ursus C-330 problem z odpaleniem Nie do końca. Ja rzadko jeżdżę z przyczepą, więc po włączeniu świateł pobierana moc wynosiła: reflektory 2x40W (światła mijania), pozycyjne 4x5W, podświetlenie wskaźników 3x2W. Razem daje to 106W. Czyli na ładowanie akumulatorów zostaje jeszcze 44W. Dobrze naładowane akumulatory 165Ah pobierają poniżej 1,6A przy napięciu ładowania 14,4V. Więc jest jeszcze zapas. Nawet po podłączeniu przyczepy i dodaniu 20W (2 światła pozycyjne z tyłu i 2 obrysowe z przodu) zostaje na ładowanie 24W mocy, czyli niecałe 2A. Oczywiście te wszystkie wartości są na "styk" przy całkowicie sprawnym układzie ładowania. Jednak u mnie nigdy nie było problemów z akumulatorami. Od wiosny aż do zimy mogę zapomnieć o prostowniku. Jedynie w zimie kiedy ciągniki nie pracują należy raz na miesiąc naładować akumulatory.

#19 Share karola44

karola44

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 404 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:swietokrzyskie

Napisany 13 październik 2009 - 08:54

Ursus C-330 problem z odpaleniem Fortis.

Jezeli dlugi czas akumulatory byly poddawane ladowaniu przy napieciu w okolicach 16V( jak sam napisales) to smiem twierdzic ze to spowodowalo ich uszkodzenie.

Wiec jezelidecydujesz sie na wymiane akumulatorow, to dobrze jezeli dla nowych zorganizujesz porzadne ladowanie. Wiec stabilne napiecie na poziomie 14,2-14,4V . Wtedy beda dzialaly dlugo i bezawaryjnie.

Pewnych rzeczy nie da sie przeskoczyc.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Ursus C-330 problem z odpaleniem Dzisiaj, 19:16
  •  

#20 Share zibi40

zibi40

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 19 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:świętokrzyskie

Napisany 09 grudzień 2009 - 20:45

Ursus C-330 problem z odpaleniem zgadzam się z moim przedmówcą, miałem kiedyś problem w moim oplu, napięcie prawidłowe, a nie chciał nawet zakręcić, już miałem wyciągać rozrusznik ale jeszcze spróbowałem innego akumulatora i kręcił, wyszło na to, że trzymał napięcie, a nie dawał prądu, tak więc jak posprawdzasz jeszcze rozrusznik to może od kogoś podepnij aku... i spróbuj w ten sposób sprawdzić rozruch :lol:

Podobne tematy