Skocz do zawartości

Zdjęcie

Sipma Farma II


21 odpowiedzi na ten temat

#1 Share ursus17

ursus17

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 39 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warmińsko-Mazurskie

Napisany 31 maj 2009 - 12:05

Sipma Farma II Kupilismy sipme farme II i jest to nasza pierwsza prasa tego typu. Wczoraj ja uruchomiliśmy i dowiedzielismy sie ze trzeba przelaczac zawor z podbieraka na klape. Czy mozna to zrobic tak, zeby nie przełączjąc zaworu otwierac klape i posługiwac sie podbierakiem. Prasa jest podpięta do Forterry 9641.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Sipma Farma II Dzisiaj, 16:02
  •  

#2 Share Henius91

Henius91

    Rolnik z pomorza

  • Moderator Galerii
  • PipPipPip
  • 2427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kościerzyny

Napisany 31 maj 2009 - 12:11

Sipma Farma II nie mozna. musialby byc zalozony jakis dodatkowy rozdzielacz. mialem takie cos w Krone ze jak sie podnosilo klape to podbieracz opadal no a opuszczac trzeba bylo juz na powolnym splywie bo jezeli sie dalo cisnienia to sie podbieracz podnosil. a masz ten zawor co mozna do kabiny wlozyc czy ten na stale przy prasie?? ja mam juz ta prase 3 lata i ten zawor juz mi siada.
"Ernte gut, alles gut" ...:::KRONE:::...
Valtra - Individually Yours

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy

#3 Share ursus17

ursus17

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 39 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warmińsko-Mazurskie

Napisany 31 maj 2009 - 12:14

Sipma Farma II Mam ten co można go do kabiny włożyc tylko myslalem ze mozna sobie troche prace ułatwic i nie kurzyc ciąfnika w środku:P bo tak to bede musiał miec otwarta szybe;/

#4 Share Henius91

Henius91

    Rolnik z pomorza

  • Moderator Galerii
  • PipPipPip
  • 2427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kościerzyny

Napisany 31 maj 2009 - 12:15

Sipma Farma II nie no tak dobrze to nie ma.
"Ernte gut, alles gut" ...:::KRONE:::...
Valtra - Individually Yours

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy

#5 Share darek1972

darek1972

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 760 postów
  • Lokalizacja:polski biegun zimna- najpiękniejsze miejsce pod słońcem

Napisany 31 maj 2009 - 12:43

Sipma Farma II W mojej sipmie zawór jest jeszcze w ramie i zaraz za nim jest trójnik z zaślepką i naprzeciw otwór w ramie gdzie można podłączyć trzeci przewód
Kupię czwartą parę do pługa Ibis
Mój profil na YouTube: http://www.youtube.com/user/darus1972
Zapraszam do galerii: http://www.agrofoto....-user11856.html

#6 Share Henius91

Henius91

    Rolnik z pomorza

  • Moderator Galerii
  • PipPipPip
  • 2427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kościerzyny

Napisany 31 maj 2009 - 17:21

Sipma Farma II ta dziura jest do wyprowadzenie weza jest wlasnie do tego rozdzielacza co mozna zamontowac w kabinie. do niego wlasnie ida 3 weze. Darek jaki masz model prasy bo to nie polega na tym ze jak jest starsza to ma rozdzielacz w ramie, kazda Sipma Classic ma taki rozdzielacz, nie wiem czy czasami Farma tez tak nie ma bo Farma II na bank robi tylko te z mozliwoscia montazu w ciagniku. rama w kazdym modelu prasy jest taka sama wiec to nie ma na tym ze w ramie jest 3 dziura.
"Ernte gut, alles gut" ...:::KRONE:::...
Valtra - Individually Yours

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy

#7 Share darek1972

darek1972

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 760 postów
  • Lokalizacja:polski biegun zimna- najpiękniejsze miejsce pod słońcem

Napisany 31 maj 2009 - 21:35

Sipma Farma II Częściowo dobrze piszesz, w ten otwór i trójnik wkręca się trzeci przewód
Wersja pierwsza: wystarczy tak jak w moim przypadku zawór zostawić włączony na klapę a ten dodatkowy przewód dać do drugiej sekcji rozdzielacza i działa.
Wersja druga: w nowszej prasie z zaworem na wężach wywala się ten zawór, i dalej identycznie dwa węże klapy do jednej sekcji a wąż od podbieracza do drugiej. Kupujemy jedno euro a zostaje nam za to potrójny zawór.
Ten trójnik dają ze względu na ciągniki z jedną parą szybkozłączy ale ty @ursus17 masz dwie lub trzy więc zrób drugą wersję i będziesz miał ciszę i porządek w kabinie :P
Kupię czwartą parę do pługa Ibis
Mój profil na YouTube: http://www.youtube.com/user/darus1972
Zapraszam do galerii: http://www.agrofoto....-user11856.html

#8 Share Henius91

Henius91

    Rolnik z pomorza

  • Moderator Galerii
  • PipPipPip
  • 2427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kościerzyny

Napisany 31 maj 2009 - 22:24

Sipma Farma II no takiego rozwiazania nie przemyslalem. no ale ja zostawie tak jak jest bo po pierwsze nie mam ciagnika z 2 parami, jedynie ursusa 912 ale to nie bedzie dzialac a po drugie to i tak ta prasa u mnie dlugo nie pochodzi, moze jeszcze 2-3 lata.
"Ernte gut, alles gut" ...:::KRONE:::...
Valtra - Individually Yours

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy

#9 Share ursus17

ursus17

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 39 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warmińsko-Mazurskie

Napisany 01 czerwiec 2009 - 08:21

Sipma Farma II Wielkie dzieki za informacje. Zrobie tak jak powiedziałes i to napewno ulatwi i uprzyjemni prace. Jeszcze raz dzieki

#10 Share marcin974

marcin974

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 3082 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice włocławka

Napisany 01 czerwiec 2009 - 14:02

Sipma Farma II

nie mozna. musialby byc zalozony jakis dodatkowy rozdzielacz. mialem takie cos w Krone ze jak sie podnosilo klape to podbieracz opadal no a opuszczac trzeba bylo juz na powolnym splywie bo jezeli sie dalo cisnienia to sie podbieracz podnosil. a masz ten zawor co mozna do kabiny wlozyc czy ten na stale przy prasie?? ja mam juz ta prase 3 lata i ten zawor juz mi siada.

Czy na pewno nie mozna?
Jeżeli forterra ma dwie pary wyjść hydraulicznych (nie 2 sztuki tylko 4) to da radę... wywalasz ten zawór, zostają Ci dwa węże i pod nie podkręcasz dwie końcówki złącza hydraulicznego i podpinasz pod wyjścia, jedna pod jedną parę, druga pod drugą i jedna dzwignią sterujesz klape a drugą podbieracz :P



Znajomy ma Farmę II to caly ten rozdzielacz ma przenośny i zakłada w kabinie -fabrycznie tak miała i jest spoko

Czujniki (nowe zamienniki) do kombajnu buraczanego stoll sprzedam
Kontakt 661995047


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Sipma Farma II Dzisiaj, 16:02
  •  

#11 Share darek1972

darek1972

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 760 postów
  • Lokalizacja:polski biegun zimna- najpiękniejsze miejsce pod słońcem

Napisany 01 czerwiec 2009 - 17:06

Sipma Farma II @marcin974 trzeba czytać potem pisać :P , ja dostaję procenty
Kupię czwartą parę do pługa Ibis
Mój profil na YouTube: http://www.youtube.com/user/darus1972
Zapraszam do galerii: http://www.agrofoto....-user11856.html

#12 Share marcin974

marcin974

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 3082 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice włocławka

Napisany 01 czerwiec 2009 - 17:18

Sipma Farma II Co? Widocznie musiałes zasłuzyć i sie teraz czepiasz

@piotruś89 miał tak w swojej sipmie przerobione...

Czujniki (nowe zamienniki) do kombajnu buraczanego stoll sprzedam
Kontakt 661995047


#13 Share Henius91

Henius91

    Rolnik z pomorza

  • Moderator Galerii
  • PipPipPip
  • 2427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kościerzyny

Napisany 01 czerwiec 2009 - 17:22

Sipma Farma II no ale przeciez to co napisales z tym przenosnym rozdzielaczem to jest w kazdej Farmie II wiec nie wiem co tu przerabiac. a to co pisales zeby wywalic ten rozdzielacz to moze by wypalilo ale musisz wtedy jakis powrot jeszcze zrobic.
"Ernte gut, alles gut" ...:::KRONE:::...
Valtra - Individually Yours

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy

#14 Share darek1972

darek1972

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 760 postów
  • Lokalizacja:polski biegun zimna- najpiękniejsze miejsce pod słońcem

Napisany 01 czerwiec 2009 - 17:45

Sipma Farma II Absolutnie się nie czepiam. Zwracam uwagę że piszesz to samo co napisałem wcześniej- wczoraj 22.35
Kupię czwartą parę do pługa Ibis
Mój profil na YouTube: http://www.youtube.com/user/darus1972
Zapraszam do galerii: http://www.agrofoto....-user11856.html

#15 Share marcin974

marcin974

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 3082 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice włocławka

Napisany 01 czerwiec 2009 - 18:15

Sipma Farma II Sorry, trochę to zawile napisałeś :P


żeby wywalić ten rozdzielacz to moze by wypaliło ale musisz wtedy jakis powrót jeszcze zrobic.

A przy przyczepach masz inny powrót oleju? Złączem wraca :P

Czujniki (nowe zamienniki) do kombajnu buraczanego stoll sprzedam
Kontakt 661995047


#16 Share Henius91

Henius91

    Rolnik z pomorza

  • Moderator Galerii
  • PipPipPip
  • 2427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kościerzyny

Napisany 01 czerwiec 2009 - 19:52

Sipma Farma II ale wtedy jak bedziesz np. podnosil klape to bedzie podbieracz opadal, przynajmniej mi sie tak wydaje
"Ernte gut, alles gut" ...:::KRONE:::...
Valtra - Individually Yours

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy

#17 Share darek1972

darek1972

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 760 postów
  • Lokalizacja:polski biegun zimna- najpiękniejsze miejsce pod słońcem

Napisany 01 czerwiec 2009 - 19:57

Sipma Farma II Ech, marcin974 faktycznie dużo wyjaśniłeś
Kupię czwartą parę do pługa Ibis
Mój profil na YouTube: http://www.youtube.com/user/darus1972
Zapraszam do galerii: http://www.agrofoto....-user11856.html

#18 Share marcin974

marcin974

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 3082 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice włocławka

Napisany 01 czerwiec 2009 - 22:49

Sipma Farma II No tak... To samo w dwoch wersjach napisalismy a kolega nad Twoim postem mysli ze klapa i podbieracz pod jedna parę wyjść... Ja mialem na mysli klapę pod jedna parę wyjść a podbieracz pod druga...

Czujniki (nowe zamienniki) do kombajnu buraczanego stoll sprzedam
Kontakt 661995047


#19 Share darek1972

darek1972

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 760 postów
  • Lokalizacja:polski biegun zimna- najpiękniejsze miejsce pod słońcem

Napisany 02 czerwiec 2009 - 08:04

Sipma Farma II A czym się różni para wyść od wyjść jednej sekcji rozdzielacza? - nazwą
Kupię czwartą parę do pługa Ibis
Mój profil na YouTube: http://www.youtube.com/user/darus1972
Zapraszam do galerii: http://www.agrofoto....-user11856.html

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Sipma Farma II Dzisiaj, 16:02
  •  

#20 Share Mechaniki

Mechaniki

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 71 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mazowieckie

Napisany 04 czerwiec 2009 - 11:05

Sipma Farma II Też mieliśmy taki problem z tym zaworem w naszej prasie Krone 125 ale go wywaliliśmy i zrobiliśmy na dwa węże oddzielnie podbierak i klapa i jest git tylko że dodatkowo mamy rozdzielacz 2 sekcje w kabinie mf-a 265 i nie trzeba się męczyć wajchami po siedzeniem przełączając sekcje.

Podobne tematy