Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem


21 odpowiedzi na ten temat

#1 Share kombinator18

kombinator18

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 888 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:N-ce

Napisany 19 maj 2009 - 12:55

Problem Witam niemialem cisnienia w opryskiwaczu wiec zrobilem remont pompy.
wymienilem wszystkie te membrany (jedna byla peknieta ) łożyska też zostały wymienione,wszystko poskladalem jak bylo napompowalem tam gdzie jest ten wentel , a tu zoonk cisnienia jak nie bylo tak niema poprostu niepyli tylko kropi i to jeszcze slabo.
Sprawdzilem wszystkie mozliwe opcje na rozdzielaczu , dalej cisnienia niema.

Co moze byc nietak ???

Opryskiwacz polski 300 l bodajze z okolo 1996 roku,marka nie znalazlem nigdzie na nim.

Pomocy ;)
DROGIE HOBBY - ROLNICTWO

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem Dzisiaj, 17:18
  •  

#2 Share michal26

michal26

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 59 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 19 maj 2009 - 17:30

Problem A zawór ciśnieniowy przy rozdzielaczu Ci trzyma?Sprawdź jeszcze ciśnienie tam gdzie pompowałeś powietrze bo może Ci uciekło.

#3 Share DF24

DF24

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 208 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Malbork

Napisany 19 maj 2009 - 18:19

Problem muj wujek miał podobny problem nawed wstawił nowa pompe i d*pa a okazało sie ze wąz ssawny miał dojscie z gury zbiornika i ta łaczka była nieszczelna ciagneła powietrze chyba ze masz dojscie z dołu to moze byc cos innego

Małorolny jestem. (106ha)


Wiadomość z agroFakt.pl agrofakt

  • agroFakt.pl
  • agroFakt.pl
Problem Dzisiaj, 17:18
Tylko na agroFakt.pl:

Podkarpackie eliminacje zobacz »

  •  

#4 Share sdamigo6

sdamigo6

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 82 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kocka

Napisany 19 maj 2009 - 20:37

Problem Może to wina zaworków Po tylu latach użytkowania mogły rozpaść się sprężynki , ew. żle założyłeś

#5 Share chłop z mazur

chłop z mazur

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 423 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warmia

Napisany 19 maj 2009 - 20:56

Problem

muj wujek miał podobny problem nawed wstawił nowa pompe i d*pa a okazało sie ze wąz ssawny miał dojscie z gury zbiornika i ta łaczka była nieszczelna ciagneła powietrze chyba ze masz dojscie z dołu to moze byc cos innego


Dokładnie jak pisze kolega. Najprawdopodobniej przyczyna jest rozszczelnienie któregoś z elementów ssawnych. Aby to sprawdzić odłącz od pompy wąż ssący ciecz ze zbiornika i w jego miejsce podłącz jakiś inny. Drugi koniec włóż do wiadra z wodą i włącz pompę. Jeżeli będzie działać to sprawdź kolejno wszystkie elementy doprowadzające ciecz do pompy.
Agatka (dla przyjaciół Bajbusek) Taka maleńka istota, a nadaje życiu zupełnie nowy wymiar :D

Praca wymagająca zaangażowania więcej niż jednej osoby jest pracą źle zorganizowaną!

#6 Share kombinator18

kombinator18

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 888 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:N-ce

Napisany 20 maj 2009 - 08:52

Problem Problem prawie rozwiklany przy rozdzielaczu byla rozkrecone z boku takie pokretlo na maxa skrecilem nawet ladnie pyli :)

Tylko czemu mi nie pokazuje w ogole cisnienia ???? wymienilem na nowy ten caly zegar a tu dalej nic nie daje ????

Cos mi sie wydaje ze trza bedzie caly rozdzielacz wymienic co wy na to ???? ;)
DROGIE HOBBY - ROLNICTWO

#7 Share luki21

luki21

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 93 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:woj dolnośląskie

Napisany 29 maj 2009 - 22:48

Problem To jak to nazwałeś takie pokrętło z boku służy do regulacji ciśnienia! A nie wskazywać może dlatego że nie wlałeś oleju do manometru. Jest tam taki gumowy zbiorniczek w niego wlewasz olej

#8 Share wyrebski1

wyrebski1

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1332 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska pow. Słupca

Napisany 22 kwiecień 2010 - 07:13

Problem A żeby nie zakładać nowego tematu mam problem z ciśnieniem a dokładniej ciśnienie skacze-raz jest dobrze, podwyższone dwa razy a raz spada minimalnie. Stało sie to nagle, filtry wszystkie sprawne i drożne. Co to może być?

#9 Share lukaskurp

lukaskurp

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 204 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:skąd pare ha wykombinować?

Napisany 22 kwiecień 2010 - 19:51

Problem A ja mam pytanie odnośnie lania oleju pod manometr, ile powinno się wlać oleju w tą przeponę w kształcie kieliszka, i jakiego rodzaju oleju, czytałem że musi być rzadki najlepiej wazelinowy, ale skąd ja go wezmę. co wy tam lejecie?

#10 Share tomek73

tomek73

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 7797 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pod Wałbrzychem Dolnośląskie

Napisany 23 kwiecień 2010 - 09:03

Problem Co do ciśnienia to będzie zawór ciśnieniowy,ten z rączką co przerzucasz raz na mieszanie raz na oprysk.Olej ja wlewałem superol albo hydrauliczny i było dobrze, ważne żeby nie było powietrza.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem Dzisiaj, 17:18
  •  

#11 Share wyrebski1

wyrebski1

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1332 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska pow. Słupca

Napisany 23 kwiecień 2010 - 09:24

Problem ale to będzie na 100% ten zawór ciśnieniowy? Co tam mogło się zepsuć?

#12 Share 1210

1210

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 263 postów

Napisany 23 kwiecień 2010 - 12:39

Problem A jakie powinno być ciśnienie na zegarze ksiażkowo?

#13 Share wyrebski1

wyrebski1

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1332 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska pow. Słupca

Napisany 23 kwiecień 2010 - 18:54

Problem a więc problem rozwiązany i wcale nie był to zawór ciśnieniowy tylko zawory zwrotne w pompie.

#14 Share lukaskurp

lukaskurp

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 204 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:skąd pare ha wykombinować?

Napisany 23 kwiecień 2010 - 19:12

Problem Autor pozwoli że przy okazji zapytam o jeszcze jedno. Mianowicie Nabyłem używany opryskiwacz. Belka 20 szczelinowych rozpylaczy 03. Właśnie dokonałem przeglądu, wymieniłem filtry, rozebrałem i przejrzałem rozdzielacz. wszystko cacy tylko mam problem z ciśnieniem. Na włączonym mieszadle i włączonej całej belce przy 1700RPM w C330M manometr pokazuje 4 bary.Zawór regulacyjny w rozdzielaczu wkręciłem do oporu, przelewem wypływa tylko nie wielka ilość cieczy. Czy takie ciśnienie to norma czy jednak już pompa jest przytyrana? Ewentualnie co może być tego przyczyną?

#15 Share miszka31

miszka31

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1138 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:siedliszcze koło dubienki
  • Zainteresowania:maszyny rolnicze

Napisany 23 kwiecień 2010 - 21:12

Problem może być wina pompy, jaka to pompa? aaa i sprawdź zasilanie pompy, może mało wody zasysać i nie ma z czego wytworzyć ciśnienia.

#16 Share lukaskurp

lukaskurp

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 204 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:skąd pare ha wykombinować?

Napisany 24 kwiecień 2010 - 08:23

Problem pompa to AK52. zasysanie jest górne, tzn w zbiorniku jest taki wąż do ssania cieczy.

#17 Share pilmet1600

pilmet1600

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 6 postów

Napisany 13 maj 2010 - 12:15

Problem AK 52 to nie nazwa pompy tylko oznaczenie aluminium konstrukcyjne 52 prawdopodobnie masz pompe p -40 albo 60.
Takie objawy jakie piszecie są zazwyczaj niesczelnością na układzie ssawny, (wąż, filtr)
albo grzybek dławiący w zaworze się skruszył i cała ciecz idzie na przelew.
No chyba że masz zawór stałociśnieniowy ZTS to mogły przeponki polecieć

#18 Share tompil

tompil

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 960 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:mazowsze

Napisany 04 czerwiec 2010 - 10:46

Problem Witam. Podepnę się pod ten post, może mi ktoś pomoże. Ostatnio w opryskiwaczu krukowiaka pojawił mi się problem ze spadającym ciśnieniem. Gdy zaczynam pryskać na manometrze mam 3 bary i ciśnienie podczas pryskania będzie powoli spadało, więc podkręcam na tym zaworze regulacji ciśnienie podczas jazdy żeby utrzymać stałe ciśnienie. Jak zamknę na końcu przejazdu sekcje przy już podkręconym zaworze, to w momencie gdy włączę na następnym przejeździe sekcje do pryskania to na manometrze wybije mi ponad 4 bary. Wtedy reguluje do 3 barów, ale to znowu opada podczas jazdy i tak w koło;(
Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie co mógłbym sprawdzić. Problem ten pojawił się dopiero teraz, wcześniej nic takiego nie występowało.
Dziękuje za wszelką pomoc

#19 Share DF24

DF24

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 208 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Malbork

Napisany 04 czerwiec 2010 - 13:17

Problem filtry sprawdzałes głównie one sa przyczyną takich problemów jak zes opisał miałem kiedys tak samo szlak mnie trafiał az sasiad mi przygadał czy filtry czyscze i faktycznie filtr dolny był zaklejony wyczysciłem oby dwa i problem z głowy

Małorolny jestem. (106ha)


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem Dzisiaj, 17:18
  •  

#20 Share tompil

tompil

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 960 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:mazowsze

Napisany 04 czerwiec 2010 - 14:14

Problem Filtr dolny na pewno jest czysty bo tamten czyszczę regularnie, sprawdzę teraz górny przy zaworze, niby w instrukcji jest napisane samoczyszczący, ale nie zaszkodzi zajrzeć.


Dodaj odpowiedź



  

Podobne tematy

Tylko na agroFakt.pl: Konkurs na Najlepszego Operatora Opryskiwacza rozstrzygnięty! zobacz »