Skocz do zawartości

Zdjęcie

Claas Mercator


2627 odpowiedzi na ten temat

#1301 Share Pawelek998

Pawelek998

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 125 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 29 marzec 2014 - 13:41

Claas Mercator Właśnie kolego tak zrobiłem dotknąłem tym kablem do masy i wtedy załączył się sygnał dźwiękowy więc tak musi być i z tego wynika że albo czujnik jest zepsuty i robi przejście kiedy mu pasuje lub ten kabelek prądowy gdzieś jest przetarty i pod wpływem wstrząsów może gdzieś dotykać do masy. Bo patrzyłem do tego przycisku nad wytrząsaczami i tam też prąd jest.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Claas Mercator Dzisiaj, 10:43
  •  

#1302 Share kamil496

kamil496

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 609 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Świętokrzyskie, Dalechowy
  • Zainteresowania:Motoryzacja, Rolnictwo

Napisany 29 marzec 2014 - 18:57

Claas Mercator Zgadza się B) w takim razie szukaj po tych kablach czy się nie przetarł, a jak nie to zaryzykowałbym go odłączyć od czujnika w żniwa i wtedy miał byś był w 100 % pewny że to jest jego wina. Bo dać te 400 zł, a później żeby leżał nieużyty to szkoda pieniędzy.

#1303 Share Pawelek998

Pawelek998

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 125 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 29 marzec 2014 - 20:35

Claas Mercator No tylko podejrzewam że tam ma być prąd bo w tym nad wytrząsaczami też jest prąd i ten przycisk mi działa a w tym przy czujniku jak jest prąd i dotknąłem nim do masy do sygnał dźwiękowy też się załączył wieć jest wszystko oki. Wychodzi na to że czujnik jest zespusty. A miałbyś możliwość sprawdzić czy u Ciebie jest prąd w tym kablu dochodzącym do czujnika?
Myślę żeby zamiast dawać te 300-500 zł za czujnik to kupię wskaźnik i czujnik od zetora za ok 70zł (wskaźnik umieszcze koło panelu operatora) i bedę miał porównanie temp. z silnika i chłodnicy

#1304 Share kamil496

kamil496

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 609 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Świętokrzyskie, Dalechowy
  • Zainteresowania:Motoryzacja, Rolnictwo

Napisany 29 marzec 2014 - 20:46

Claas Mercator Właśnie wczoraj patrzyłem i nie ma prądu w tym kablu ;/ Jeśli dotknę do masy to mi się zapala kontrolka na zegarze przy kierownicy, a gdy by był silnik odpalony to na dodatek by sygnał jeszcze doszedł

#1305 Share Pawelek998

Pawelek998

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 125 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 30 marzec 2014 - 11:12

Claas Mercator A no widzisz a u mnie jest prąd w tym kabelku do czujnika temperatury i w tym do przycisku nad wytrzasaczami też jest prąd i myślałem że tak ma być bo nad wytrząsaczami ten przycisk mi działa i od czujnika temp. jak ten kabel z prądem dotknałem do masy też załączył się sygnał (choć bardzo iskrzyło bo wtedy było zwarcie - połączenie + z -). Czyli u Ciebie nie ma prądu w kablu do czujnika (a wspominałeś że u Ciebie dwa kable idą do tego czujnika i w żadnym nie ma prądu?). Więc musze szukać po kablach gdzieś musi być przetarty i masuje kiedy mu pasuje

#1306 Share kamil496

kamil496

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 609 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Świętokrzyskie, Dalechowy
  • Zainteresowania:Motoryzacja, Rolnictwo

Napisany 30 marzec 2014 - 12:53

Claas Mercator Zarówno w jednym jak i w drugim nie ma prądu

#1307 Share Pawelek998

Pawelek998

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 125 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 30 marzec 2014 - 19:23

Claas Mercator No to dzięki kolego Muszę teraz patrzeć po tych kabelkach bo coś musi być nie tak skoro u mnie jest napięcie na kablu do czujnika i do przycisku nad wytrząsaczami. Albo ktoś wcześniej podłączył go tam gdzie nie powinien i stąd to napięcie. Czuje że może być ciężko to zlokalizować. Dzięki za pomoc

#1308 Share farmervip

farmervip

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1041 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Polska

Napisany 30 marzec 2014 - 19:26

Claas Mercator Nie prościej odpiąć całkowicie ten sygnał i może wtedy będzie ok? do czego on ci jest potrzebny

:) :)


#1309 Share Pawelek998

Pawelek998

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 125 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 30 marzec 2014 - 19:37

Claas Mercator Ten sygnał załącza się gdy temp. wody w chłodnicy osiągnie 100o C lub w przypadku zapchania słomy na wytrząsaczach więc wolałbym żeby to działało.
A ktoś mi powie czy przy łańcuchach zaznaczonych na poniższym zdjęciu powinny być jakieś napinacze bo u mnie nie ma a te łańcuchy są bardzo luźne?

Załączone miniaturki

  • Claas.JPG

Edytowany przez Pawelek998, 04 kwiecień 2014 - 11:05.


#1310 Share MarcinNH

MarcinNH

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 467 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Jastrzębie Zdrój
  • Zainteresowania:Rolnictwo

Napisany 09 kwiecień 2014 - 07:55

Claas Mercator Z góry jest napinacz, odkręć tą pokrywe i wykręcaj śruby
www.youtube.com/user/MarcinAdamczyk12 Zapraszam na super filmy :)

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Claas Mercator Dzisiaj, 10:43
  •  

#1311 Share Pawelek998

Pawelek998

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 125 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 09 kwiecień 2014 - 14:05

Claas Mercator Ale te śruby od góry to napinają chyba te długie łańcuchy od podajników a mi chodzi o te krótkie? O ten łańcuch mi chodzi: http://www.sklep.gas...8899,5587).aspx

#1312 Share farmervip

farmervip

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1041 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Polska

Napisany 09 kwiecień 2014 - 21:14

Claas Mercator Te śruby szpanują dwa łańcuchy jednocześnie, bo zębatka napędzająca ślimak w zbiorniku jest na tej samej ośce co zębatka od łańcucha elewatora :)

:) :)


#1313 Share Pawelek998

Pawelek998

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 125 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 10 kwiecień 2014 - 11:10

Claas Mercator Czyli bardziej już ich nie naciągnę muszą być takie luźne :)

#1314 Share marian7k

marian7k

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 462 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 10 kwiecień 2014 - 19:47

Claas Mercator W moim Merkator 70 to są takie ślizgi które podciąga się.

#1315 Share wieslaw16

wieslaw16

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1015 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 10 kwiecień 2014 - 20:57

Claas Mercator Witam,przy moim, Mercator S, jest na tym podajniku co jest wyżej(ziarnowy), jest napinacz drewniany(klocek z twadrego drewna) i nim się naciąga ten łańcuszek jednak nie wiem czy 50 też to mają ale uważam że też powinien być :) Pozdrawiam.

#1316 Share Marcinfds

Marcinfds

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 7 postów

Napisany 13 kwiecień 2014 - 09:24

Claas Mercator Witam,mam małe pytanie. Ostatnio po przeglądzie classa mercatora 60 zauważyliśmy z ojcem, że jedno z kół na wale jezdnym ma luz po rozebraniu okazało sie że wał w miejscu gdzie jest osadzone jedno z łożysk jest podrobiony i łożysko nie jest ciasno na nim osadzone. Postanowiliśmy nadspawac ten u niewielki ubytek i tu moje pytanie czy po nadspawaniu ten wał sie nie urwie lub coś innego bo troche sie boimy z ojcem o to,a czy lepiej bedzie kupic nowy wał?

#1317 Share wieslaw16

wieslaw16

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1015 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 13 kwiecień 2014 - 17:49

Claas Mercator Witam,osobiście uważam że jeżeli było spawane elektrycznie spawarką na elektrodę, to możliwe że spaw zciągnoł i mógł wygiąć nieco wał i będą bicia ,ale to w tokarce będzie widać przy ztaczaniu na wymiar , lepsze jest napawanie migomatem moim zdaniem ,gdyż nie ma takiej temperatury spawania ,oraz naprężeń spawu, a co za tym idzie wpływ na hart materiału w wale :rolleyes: Pozdrawiam.

#1318 Share Marcinfds

Marcinfds

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 7 postów

Napisany 13 kwiecień 2014 - 18:08

Claas Mercator Dzięki za opinie, mam nadzieje ze nie będzie bicia,ale narazie powstrzymamy się od zakupu nowego zobaczymy jak ten będzie się zachowywał
Ma ktoś jeszcze jakas opinie na ten temat ?

Edytowany przez Marcinfds, 13 kwiecień 2014 - 18:59.


#1319 Share fza

fza

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 96 postów

Napisany 21 kwiecień 2014 - 14:02

Claas Mercator Witam. Przy obrotnicy rury wysypowej powinna być wkładka z tworzywa (nr katalogowy 654627). Handlowcy wycenili to na 230zł - w mojej ocenie przesadzili i to bardzo. Czym to można zastąpić w rozsądnej cenie i by można było rurę rozłożyć i złożyć bez pomocy kilku pomocników.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Claas Mercator Dzisiaj, 10:43
  •  

#1320 Share wieslaw16

wieslaw16

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1015 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 21 kwiecień 2014 - 17:41

Claas Mercator Witam,też nad tym myślę jakby z jakiejś płyty wyciąć i nasycić olejem,może skóra dość twarda, lub jakieś tworzywo plastyczne co by było w miarę twarde i śliskie :rolleyes: Pozdrawiam

Podobne tematy claas mercator 60 mercator sprzeglo skrzynia claas mercator