Skocz do zawartości

Zdjęcie

Brak mocy


274 odpowiedzi na ten temat

#1 Share Godlech912

Godlech912

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 228 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Jabłonowo Pomorskie (KUJ-POM)

Napisany 27 grudzień 2007 - 22:04

Brak mocy Mam dziwny problem z moim Ursusem 912! Po odpaleniu silnik chodzi równo, w miarę cicho i ma odpowiednią moc! Jednak gdy temperatura wody przekroczy 60 stopni zaczyna się dziać coś dziwnego! Silnik traci moc i zaczyna coś walić. Na wysokich obrotach to aż nie idzie w kabinie wytrzymać! Po zgaszeniu gdy temperatura wody opadnie do 50 stopni wszystko wraca do normy ale tylko na chwile. Ursus 2 lata temu dostał nowy wał bo poprzedni pękł, nowe tuleje i tłoki! Ciśnienie ma 5 a pompa była oddawana 2 lata do zrobienia! Pomocy! Co to może być ???

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Brak mocy Dzisiaj, 21:19
  •  

#2 Share Wojtek

Wojtek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 242 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warmia

Napisany 29 grudzień 2007 - 19:45

Brak mocy prawdopodobnie sie musiał luz zaworowy przestawic, musi byc zamaly

#3 Share lukasz15

lukasz15

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 278 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 29 grudzień 2007 - 19:51

Brak mocy

prawdopodobnie sie musiał luz zaworowy przestawic, musi byc zamaly

Wojtek dabrze radzi sprawdz zawory a jak to nie to, to ja nie wiem co to może być.
Publikowanie moich zdjęć bez mojej zgody ZABRONIONE!!!!!!

#4 Share piotrkrk25

piotrkrk25

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 160 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 29 grudzień 2007 - 19:57

Brak mocy Najprawdopodobniej zawory, jak nie to mogą to być korbowody.

#5 Share Tadeusz1212

Tadeusz1212

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 564 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska

Napisany 29 grudzień 2007 - 21:33

Brak mocy Myśle tak samo jak koledzy ze to jest wina zaworów.

#6 Share Godlech912

Godlech912

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 228 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Jabłonowo Pomorskie (KUJ-POM)

Napisany 30 grudzień 2007 - 13:05

Brak mocy Dzięki chłopaki na pewno to sprawdzę w najbliższym czasie!

#7 Share Tadeusz1212

Tadeusz1212

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 564 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska

Napisany 30 grudzień 2007 - 13:22

Brak mocy No i oczywiście nam powiesz czy to były własnie te zawory...

#8 Share kamillo

kamillo

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 12 postów

Napisany 31 grudzień 2007 - 22:35

Brak mocy moim zdaniem rozbieraj go od razu nigdzie nie jeździj!.Mam tez ursusa 912, i w zeszłym roku mielismy identyczny problem, objawy też. U nas przyczyną było pęknięcie pierscienia tlok ,co doprowadzilo do zatarcia tłoka. Ps. źle ustawione zawory dają się uslyszeć bezpośrednio po uruchomieniu silnika :(

#9 Share kposy

kposy

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 297 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 31 grudzień 2007 - 23:39

Brak mocy obstawiam zawory...u wujka bylo to samo w 1614 a ustawic to chwila, moment

#10 Share mirasek

mirasek

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 3159 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubelskie

Napisany 31 grudzień 2007 - 23:44

Brak mocy

moim zdaniem rozbieraj go od razu nigdzie nie jeździj!.Mam tez ursusa 912, i w zeszłym roku mielismy identyczny problem, objawy też. U nas przyczyną było pęknięcie pierscienia tlok ,co doprowadzilo do zatarcia tłoka. Ps. źle ustawione zawory dają się uslyszeć bezpośrednio po uruchomieniu silnika :(

Tak, jeśli luz jest za duży, ale gdy jest za mały stukanie nasila sie przy rozgrzaniu silnika - trzonek zaworu nagrzewa sie i luz zaworowy całkiem zanika. Grzybek zaworu nie osiada szczelnie w gnieździe i może dojść jego do wypalenia. Jednak to nie musi być to, za mały luz jest wynikiem złej regulacji bo raczej sam sie nie zmniejszy :(

Też bym bardziej obstawiał pęknięty pierścień. Zmierz kompresje na wszystkich garkach, jeśli na którymś będzie wyraźnie niższa zrób próbe olejową, jak ciśnienie podskoczy to pewnikiem jest peknięty pierścień, jeśli bez zmian to problem tkwi w głowicy (zawory).

I jak wspomniał kamillo, nie jeździj z tym. Powodzenia.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Brak mocy Dzisiaj, 21:19
  •  

#11 Share Godlech912

Godlech912

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 228 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Jabłonowo Pomorskie (KUJ-POM)

Napisany 05 styczeń 2008 - 13:08

Brak mocy I jeszcze chciałbym dodać, że traktor chodzi bardzo kiepsko.. Dzwięk jaki wydaje jest przykry... Inne takie ursusy to jak sie depnie to słychać taką moc i "ochotę do pracy" a mój to chodzi jak taka pukawa... Aż się nie chce słuchać...

#12 Share Lukasz84

Lukasz84

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 27 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wola Boglewska
  • Zainteresowania:Mechanika,

Napisany 05 styczeń 2008 - 23:46

Brak mocy Ja na twoim miejscu zdemontował bym głowice jeśli to pękł pierścień to napewno zostawił jakieś slady na gładzi cylindra.
A mam pytanie czy blok silnika po tym pęknięciu wału oddawałeś do wykalibrowania ??? to tez moze być przyczyna wał nieobraca sie współsrodkowo gdzieś moze być napręrzenie które moze spowodowąć nawet pękniecie korbowodu.
z twoich opisów wynika ze ciagnik traci moc przy rozgrzaniu weś pod uwage to ze takie naprężenie w siliku o tej mocy moze spowodowąc jego zatarcie.a jeśli wskaźnik ciśnienia oleju nawet na wolnych obrotach wskazuje 5 i nie spada to obstawiam ze coś jest tam nie tak

#13 Share Godlech912

Godlech912

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 228 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Jabłonowo Pomorskie (KUJ-POM)

Napisany 07 styczeń 2008 - 19:24

Brak mocy

Ja na twoim miejscu zdemontował bym głowice jeśli to pękł pierścień to napewno zostawił jakieś slady na gładzi cylindra.
A mam pytanie czy blok silnika po tym pęknięciu wału oddawałeś do wykalibrowania ??? to tez moze być przyczyna wał nieobraca sie współsrodkowo gdzieś moze być napręrzenie które moze spowodowąć nawet pękniecie korbowodu.
z twoich opisów wynika ze ciagnik traci moc przy rozgrzaniu weś pod uwage to ze takie naprężenie w siliku o tej mocy moze spowodowąc jego zatarcie.a jeśli wskaźnik ciśnienia oleju nawet na wolnych obrotach wskazuje 5 i nie spada to obstawiam ze coś jest tam nie tak


Tak blok był oddawany do wykalibrowania ale nic w nim nie robili bo mówili, że wszytko jest dobrze. Głowica też w sumie była robiona jak był remont. Nie wiem co to może być... Dodam jeszcze, że kiedyś ten traktor miał turbo ale po kupieniu wyciągnięto je. Ma on inny filtr powietrza i jakąś zębatkę na zapłonie bo zapłon jak jest ustawiony na znaki to ciągnik wcale nie chodzi. Musi być przestawiony jakoś inaczej na inne zęby... Korbowody, tłoki i inne rzeczy zostały wymienione na normalne od 912.

#14 Share max2505

max2505

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 265 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 07 styczeń 2008 - 22:21

Brak mocy Moim zdaniem obrócił panewką. Wiem ze nie ma możliwości sprawdzenia współosiowości, po prostu w zakładzie podcinają stopy i rozwiercają od nowa także ja bym się zastanowił przed kolejną wizytą w tym zakładzie

#15 Share Godlech912

Godlech912

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 228 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Jabłonowo Pomorskie (KUJ-POM)

Napisany 08 styczeń 2008 - 21:36

Brak mocy Dobra ludzie dzięki za radę ale czuję, że już niektórych to denerwuje bo piszę jakby wszystko było ok a nie jest... A z opisów też niewiele można wywnioskować. Pozdrawiam

#16 Share mirasek

mirasek

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 3159 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubelskie

Napisany 08 styczeń 2008 - 22:12

Brak mocy No bo nie jest OK, przynajmniej tak wynika z Twoich opisów :rolleyes:

Problem sam sie nie rozwiąże, trzeba zacząć od jego zdiagnozowania żeby nie rozbierać odrazu całego silnika. Sprawdzałeś kompresje? Jest równa na wszystkich cylindrach?

#17 Share Profil usunięty Profil usunięty

Profil usunięty
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 13 maj 2009 - 16:17

Brak mocy witam mam problem ze swoim ursusem mianowicie na wolnych obrotach nie chce wogule jechac nie ma mocy np kiedy mam gaz do dech to idzie jakos ale jak ma wjechac pod góre to raptownie przestaje ciogoci i przy odpalaniu daje durzo dymu siwego
silnik po kapitalnym remoncie przed remontem było tak samo nic sie nie zmieniło juz nie wiem co robić

#18 Share tomu

tomu

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 447 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie

Napisany 13 maj 2009 - 16:23

Brak mocy A jak jedziesz też ci dymi??
Kopiowanie, używanie i rozpowszechnianie zdjęć jedynie za zgodą autora!

#19 Share Profil usunięty Profil usunięty

Profil usunięty
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 13 maj 2009 - 16:27

Brak mocy nie tylko przy odpalani walni dużo dymu potem jest normalnie

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Brak mocy Dzisiaj, 21:19
  •  

#20 Share tomu

tomu

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 447 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie

Napisany 13 maj 2009 - 16:30

Brak mocy A sprawdzałeś olej, może woda jest w oleju??
Kopiowanie, używanie i rozpowszechnianie zdjęć jedynie za zgodą autora!

Podobne tematy