Skocz do zawartości

Zdjęcie

c-330 nie ładuje


20 odpowiedzi na ten temat

#1 Share joghas

joghas

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 9 postów

Napisany 11 kwiecień 2009 - 13:56

c-330 nie ładuje Mam problem bo nie wiem czemu nie ładuje mi cipek. Cały czas się świeci to czerwone światełko to już od dłuższego czasu nawet jak sie daje na wyższe obroty to też świeci. Pasek na prądnicy jest przyciągnięty akumulator jest nowy. Co mam sprawdzić albo zmienić? A i jeszcz jedno pytanko jakie świece mam zamątować do capka jakie były by odpowiednie??

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
c-330 nie ładuje Dzisiaj, 17:50
  •  

#2 Share mickas092

mickas092

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 2205 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie/LPA
  • Zainteresowania:Szeroko pojęte rolnictwo ;)

Napisany 11 kwiecień 2009 - 14:06

c-330 nie ładuje Mam ten sam problem ale chyba jest to wina regulatora napiecia. Ja juz na to nie mam siły i zmienie pradnice na altka :P
Jak mam regulator zeby swiatełko przestało swiecic to tam cos dociskam i jest noemalnie ale za kilka minot znowu.
Ciagnik mi opala normalnie.
Moze macie jakies rady??

#3 Share kielbasa

kielbasa

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 607 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:małopolska
  • Zainteresowania:motoryzacja, mechanika, elektryka, elektronika

Napisany 11 kwiecień 2009 - 14:38

c-330 nie ładuje wyczyść i dokręć klemy. a pali normalnie?
"Na forum zawsze się znajdzie jakiś smutny fajfus, który będzie mówił co trzeba robić i jak trzeba żyć, bo akurat wstał lewą nogą albo zaczepił chu...em o sprężynę w materacu."

#4 Share joghas

joghas

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 9 postów

Napisany 11 kwiecień 2009 - 14:53

c-330 nie ładuje pali normalnie nie ma problemu. Tylko często go trzeba ładować. A może to być wina regulatora tam gdzie jest ten młotek i kowadełko za daleko od siebie są ? A klemy są nowe

#5 Share joghas

joghas

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 9 postów

Napisany 11 kwiecień 2009 - 20:48

c-330 nie ładuje a powiedzcie mijakie świece żarowe kupić możecie cać linka na allegro bądź inny sklep bo mam świece ale nie działają nawet nie ma kabelków do nich poprowadzonych

#6 Share Rokes

Rokes

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 92 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Świętokrzyskie

Napisany 11 kwiecień 2009 - 23:11

c-330 nie ładuje Świece kupisz na każdej składnicy z częściami do ciągników. Link do świec żarowych z Allegro link Jeśli będziesz podłączał świece możesz zastosować dodatkowy włącznik "przycisk". To rozwiązanie jest dużo wygodniejsze niż standardowe w starterze.

#7 Share joghas

joghas

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 9 postów

Napisany 12 kwiecień 2009 - 13:25

c-330 nie ładuje w starterze nie mam nawet przełącznika na świece i tak bede musiał zrobić nowy włącznik. A starczy do nich poprowadzić + z akumulatora ? jeszcze jestem nobem w tych sprawach

#8 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4477 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 12 kwiecień 2009 - 13:40

c-330 nie ładuje Tak i przycisk ulegnie spaleniu po 3 próbach włączenia świec. Nie wspomne już o jego rezystancji a co za tym idzie spadku napięcia na nim. Ale wróćmy do tematu. Mechaniczne regulatory napięcia prądnic typu RG 15 są dość trudne do wyregulowania. Jeżeli ktoś nie ma doświadczenia w tej dziedzinie to nie polecałbym się za to brać bo można narobić więcej szkody niż pożytku. Rzeczywiście przyczyną mogą być niewłaściwe odległości między stykami przekaźnika regulacyjnego oraz wyłącznika prądu. Możliwe jest też niewłaściwe napięcie sprężyn. Daje to w sumie kilka punktów regulacji, od których zależy prawidłowe działanie regulatora. Kazdy regulator trzeba regulować z podłaczaną prądnicą, z którą będzie on w przyszłości pracował. Nie przejdzie więc metoda z podłączeniem regulatora od innego ciągnika. Nowy regulator RG 15 w Grene (podróba) kosztuje około 30 zł. Oryginalny ELMOT to koszt około 70 zł. Osobiście nie polecam tych z Grene, bo nie wytrzymują dłużej niż rok. A oryginalnego nie opłaca się montować bo za 70 zł można mieć używany alternator A 124 z wymienionymi łożyskami i szczotkami, który posłuży długie lata. Tak przy okazji to w moich ciągnikach pracowały oryginalne prądnice i nigdy nie było z nimi problemu, jednak do regulatorów trzeba było raz w roku zajżeć i wyregulować napięcie ładowania. Ale odkąd założyłem dodatkowe światła musiałem założyć alternatory, które swoją drogą też pracują bezawaryjnie już 6 lat. Tak więc ustawianie regulatora RG 15 jest opłacalne tylko jeżeli się to robi samemu, bo nie liczy się własnej pracy. Jeżeli jednak mamy zamiar zlecić to komuś to lepiej założyć alternator. Takie jest moje zdanie poparte doświadczeniem w tej dziedzinie, ale decyzja (zostawić prądnicę czy zmienić na alternator) należy do samych zainteresowanych.

#9 Share Rokes

Rokes

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 92 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Świętokrzyskie

Napisany 12 kwiecień 2009 - 16:54

c-330 nie ładuje Przycisk do świec żarowych mam dość długo założony i jakoś mi się nie spalił. Nawet po długim grzaniu świecami nic złego się z nim nie działo.

#10 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4477 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 12 kwiecień 2009 - 17:19

c-330 nie ładuje Widocznie masz dobry przycisk. :) Zmierz sobie jeszcze napięcie na akumulatorze i na świecach. Wtedy pogadamy.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
c-330 nie ładuje Dzisiaj, 17:50
  •  

#11 Share Rokes

Rokes

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 92 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Świętokrzyskie

Napisany 12 kwiecień 2009 - 17:43

c-330 nie ładuje Przycisk mam średniej jakości. Jest przeznaczony do włączania rozrusznika, ale u mnie znalazł trochę inne zajęcie. A napięcie zmierze, zobaczymy.

#12 Share malorolny

malorolny

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 174 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:OKOLICE KROSNA

Napisany 12 kwiecień 2009 - 20:34

c-330 nie ładuje Jak znam życie to pewnie włącznik rozrusznika z C -360 , wytrzymuje średnio 1 -2 sezony , a czasem 3 sztuki na sezon , jeżeli mam cos komuś doradzić to odrazu proponuję wymienić prądnicę na altka , 70 zeta to nie majątek , a komfort psychiczny ........ ho ho .......... u mnie ciagnik obsluguje akumulator 74 Ah i spoko starcza .......... co wydać 220 za akumę to nigdy 500 ................

#13 Share kielbasa

kielbasa

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 607 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:małopolska
  • Zainteresowania:motoryzacja, mechanika, elektryka, elektronika

Napisany 12 kwiecień 2009 - 22:30

c-330 nie ładuje co do tego oddzielnego włącznika od świec żarowych i rozrusznika to mam to założone odkąd ciągnik jest w domu(bardzo długo, ponad 40 lat) i nigdy nie było z tym jakichkolwiek problemów
"Na forum zawsze się znajdzie jakiś smutny fajfus, który będzie mówił co trzeba robić i jak trzeba żyć, bo akurat wstał lewą nogą albo zaczepił chu...em o sprężynę w materacu."

#14 Share joghas

joghas

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 9 postów

Napisany 17 kwiecień 2009 - 05:37

c-330 nie ładuje Włożyłem świece podłączyłem do - bo + mam masę po drodze dałem ten oddzielny włącznik i świece grzeją tylko że teraz nie idzie go włączyć. Przyciskam na starter i wogóle żadnej reakcji. Pierw jakby cos przy rozruszniku nie zaskakiwało i prawie nie kręcił to go naładowałem i teraz wcale nic. Co to może być?

#15 Share marekczarna

marekczarna

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 216 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Czarna Sędziszowska/Podkarpacie

Napisany 17 kwiecień 2009 - 16:27

c-330 nie ładuje A może po prostu nie masz naciągniętego paska od alternatora.

#16 Share joghas

joghas

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 9 postów

Napisany 17 kwiecień 2009 - 17:46

c-330 nie ładuje jest naciągnięte wszystko. A może to być wina klem?? Bo założyłem nowe klemy oczywiście wszystko było przyciągnięte odpowiednio i zaczoł mi ten elektromagnes przy rozruszniku strzelać ale był ciepły to odalił ale już wczoraj jak zamontowałem świece poszczelał i później juz wcale. Przez noc sie ładował i rano prubowaem zapalić to znowu troche poszczelał a teraz znowu zero reakcji co o tym myślicie? A tak poza to kupiłem świece żarowe 10 zł tanie niż na allegro w zwykłym sklepie za 15 zł;)

#17 Share jakub16

jakub16

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 432 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:PKS
  • Zainteresowania:Nowoczesne ciągniki i maszyny rolnicze.

Napisany 17 kwiecień 2009 - 21:06

c-330 nie ładuje A spróbuj go odpalić na krotko czy da rade jeśli tak to elektromagnes poszedł . U mnie w 3P był tak przypadek że wymieniamy aku bo nie może ukręcić. A okazało się że rozrusznik był zajechany. Wystarczyło włożyć inny i nawet nie zająknie. Więc radze też zajrzeć do rozrusznika przy tej okazji
Już 5 lat na AF ;)
Pozdrawiam wszystkich

#18 Share joghas

joghas

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 9 postów

Napisany 17 kwiecień 2009 - 23:50

c-330 nie ładuje jak na krotko? Bo nie wiem. A mam jeszcze takie pytanie jak zrobić kontrolke do świec żeby gasła jak się świece zagrzeją?

#19 Share 330CUrsus

330CUrsus

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 481 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dąbrowy
  • Zainteresowania:Rolnictwo i motoryzacja.

Napisany 18 kwiecień 2009 - 08:34

c-330 nie ładuje Na krótko znaczy tak. Ten cienki kabelek co indzie z kabiny złączasz z tym grubym co idzie do akumulatora.To tak jasno w miarę. A jeśli chcesz kontrolkę do świec to zrób tylko tą co by świeciła czy chodzą-znaczy czy prąd idzie za przełącznikiem.Podgrzejesz w -15 z 40 sek. i musi pójść w - 3 starczy 5 sek. po co se życie utrudniać kontrolkami kiedy się świece nagrzeją.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
c-330 nie ładuje Dzisiaj, 17:50
  •  

#20 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4477 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 19 kwiecień 2009 - 09:35

c-330 nie ładuje Grzanie świec przez 5 sekund całkowicie mija się z celem. Przez ten czas nie osiągną nawet 100°C. W C-330 należy grzać minimum 30 sekund (jeżeli instalacja elektryczna jest w nie najlepszym stanie należy grzać dłużej, bo dużo energii traci się na wszystkich połączeniach przewodów itp.). I nie ma znaczenia czy temperatura otoczenia wynosi -5°C czy -15°C. Tak czy inaczej świece muszą rozgrzać się do "czerwoności" mówiąc prostym językiem. A co do kontrolki to kolega @330CUrsus ma rację. W prosty sposób można zrobić to tak jak jest w oryginale, aczkolwiek jest możliwe wykonać to tak jak piszesz kolego @joghas. Wymaga to prostego elektronicznego układu czasowego, który po nagrzaniu świec wyłączy je oraz kontrolkę. Jednak bez odpowiedniej wiedzy z elektroniki jest to niewykonalne we własnym zakresie.

Podobne tematy