debrzyna

System QMP

Polecane posty

Gość ozzborn   
Gość ozzborn

z ekonomicznego punktu widzenia ten szajs nie ma sensu

1zł to mozna wynegocjowac nie bedac w zadnych głupich systemach, wystarczy miec dobry towar 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ekspert_QMP    0

 

Witam,

z tej strony administrator Systemu QMP - Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. Włączamy się do dyskusji, oraz pozostajemy do Państwa dyspozycji. Z przyjemnością odpowiemy na Państwa pytania.

Serdecznie pozdrawiamy, PZPBM

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
debrzyna    2031

Witamy na forum A już zacząłem wątpić w pojawienie się eksperta

No to zaczynimy delikatnie

Jakie rasy ,mieszańce będą się nadawać do systemu , kto kwalifikuje bydło ,i kwalifikacja jest na konkretne sztuki czy na stado 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
moNikape    0

Jakiś czas temu interesowałem się tym systemem i nie wszedłem w to tylko dlatego że trzymałem bydło uwięziowo po odsadzeniu od mamek. Co takiego ma wołowina QMP czego nie ma każda normalna wołowina od polskiego producenta? Antybiotyki i hormony są zabronione. Każdy karmi albo kukurydza albo kiszonka z traw i do tego odpowiednia pasza treściwa. Więc jakie specjalne zabiegi stosuje system QMP że jest ona lepsza? Na razie brutalna rzeczywistość pokazuje że najlepiej umięśnione sztuki są wypychane na eksport bo po prostu jest tam lepsza cena. U nas zostaje to czego arabowie nie chcieli.

 

Brutalna rzeczywistość jest taka, że wołowina którą kupujesz w sklepie jest różna. Raz z dobrze opasanej sztuki, raz z krowy po kilku laktacjach. Główną przewagą jest powtarzalność. Za każdym razem taka sama, wysoka jakość. Wtedy chętniej kupujesz wołowinę- bo wiesz że potrawa się uda. 

 

Dla mnie cena 15:60 zł netto/ kg WBC za buhaja do 22 mc w U2, i gwarancja że nikt mnie nie oszuka, bo Zrzeszenie tego pilnuje - przysyła klasyfikatora i jest stroną w razie sporu- jest wystarczającym argumentem, żeby być w Systemie. 

...i zarabiać :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Yoda    535

Ile procent sztuk mieszańcowych innych niż LM wybija się w U2?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
moNikape    0

Ile procent sztuk mieszańcowych innych niż LM wybija się w U2?

Jak kryjesz beznadziejnym buhajem to nigdy nic dobrego miał nie będziesz. Krzyżówka z bardzo dobrym buhajem BB lub Charoleise + intensywne żywienie i można :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ekspert_QMP    0

@debrzyna, do Systemu QMP kwalifikują się wszyskie krzyżówki, które mają zapisane w paszporcie jako rasę MM, oraz bydło czystorasowe ras: LM, CH, SM, AN, AR, SL, HH. Oczywiście każda sztuka, jest również weryfikowana fenotypowo, podczas audytu przeprowadzonego przez jednostkę certyfikujacą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Yoda    535

Jak kryjesz beznadziejnym buhajem to nigdy nic dobrego miał nie będziesz. Krzyżówka z bardzo dobrym buhajem BB lub Charoleise + intensywne żywienie i można :)

 

Nie każdy kryje BB albo CH bo po prostu nie ma na to warunków. Jak wg Państwa doświadczeń wybijają się angusy i herefordy. Wagowo można spokojnie zrobić 800kg  bez dużej ilości łoju przy dobrej genetyce. I jaka jest różnica w cenie między R a U.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
huliszek1990    44

Na moje to certyfikat QMP wyrabia sie po zakupie byka. Hodowla na luzie napewno a reszta wymogów? Sprzedaje ok 60 szt rocznie i nie raz zastanawialem sie wejsc w to? Moze ktos wypowie sie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

Zalezy jaka cena,czemu pan ekspert ceny nie ujawni?jak 15 netto to wtedy może sie cos kalkuluje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Yoda    535

Dokładnie. Ja mam teraz na sprzedaż 11 sztuk HH. Na wbc dają 12,80 netto za O. Za kolejne klasy 0,40 więcej. Pewnie w kontraktacji dołożą trochę i do 15 za U niewiele będzie brakować. W TopAgrar jest artykuł o QMP. I tam jest 15 za U ale przy sprzedaży przez grupę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

A pewien pan z pzhipbm próbował utworzyć grupę producencką podlaska wołowina ,nagadał sie na pana W.tego od qmp ze be że me, ze kukuryku,po jakimś czasie jestem w Szepietowie na wystawie a ten k**wa stoi na stoisku qmp,częstuje wołowinka i podpisuje umowy.pic na wode,fotomontaż ten cały system,oby kasiorę wyciągnąć za certyfikat

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja mam  podobno jakieś byki poszły zagranice  istąd do nas przyjechał   pytał czym karmione czy  jest izolatka dla chorych   jaki lekarz leczy  podaliśmy  z faktury  skąd pasze  , wszystko na luzie nic nie sprawdzał za2  miesiące przys łali  certyfikat   nikt  się  o niego  pyta  leży sobie .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

No to po.ile płacą w qmp,napisze ktoś w końcu ¬¬

Edytowano przez bobienko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez 1kris1
      Jakie macie opinie o cieletach z Miradowa(pomorskie)? Jak z transportem?
    • Przez farmer1999
      Witam. Ilu z Was bawiło się w te słynne startery z holandii..? ja w maju zeszłego roku kupiłem 3 miesięczne odsadki w wadze od 140 do 170kg razem 12 sztuk i w sumie w wieku 21 miesięcy mają zaledwie 600kg a karmione są kukurydzą, śrutą i sianem. Ciekawi mnie tylko jedna rzecz - niby miały być to simentale no i faktycznie białe łby ale na paszporcie jest napisane Europejskie Bydło czerwone co mnie zaciekawiło odrazu jak pocztą przyszły paszporty. Czy to mogą być ukryte byki z Włoch z podrobionym paszportem?
    • Gość
      Przez Gość
      Chciałbym dowiedzieć się czy ktoś miał bydło z Włoch i jak rośnie? Mam byki 8/9miesiecy i mają 200kg, czy to normalne? 
    • Przez danielhaker
      Temat stworzony w celu odgruzowania tematu "ceny bydła"  
    • Przez farmer1999
      dzień dobry. w tym roku kukurydza słaba a ceny na pniu powariowały. Czy ktoś tutaj żywił byki samymi kiszonymi wysłodkami + śruta min jęczmienna, rzepakowa i sojowa z dodatkamk + słoma i siano? Jak z przyrostami, czy w 2 lata da rade 800kg?
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj