Skocz do zawartości

Zdjęcie

kiszonka z kukurydzy


31 odpowiedzi na ten temat

#21 Share zetor10045

zetor10045

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 749 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubelskie

Napisany 14 marzec 2009 - 23:11

kiszonka z kukurydzy Tak moja ma na dole pod bębnem tnącym, jak do tond nie narzekam na nią 2 sezon bez awarii ;) ale zmieńmy temat bo robimy zamieszanie bo to nie na temat w razie jakiś pytań to na gg proszę, pozdro macin87 ;)

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
kiszonka z kukurydzy Dzisiaj, 19:32
  •  

#22 Share macin87

macin87

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1231 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 14 marzec 2009 - 23:24

kiszonka z kukurydzy Tematu nie zmieniliśmy bo duże znaczenie do zakiszenia dobrej jakości ma dobry sprzęt (głównie chodzi o rozdrobnienie)i jeżeli masz sieczkarnie z tarka możesz kosić później ale jak nie masz to lepiej koś wcześniej

#23 Share zetor10045

zetor10045

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 749 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubelskie

Napisany 15 marzec 2009 - 08:02

kiszonka z kukurydzy No tak bo to też jest ważne aby kiszonka się ładnie zakisiła ;) a ty masz jakieś fotki swojej sieczkarni i reszty maszyn? Bo w galerii nic nie masz. Jak masz fotki to dodaj chciał bym zobaczyć jakiego cese masz ;)

#24 Share FISH

FISH

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 97 postów

Napisany 19 marzec 2009 - 22:42

kiszonka z kukurydzy Wbrew opinii wielu forumowiczów ja będę się upierał, że ugniatanie to kluczowa sprawa przy sporządzaniu kiszonki. W poprzednich latach ugniataliśmy c360 3P i mnóstwo kiszonki się psuło. Również głownie nie na wierzchu, ale 10 cm głębiej. Pryzma, która teraz jest skarmiana była ugniatana przez cięższe traktory (renault 103-54 i NH TD90) i kukurydza jest świetnie zakiszona.
Dodam, że kiszonka była robiona przez dwa dni, a masa była bardzo sucha. Do tego stopnia, że poettinger mex II nie do końca sobie poradził z częścią ziarna.

Zastanawiam się jeszcze nad jedną kwestią, a mianowicie czy odmiana kuku może mieć wpływ na jakość jej zakiszania. Co myślicie?
Sprzedam walce młyńskie: gielda.agrofoto.pl/walce_mlynskie-o263.html
oraz MF 165 w dobrym stanie.

#25 Share nasil90

nasil90

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 1055 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Węgrów, Siedlce, Mińsk Maz wszędzie daleko :D

Napisany 19 marzec 2009 - 22:46

kiszonka z kukurydzy Zgadzam sie z kolegą wyżej że ugniatanie jest ważne u nas zawsze kuku była ugniatana c 330 lub c 360 w tym roku była ugnieciona mf 3080 i leży super nie ma wcale odpadu
Massey Ferguson-Uniwersalność przede wszystkim.
mariusz(ZDUN) sprawdzony mechanik polecam.
mirek maszyny sprawdzony sprzedawca maszyn polecam.
Technik Węgrów solidna firma polecam.!!

#26 Share macin87

macin87

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1231 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 19 marzec 2009 - 22:54

kiszonka z kukurydzy To zróbcie sobie dwie pryzmy jednego roku i ujeżdżajcie tym samym sprzętem. Jedna niech będzie zieleńsza a druga suchsza. Pogadamy wtedy! (przerabiałem to). Masa zieleńszej kuku jest cięższa sama w sobie (i do tego ujeżdża się lepiej), a spróbujcie z suchsza (masa własna jest lżejsza i trudniej ją ujeździć co prowadzi do tego że powietrze zostaje w środku). Mokrzejsza z samej siebie szybciej się "siada" niż sucha!!!

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
kiszonka z kukurydzy Dzisiaj, 19:32
  •  

#27 Share mlodyrolnik7

mlodyrolnik7

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 170 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:mazowsze/podlasie
  • Zainteresowania:WETA<br />BYDłO<br />

Napisany 19 marzec 2009 - 23:17

kiszonka z kukurydzy Suchsza zdrowsza dla bydła na pewno. Ugniatanie i dobre przykrycie to klucz do dobrej kiszonki. Chociaż może być wszystko bardzo dobrze przyrządzone ale cała robotę popsuje taki zwierzak jak szczur. Tak jak u nas cały bok załatwił <_<
Wolnostanowiskowa, głęboka ściółka, DelAval rybia ość 2*5 szt., 2 stacje paszowe, szczotka, 44m.x23m.... BAJKA!

#28 Share Fernando

Fernando

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 43 postów

Napisany 07 maj 2010 - 14:16

kiszonka z kukurydzy Chłopaki pomóżcie :) czy jeżeli jeszcze teraz posieje kukurydze z przeznaczeniem na kiszonkę to będzie dobrze :) ??

#29 Share andrzej2110

andrzej2110

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 9407 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Płocka

Napisany 07 maj 2010 - 15:58

kiszonka z kukurydzy Oczywiście. Po jęczmieniu zimowym nawet siejo.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym.
ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :D

bullet_black.png

 


#30 Share Lukasz1987

Lukasz1987

    Scania king of the road

  • Members
  • PipPipPip
  • 1915 postów
  • Płeć:Nie powiem
  • Lokalizacja:Jestem, jestem
  • Zainteresowania:motoryzacja, militaria, off-road

Napisany 07 maj 2010 - 16:28

kiszonka z kukurydzy My jeszcze usługowo siejemy, ze względu na pogodę zajmie nam to jeszcze z tydzień, Robert Bara pisał że u siebie będzie siał 10-15 maja więc masz czas :)
Nienawidzę Naszej Klasy, Fotki i Grona, strony dla osób szukających przyjaciół wśród ludzi, których nie znają

Nie będę dyskutował z idiotami, sprowadzą Mnie do swojego poziomu wykończą doświadczeniem

#31 Share Pestus123

Pestus123

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 496 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Pomorze k/Chojnic
  • Zainteresowania:Motoryzacja, Rolnictwo

Napisany 07 maj 2010 - 17:42

kiszonka z kukurydzy Pwenie że tak, przynajmniej nie zmarźnie, bo jak wiemy przymrozki na ogrodników zawsze występują, przynajmniej na kaszubach... Do 15 maja jest czas na siew QQ

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
kiszonka z kukurydzy Dzisiaj, 19:32
  •  

#32 Share agromatik

agromatik

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1343 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 08 maj 2010 - 08:05

kiszonka z kukurydzy

To zróbcie sobie dwie pryzmy jednego roku i ujeżdżajcie tym samym sprzętem. Jedna niech będzie zieleńsza a druga suchsza. Pogadamy wtedy! (przerabiałem to). Masa zieleńszej kuku jest cięższa sama w sobie (i do tego ujeżdża się lepiej), a spróbujcie z suchsza (masa własna jest lżejsza i trudniej ją ujeździć co prowadzi do tego że powietrze zostaje w środku). Mokrzejsza z samej siebie szybciej się "siada" niż sucha!!!

Święta prawda jak mawiał Pyzdra, lepiej się gniecie i to wszystko kiszonka z mokrej qq zawiera więcej kwasu octowego a mniej kwasu mlekowego a nam chodzi by było odwrotnie. Kwas mlekowy zapewnia energię w żwaczu. Taką octową kiszonkę trudniej się skarmia, ma mniejszą koncentrację energii, jedyną jej zaletą jest wysoka stabilność tlenowa /pryzma po otwarciu się nie grzeje/.

"trzeba być zawsze tam, gdzie ciągną za sznury, a nie tam, gdzie słychać echo dzwonu"


Podobne tematy