Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z ogrzewaniem


54 odpowiedzi na ten temat

#21 Share farmer7745

farmer7745

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 379 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:opolskie

Napisany 26 styczeń 2009 - 19:14

Problem z ogrzewaniem http;//img222.imageshack.us/img222/219/scan0001fm6.png.Niestety ale wydaje mi się że ta fotka jest nie widoczna. Coś pokrochmaliłem bo mój angielski jest kiepski.
Dziś przegoniłem mojego ZETORKA i z ciekawości sprawdzałem jak się nagrzewają przewody i powiem że oba nagrzewały się równomiernie.Ale nigdy nic nie odpowietrzałem i po rozgrzaniu silnika tylko uzupełniałem płym i koniec.
Wychodzi że gdzieś w tym twoim ogrzewaniu coś chamuje przepływ i pewnie dlatego tak się dzieje.
Zakamienione, albo przewód załamany sam nie wiem dziwne że po podłąszeniu wody z kranu wszystko było drożne!!.
ZABRANIAM BEZ MOJEJ ZGODY KOPIOWANIA, POWIELANIA I WYKORZYSTYWANIA ZDJĘĆ Z MOJEJ GALERI.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z ogrzewaniem Dzisiaj, 19:47
  •  

#22 Share Dewro

Dewro

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 154 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:LHR

Napisany 26 styczeń 2009 - 19:28

Problem z ogrzewaniem Dzieki ;)
Zetor 7745 Turbo
Ursus C-355

#23 Share Dewro

Dewro

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 154 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:LHR

Napisany 26 styczeń 2009 - 19:38

Problem z ogrzewaniem Zdjecie dziala, musialem tylko poprawic linka, plyn juz jest kupiony ale nie bede go wlewac, nie dam za wygrana i bede jeszcze walczyc z tym ogrzewaniem.
Zetor 7745 Turbo
Ursus C-355

#24 Share jacus

jacus

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1451 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:ok.krakowa

Napisany 26 styczeń 2009 - 20:12

Problem z ogrzewaniem dziwne.obstawialbym pompe lub termostat.u mnie silnik wyciaga 70 st.ale grzeje dobrze.moze termostat jest odwrotnie zalozony lub pompa daje slabe cisnienie-czesto czesci sa tragicznej jakosci i po roku nadaja sie na zlom
sprawdzilem w katalogu sposob zalozenia wezy;wyglada na to ze jedna nagrzewnica ma doprowadzenie od gory a druga od dolu a na kraniku ta samo spotyka sie doprowadzenie z odprowadzenie [katalog od 72 str.272 w 70 moze byc inaczej]
a kranik jest na rurze odprowadzenia do pompy
najlepiej idz do kogos kto ma zetora i to sprawdz

buk, humor ,seks ,rokendrol.


#25 Share krzysztofz14

krzysztofz14

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 449 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 27 styczeń 2009 - 18:13

Problem z ogrzewaniem Witam
Kolego wymontuj pompę i sprawdz wirnik i luz tak jak napisałem wcześniej .Mam ten sprzęt już 19 lat i na pierwszej pompie ,która chodziła 12 lat nie było
problemów .Potem lało się wodę ,rurki pękły i ich nie naprawiałem .Pompę trzeba wyregulować bo zamiennik to już niższa jakość i cena więc nie dba się o szczegóły a w zetorze trzeba tą wodę pompować na sporą wysokość .
Czy to jest polska czy czeska to nic nie znaczy musi być dobra czyli dobrze wyregulowana.


Zetor musi chodzić na płynie bo inaczej rurki popękają

#26 Share Apista

Apista

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 450 postów
  • Płeć:Nie powiem

Napisany 30 styczeń 2009 - 17:00

Problem z ogrzewaniem Dołanczam się do tematu ale z innym problemem choć również z ogrzewaniem.
Otóż mam problem z silniczkami ogrzewania, od jakiegoś czasu (stopniowo) przestały chodzić wcale
Raz je wymontowałem oby dwa i komutator wraz ze szczotkami przeczyściłem papierem ściernym i uruchamiałem przy prostowniku i chodziły.
A jak zamocowałem do ciągnika to już nie, żaden bieg, tylko słychać jak się załancza i tyle.

#27 Share farmer7745

farmer7745

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 379 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:opolskie

Napisany 30 styczeń 2009 - 17:35

Problem z ogrzewaniem W tych silniczkach najczęściej zacierają się łożyska, a właściwie to te tulejki zaczynają się obracać w obudowie.
Proponuję sprawdzić czy swobodnie sie obracają wmontowane na gotowo, czy wentylator gdzieś nie chaczy, a puźniej zasilanie.
Jak włączysz dmuchawy to pewnie przekaźnik "pyknie" i cisza.
ZABRANIAM BEZ MOJEJ ZGODY KOPIOWANIA, POWIELANIA I WYKORZYSTYWANIA ZDJĘĆ Z MOJEJ GALERI.

#28 Share Dewro

Dewro

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 154 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:LHR

Napisany 31 styczeń 2009 - 13:11

Problem z ogrzewaniem Witam ponownie ;)
Chcialem poinformowac ze ogrzewanie w zetorku samo sie naprawilo. Teraz to w kabinie jest goraco :) Nie wiem czy to zasługa plynu bo wlalem go pare dni temu. Ojciec mowil ze ciagnik byl rozgrzany a nadal nie dzialalo ogrzewanie az w jednej chwili zaczelo grzac i jest Ok, dzialo sie to wczoraj. Dziekuje wszystkim którzy pomagali mi w rozwiazywaniu tego problemu :)
Zetor 7745 Turbo
Ursus C-355

#29 Share Apista

Apista

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 450 postów
  • Płeć:Nie powiem

Napisany 31 styczeń 2009 - 14:06

Problem z ogrzewaniem

W tych silniczkach najczęściej zacierają się łożyska, a właściwie to te tulejki zaczynają się obracać w obudowie.
Proponuję sprawdzić czy swobodnie sie obracają wmontowane na gotowo, czy wentylator gdzieś nie chaczy, a puźniej zasilanie.
Jak włączysz dmuchawy to pewnie przekaźnik "pyknie" i cisza.

tak właśnie jest, a te tulejki, to całkiem możliwe że się kręcą w obudowie (choć nie sprawdzałem) bo jak jeszcze 1 dmuchawa chodziła to strasznie hałasowała jak weszła na obroty,
ale chaczyć nigdzie nie chaczą bo nie ma gdzie, swobodnie się także obracają
muszę jakoś sprawdzić czy prąd do nich dochodzi z przekaźników bo może przekaźnik się załanczać a prąd nie dochodzić przez np. zaśnieżenie złącz elektrycznych

#30 Share tommy66692

tommy66692

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 4466 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 31 styczeń 2009 - 14:11

Problem z ogrzewaniem Też miałem kiedyś problem z ogrzewaniem, pierwszą przyczyną był zepsuty ten zawór ktory podaje wodę, cały czas był zamknięty-wymieniłem koszt wysoki jak na taką pierdołę bo 50zł ;) Druga sprawa to miałem jeden wentylator spalony, jak włączyłem to w całej kabina spalenizna, kupiłem od kumpla nowy od kadeta za 15 zł, jest ok ale hałasują trochę.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z ogrzewaniem Dzisiaj, 19:47
  •  

#31 Share kozinio

kozinio

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 4 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 15 grudzień 2012 - 17:36

Problem z ogrzewaniem Witam,

Ja też mam problem z ogrzewaniem w 5211, tzn. z dmuchawami - jedna nie działa (nawet podpięta na krótko) a druga działa tylko na pierwszym biegu. Co może być przyczyną tego, że działa tylko jeden bieg wentylatora? Czy ktoś z Was miał taki problem? Gdzie szukać przyczyny tego zjawiska? Przełącznik? Przekaźnik?
Dzięki z pomoc.

#32 Share rolnik16

rolnik16

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 16 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 22 styczeń 2013 - 19:56

Problem z ogrzewaniem witam przyłączę się do tematu

a mianowicie mam zetora 7211 i wg nie działa mi ogrzewanie dodam że tylko zimne powietrze leci a jak robiłem zimową orkę to wszystko chodziło grzało aż miło co może być przyczyną tego??

#33 Share slawek2209

slawek2209

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2482 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubelskie

Napisany 22 styczeń 2013 - 20:39

Problem z ogrzewaniem prawdopodobnie linka ci sie zerwala od sterowania zaworkiem

#34 Share rolnik16

rolnik16

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 16 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 24 styczeń 2013 - 10:24

Problem z ogrzewaniem zaworek jest dobry bo wczoraj sprawdzałem, odkręciłem przewód zasilający i powrotny i dmuchnąłem na otwartym zaworze to powrotem poszedł płyn potem zamknąłem zawór i dmuchnąłem znowu to nic nie poleciało

czy to może być wina pompy wody??

#35 Share slawek2209

slawek2209

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2482 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubelskie

Napisany 24 styczeń 2013 - 16:34

Problem z ogrzewaniem jedyne wyjscie zdjac weza przy nagrzewnicy i zobaczyc czy plyn dochodzi przy wysokich obrotach silnika

#36 Share rolnik16

rolnik16

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 16 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 24 styczeń 2013 - 17:02

Problem z ogrzewaniem dzisiaj właśnie zdjąłem przewód ale powrotny tutaj jak wpada do bloku i sucho nawet na wysokich obrotach nic nie leci na moje oko to wina pompy będzie wg ten przewód od wychodzący od pompy jest zimny

#37 Share slawek2209

slawek2209

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2482 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubelskie

Napisany 24 styczeń 2013 - 17:22

Problem z ogrzewaniem na to wyglada ze czeka cie zakup nowej pompy.czeska okolo 200 zl

#38 Share rolnik16

rolnik16

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 16 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 27 styczeń 2013 - 12:36

Problem z ogrzewaniem i mi się właśnie tak zdaje bo kurde nie ma roboty w zimę przy odśnieżaniu bo zimno i szyby zamarzają

czeska dokładnie 208 zł kosztuje

dzięki za pomoc slawek2209

#39 Share Radekk

Radekk

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 545 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska

Napisany 27 styczeń 2013 - 16:15

Problem z ogrzewaniem

dzisiaj właśnie zdjąłem przewód ale powrotny tutaj jak wpada do bloku i sucho nawet na wysokich obrotach nic nie leci na moje oko to wina pompy będzie wg ten przewód od wychodzący od pompy jest zimny


Termostat masz sprawny? Silnik osiąga temperaturę pracy 80 stopni?
Zasilanie ogrzewania wychodzi kolektorem wodnym , a powrót jest do króćca pompy.
Uwzględnij ,że zimą silnik tak szybko się nie nagrzewa i od razu nie będzie grzać. Ja zasłaniam chłodnice żaluzją i wtedy szybciej grzeje. Może masz zapowietrzony układ? I nie licz ,ze na wolnych obrotach będzie pompa pchać na górę płyn.
Jeśli podoba Ci się co napisałem, lub pomogłem kliknij zieloną strzałkę.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z ogrzewaniem Dzisiaj, 19:47
  •  

#40 Share rolnik16

rolnik16

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 16 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 28 styczeń 2013 - 10:33

Problem z ogrzewaniem na dniach mam właśnie rozebrać i sprawdzić czy termostat jest sprawny bo mam zamiar wszystkie gumowe przewody co idą od chłodnicy do pompy wody powymieniać bo kiepsko wyglądają. Prosta sprawa że zimą wolniej się nagrzewa ale łapał 80 stopni jak odśnieżałem i wraz nic nie grzało jak termostat będzie dobry to albo pompa albo zapowietrzone ale to raczej mało prawdopodobne

Podobne tematy