Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kastracja świń


176 odpowiedzi na ten temat

#61 Share blacha

blacha

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 328 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Hobbystycznie weterynaria i różne tematy związane i spokrewnione z trzodą chlewną

Napisany 14 styczeń 2010 - 19:14

Kastracja świń Kastrować najlepiej tak jak napisał przedmówca w pierwszym tygodniu, później niedosyć, że zabieg utrudnia coraz większa waga prosiąt to też się traci. Prosię w pierwszy kastrowane w pierwszym tygodniu, życia dochodzi najszybciej do siebie, a także rana najszybciej się goi, no i mamy minimalne straty na przyrostach. Świnie w późniejszym okresie bardziej przeżywają kastracje, stanowi to dla nich stres, jest bardziej bolesne, ranki dłużej się goją, no i przede wszystkim te świnie są już bardziej ruchliwe co dodatkowo utrudnia gojenie rany. Powrózek nasienny nie powinno ucinać się skalpelem, lecz należy go miażdżyć/odcinać specjalnymi obcążkami, co ogranicza krwawienie, bo zamyka ranę. Dodatkowo u starszych świń, a nawet warchlaków zabieg powinien być przeprowadzony pod znieczulenie, a powrózek nasienny powinien być podwiązany,a rana zaszyta prze weterynarza. W sumie jednak ostatnio czytałem o immunokastracji świń, co eliminuje tzw. zapach knura, popęd płciowy, zdolności rozrodcze. Preparat, o którym czytałem hamuje wydzielanie luteotropiny, co w kolejności hamuje wydzielanie innych hormonów odpowiedzialnych za dojrzewanie narządów płciowych, popęd płciowy, dojrzewanie plemników itd., pozwala to na wyeliminowanie kastracji inwazyjnej, ale na ile to jest skuteczne, u jakiej grupy wiekowej świń należało by to stosować i czy już jest wprowadzone do obrotu to nie wiem, bo to jest chyba jakaś nowość na rynku.
Pomogę tyle co mogę - dalej się zobaczy

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Kastracja świń Dzisiaj, 02:05
  •  

#62 Share Ikula

Ikula

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 38 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisany 15 styczeń 2010 - 17:42

Kastracja świń W Szwajcarii od 2009 przeprowadzanie kastracji chirurgicznej bez znieczulenia niezaleznie od wieku prosiąt jest zakazane. W Norwegii takie ograniczenie już jest a od 2015 planuje się wprowadzić całkowity zakaz kastracji chirurgicznej. Ciekawe co nas będzie w przyszłości czekać.

Ja kastruję w wieku 4 dni, łączę to z podaniem żelaza, wszystko za jednym łapaniem. Ranki są maleńkie, prosięta nie są apatyczne i nie opóźnia to przyrostów,robota też idzie szybko. Najgorszym momentem kastracji jest odsadzenie, prosięta i tak są zestresowane a dodatkowy ból sprawia że są widoczne spadki przyrostów.
Nie wiem dlaczego ale weci bardzo lubią wtedy kastrować (chyba widok zysków które zarobią na osłabionych biegunkowych prosiętach ;) ), znam takich którzy twierdzą że takich małych się nie da..

Szczepionkę produkuje firma Pfizer. Szczepionka blokuje wydzielanie hormonów gonadotropowych LH i FSH. Blokowane są funkcje jąder- wielkość zmniejsza się 2-3 krotnie w porównaniu z knurkami nieszczepionymi. Szczepionkę podaje się w 2 dawkach. termin podania pierwszej jest elastyczny a druga musi być podana 4-6 tyg przed ubojem. brak zapachu utrzymuje się do 8 tyg. w Szwajcarii 2 na 3 konsumentów stwierdza że mięso po immunokastracji jest smaczniejsze.
Tylko ile to roboty przy takim szczepieniu ;)

#63 Share Profil usunięty Profil usunięty

Profil usunięty
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 15 styczeń 2010 - 18:10

Kastracja świń Ja kastruje jak odsadzam, ale powiedzcie mi jak wy kastrujecie prosie które ma 4 dni, chciałbym spróbować takiej wczesnej kastracji, bo przy kastrowaniu przy od sadzaniu trzeba się nieźle namachać żeby takie prosie utrzymać.

Wiadomość z agroFakt.pl agrofakt

  • agroFakt.pl
  • agroFakt.pl
Kastracja świń Dzisiaj, 02:05
  •  

#64 Share Ikula

Ikula

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 38 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisany 16 styczeń 2010 - 12:46

Kastracja świń Pewnie są rożne szkoły kastrowania, każdy robi to inaczej. Ja kastruje tak jak większe to znaczy: skalpel, dwa nacięcia, wyciągnięcie jąderek i przecięcie powrózka. Problem największy jest z obezwładnieniem. W pracy mój chlewmistrz łapie prosiaka za wszystkie nogi i trzyma to jedną ręką. Łepek wkłada pod pachę i drugą ręką kastruje, ale to jest magik, potrafi knurka na 120kg sam wykastrować :)
Natomiast w domu też kastrowaliśmy we dwoje, chciałam kupić poskrom do kastrowania prosiąt ale cena była kosmiczna, ok 1000zł :) Więc pokombinowaliśmy i mamy zrobiony przez siebie. Prościutka budowa, a kastracja bez problemu, prosie nie drgnie bo jest dociągnięte paskiem, nawet baba sobie poradzi :)

#65 Share blacha

blacha

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 328 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Hobbystycznie weterynaria i różne tematy związane i spokrewnione z trzodą chlewną

Napisany 16 styczeń 2010 - 13:05

Kastracja świń My natomiast kastrujemy we dwójkę. Jeden łapie prosiaka za tylne nogi, a resztę prosiaka przytrzymuje między własnymi udami. Drugi po dezynfekcji uciska w pachwinie, aby mieć dostęp do jąder, jedno cięcie, ucięcie powrózka, dezynfekcja i kolejny prosiak.
Pomogę tyle co mogę - dalej się zobaczy

#66 Share Profil usunięty Profil usunięty

Profil usunięty
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 28 styczeń 2010 - 18:12

Kastracja świń Co sądzicie o takim stojaku http://www.sklep-gre...oducts_id/32314, sprawdza się w praktyce?

#67 Share ochen

ochen

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 241 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 17 luty 2010 - 22:03

Kastracja świń .

#68 Share blacha

blacha

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 328 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Hobbystycznie weterynaria i różne tematy związane i spokrewnione z trzodą chlewną

Napisany 17 luty 2010 - 23:56

Kastracja świń Knura? Gościu to już jest poważny zabieg, który powinien być przeprowadzony pod znieczuleniem z szyciem chirurgicznym i zaszyciem reszty powrózka nasiennego, a nie rach ciach i po wszystkim. Jeśli ci ten knur nie zszedł ci na zawał lub nie wystąpiły inne komplikacje w trakcie tego waszego rach ciach to masz strasznie dużo szczęścia. Przepuklina też wymaga fachowej interwencji chirurgicznej wraz z zastosowaniem odpowiednich środków dezynfekujących, antybiotyków i również wymaga szycia. No i te prosiaki, kastrujesz zdecydowanie za późno, męczysz tylko siebie i świnie, a także narażasz ją na długotrwały stres związany z bólem, co wiąże się też z konkretnymi stratami. Świnie kastruje się jak najmłodsze, bo im młodsza jest świnia tym szybciej zagoi się rana, która zresztą tak jest dużo mniejsza niż u 4 tygodniowego prosiaka, no i przede wszystkim takiego prosiaka tygodniowego, łatwiej utrzymać. Czasami dziwi mnie to co ludzie potrafią zrobić, aby zaoszczędzić na weterynarzu, ale cóż to twoje świnie i tak w sumie rób z nimi co chcesz, ale czasem naprawdę lepiej skorzystać z usług fachowca.
Pomogę tyle co mogę - dalej się zobaczy

#69 Share Sadek

Sadek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3920 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow. Ciechanów

Napisany 18 luty 2010 - 19:50

Kastracja świń Niekoniecznie z fachowca, można to zrobić samemu. Fachowiec żadnych cudów nie z czyni. Robimy sami prosiaki 3/4 dniowe antybiotyk + dezynfekcja, przepuklinę też robimy sami oczywiście z znieczuleniem i szyciem.

"Cogito ergo sum"
Pozostaję: otwarty, elastyczny, ciekawy.

 

GG 8872878


#70 Share blacha

blacha

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 328 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Hobbystycznie weterynaria i różne tematy związane i spokrewnione z trzodą chlewną

Napisany 18 luty 2010 - 21:45

Kastracja świń No prosiaki oczywiście można robić samemu bo tam wielkiej filozofii nie ma, ale przepukliny i kastracje większych sztuk pozostawiłbym weterynarzowi, bo pomimo tego, że są to standardowe zabiegi, to nie każdą operacje da się przeprowadzić w ten sam wyuczony sposób, no ale to są tylko wyjątki. No, a po za tym teoretycznie rzecz biorąc u siebie w gospodarstwie nie powinieneś mieć żadnych leków weterynaryjnych, nie mówiąc już o środkach stosowanych do znieczuleń (są to najczęściej leki psychotropowe). Ostatnio np. u nas w powiecie kontrolowali wyrywkowo rolników czy nie posiadają w gospodarstwie leków (kontrola nasłana ze szczebla wojewódzkiego), zwracali nawet uwagę na to czy nie walają się nigdzie strzykawki, igły itp.), bo weterynarz powinien dojechać do gospodarstwa wykonać zabieg i ewentualnie zostawić w strzykawce odpowiednią ilość środka na powtórne szczepienie, no a cała akcja zaczęła się od tego, że lekarze zbyt często kupowali antybiotyki (szczególnie Marbocyl itp.). No, a jeśli chodzi o środki stosowane do znieczuleń, to weterynarze po ostatniej zmianie przepisów muszą rozliczać się praktycznie z każdego podanego ml, bo leki te to środki o działaniu psychotropowym, więc podlegają ścisłej kontroli.
No, ale jeśli już chcesz, masz dostęp do leków, umiesz zakładać szwy i masz narzędzia to proszę bardzo rób te przepukliny, mi w sumie chodziło głównie o wypowiedź poprzedniego kolegi, bo z tego co napisał, to wynikało, że on te zabiegi wykonuje na żywca, bez znieczulenia, no i raczej bez szycia, bo bez unieruchomienia świniaka nie da się zszyć ani powięzi, ani skóry, a przynajmniej nie da się zszyć tak, aby szwy trzymały. Mimo wszystko ja jednak wolę przy operacjach przepuklin i kastracji większych zwierząt asystować fachowcowi, niż robić samemu ryzykując, że coś spie...le, bo tak naprawdę nie jesteś sam tego zrobić lepiej niż dobry weterynarz, który praktycznie takie zabiegi może robić po kilka razy w tygodniu, a jeśli on coś zawali to zwyczajnie można mu zapłacić ewentualnie za dojazd bo z usługę nic mu się nie należy i tyle.
Pomogę tyle co mogę - dalej się zobaczy

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Kastracja świń Dzisiaj, 02:05
  •  

#71 Share Sadek

Sadek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3920 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow. Ciechanów

Napisany 18 luty 2010 - 21:56

Kastracja świń Kolego ja pisałem o szt max 20 kg, a nie tak jak poprzednik pisał 250 kg. Kiedyś kastrowaliśmy takie 4/5 tygodni ale było to bardzo dawno temu i nigdy do tego nie wrócimy z kilku powodów: łatwość zabiegu, szybkie gojenie się ran, prosię nie traci na kondycji po takim zabiegu, minimalny stres prosięcia same +++++++++++++.

"Cogito ergo sum"
Pozostaję: otwarty, elastyczny, ciekawy.

 

GG 8872878


#72 Share kamil040193

kamil040193

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 131 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kutna
  • Zainteresowania:Maszyny rolnicze, dziewczyny i motocykle;)

Napisany 12 maj 2010 - 15:06

Kastracja świń A czym odkażacie po kastracji ?
Jeśli pomogłem naciśnij zieloną strzalkę :)

#73 Share blacha

blacha

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 328 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Hobbystycznie weterynaria i różne tematy związane i spokrewnione z trzodą chlewną

Napisany 12 maj 2010 - 17:29

Kastracja świń Wyjście najtańsze - roztwór jodyny w jakimś spryskiwaczu. W wyjściu droższym to są antybiotyki w sprayu + na to aluminium w sprayu, które ma za zadnie przyspieszyć gojenie ran.
Pomogę tyle co mogę - dalej się zobaczy

#74 Share andrzej2110

andrzej2110

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 9407 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Płocka

Napisany 12 maj 2010 - 19:28

Kastracja świń U mnie niczym się nie dezynfekowało i nie było problemów.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym.
ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :D

bullet_black.png

 


#75 Share marcin200711

marcin200711

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 133 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 21 październik 2010 - 23:30

Kastracja świń Co do leków to chyba wiadomo ze żaden rolnik nie podaje sam leków od tego jest weterynarz itd. Pamiętajcie ze każdy widzi co się pisze.
a Te kontrole są chore niedługo będą paczyć co my jemy i wgle...
Te aluminium niby dobre ale były lepsze środki których już niema.
Wszyscy z nas rolników robią głupków. A jest mało weterynarzy których by nie ugiął dobry rolnik który jest długo w fachu. Dla mnie Pejsak to jest znawca w tej dziedzinie a przeciętny weterynarz boi się wejść do loszki hehe.
a

#76 Share Pawel20

Pawel20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 928 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mazowieckie

Napisany 22 październik 2010 - 08:59

Kastracja świń A ja tak zapytam trochę z poza tematu, jak to jest z bykami? Wiadomo wolec czyli wykastrowany byk, ale po co właściwie się to robi, tez chodzi o "jakość mięsa" czy tylko po to, żeby byki i jałówki mogły stać w jednym kojcu? I taką kastrację tez przeprowadza się w pierwszych dniach życia?

Co do kastrowania świń to u nas robi to weterynarz i bierze 7 zł od wieprzka, a że zazwyczaj w miocie jest ich koło 6, więc samemu nie ma się co bawić w weterynarza :D

#77 Share Power

Power

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 174 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 17 grudzień 2010 - 19:34

Kastracja świń Różnie to bywa małe i duże, czasami tydzień przed sprzedażą są kastrowane

#78 Share husqvarna

husqvarna

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 56 postów

Napisany 29 grudzień 2010 - 22:43

Kastracja świń Cześć,
Czy ktoś używa do kastrowania elastratora ?

http://www.hodowlany..._kastracji.html
Zastanawiam się czy jest to sprawdzona, dobra metoda na szybką i lekką kastrację ?

Edytowany przez husqvarna, 29 grudzień 2010 - 23:12.


#79 Share krzr123

krzr123

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 1 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 02 luty 2011 - 18:01

Kastracja świń witam
knura 120kg dla własnego mięsa powinno się wykastrować jak się tego nie zrobiło do tej pory?
ile weźmie weterynarz?

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Kastracja świń Dzisiaj, 02:05
  •  

#80 Share MAGG

MAGG

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 3 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 13 maj 2011 - 19:00

Kastracja świń a kiedy w Polsce bedzie zabronione kastrowanie bez znieczulenia? ktos wie? swoją drogą myślę że świnie nam za to podziękują

Podobne tematy

Tylko na agroFakt.pl: Obszar zagrożony ASF poszerzony o warmińsko-mazurskie zobacz »