Skocz do zawartości

Wystartowała galeria konkursowa "Opolagra oczami AgroFotowiczów"

Jeżeli gościliście na targach Opolagra 2013 zachęcamy Was do dzielenia się swoimi fotografiami wykonanymi podczas targów. Swoje zdjęcia możecie wrzucać do galerii konkursowej tutaj. Nagrodą główną w konkursie jest aparat cyfrowy marki Canon a pierwsza 10 otrzyma unikalne koszulki AgroFoto.pl. O zwycięstwie zdecyduje łączna ilość głosów na fotografie danego autora. A więc do dzieła! http://www.agrofoto....-opolagra-2013/

Reklama

Zobacz także...

Ursus C-360

zgrzyty przy zmianie biegów problem ze sprzęgłem??

witam wasmam problem tego typu że za każdym raz... Czytaj dalej...

Szybka skrzynia biegów w Ursus C-330

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
22 odpowiedzi na ten temat

#1 GrubyC330

GrubyC330

Nowicjusz

• Members
  • Pip
  • 46 postów
  • 1306310
  • Zainteresowania:Maszyny rolnicze - zwłaszcza -U-R-S-U-S-Y- i wszystkie ich przeróbki :)

Napisany 10 listopad 2008 - 07:39

Mam pytanie czy ktoś przerabiał już skrzynię biegów tak aby ciapek był szybszy ??

Jeśli tak to kolejne pytanie: Jak ??? Proszę o opis co zmienione od czego wstawione jakie efekty??

I czy można zrobić tak aby ciapek większej prędkości dostawał na 5 - 6 biegu bo nie chcę mu 4 osłabić :lol: najlepiej jak na samym 6 by się dało ale coś czuję że nie bardzo :/

Edytowany przez GrubyC330, 10 listopad 2008 - 13:20.
Poprawka...

#2 wsk125ccm

wsk125ccm

Zaawansowany

• Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 1256 postów
  • 5170015

Napisany 10 listopad 2008 - 17:48

A po co ci szybszy ciapek?? Żeby szpanować przed kolegami?? Do transportu?? Przecież jeśli masz układ kierowniczy z drobnymi luzami to przy pełnej oryginalnej prędkości już go zaczyna nosić po całej drodze, a jeśli go jeszcze przyśpieszysz to całkiem będzie jak samolot na drodze...  :lol:

#3 mtracz

mtracz

Zaawansowany

• Members
  • PipPipPip
  • 2205 postów

Napisany 10 listopad 2008 - 18:09

No chyba że luzu nie ma. :lol:
Żeby takie cos zrobic trzeba po prostu wymienić tryby od tego biegu i po sprawie. tylko z kad je weźmiesz? Jedynie pozostaje dorobienie.
Bedziesz jezdził na pusto to ok, z pusta przyczepą w porzatku , ale jak załadowana nawet nie pełna to górkę bedzie widział przed tobą. A jak bedziesz jechał juz z pełna to napewno już na tej 6 nie pojedziesz i pozostanie ci wolniejsza 5 wiec czy ma to sens. Raz pogonisz a nastepnym razem bedziesz jechał jeszcze wolniej.

#4 greg93

greg93

Zaawansowany

• Members
  • PipPipPip
  • 294 postów
  • 9091973

Napisany 10 listopad 2008 - 18:26

Lepiej zmienić przełożenie główne bo tak strasznie ciężko będzie miał z 5 na 6 z ciężarem.
Ursus & JD  Rulezzzz

#5 mtracz

mtracz

Zaawansowany

• Members
  • PipPipPip
  • 2205 postów

Napisany 10 listopad 2008 - 19:12

To kolejny argumet na nieopłacalnośc modyfikacji. Modyfikujac jedynie 6 bieg to przy zmianie z 5 na 6 (jak pisze kolega :lol:  )bedzie miał ciężko jak normalnie teraz z 4 na 6. Zmieniajac przeożenie główne to osłabi sie cały ciagnik bo wszystkie biegi bedą szybsze.

#6 andrzej2110

andrzej2110

Zaawansowany

• V.I.P.
  • 9031 postów

Napisany 10 listopad 2008 - 19:53

zmienić przełożenie główne tak aby 3 była tak szybka jak 4 :lol:
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :D

#7 mlody12

mlody12

Zaawansowany

• Members
  • PipPipPip
  • 158 postów
  • 8103613

Napisany 10 listopad 2008 - 21:11

Tata mi muwił ze sasiad po kapitalnym remoncie skrzyni cos zle złorzył chyba bo kolo 40km/h ta 30 łapał ale długo tak nie pojezdił bo zmienił ile w tym prawdy nie wiem

#8 miscola

miscola

Zaawansowany

• Members
  • PipPipPip
  • 130 postów
  • 8750199

Napisany 10 listopad 2008 - 21:11

Ja cały czas marzę o półbiegu między 4 a 5, no i popieram 6 mogłoby być szybsze :lol:

#9 GrubyC330

GrubyC330

Nowicjusz

• Members
  • Pip
  • 46 postów
  • 1306310
  • Zainteresowania:Maszyny rolnicze - zwłaszcza -U-R-S-U-S-Y- i wszystkie ich przeróbki :)

Napisany 11 listopad 2008 - 07:25

Mój ciapek pracuje jedynie w polu, transport to tak gdzieś raz w miesiącu wyskoczyć max 30 km i to z śmiesznymi ciężarami mało kiedy ma tak ze pod górkę na 6 coś bardziej poczuje :lol:, często w jedną stronę jadę na pusto, tak ze ta przestrzeń między 5 a 6 nie była by tak wielka mam nadzieje, gdzieś słyszałem że wstawiają trybu od zetorów ale gdyby tak przyśpieszyć 1 2 i 3 to można by wtedy też przyspieszyć 4 5 i 6 i ogólny efekt był by taki że 1 by nie było a pojawiła by się tak jakby 7 :D no tak mi się wydaje :D  no a jeśli chodzi o luzy, to czy przy wspomaganiu mogą być luzy :D

#10 mtracz

mtracz

Zaawansowany

• Members
  • PipPipPip
  • 2205 postów

Napisany 11 listopad 2008 - 14:31

Załuz mu wieksze koła i po sprawie, cała skrzynia bedzie szybsza.

#11 GrubyC330

GrubyC330

Nowicjusz

• Members
  • Pip
  • 46 postów
  • 1306310

Napisany 12 listopad 2008 - 07:05

Co do marzenia miscola

Jeśli chodzi o pół bieg między 4 a 5 to wystarczy przyśpieszyć 4 i 3 tak aby 3 była tak jak 4 a 4 tak jak ten pól bieg no i później można przyśpieszyć 5 i 6 :lol:

#12 Ferdek07

Ferdek07

Ferdek07

• Members
  • PipPipPip
  • 7492 postów

Napisany 12 listopad 2008 - 08:34

Zobacz postmtracz, o Nov 11 2008, 14:31, powiedział:

Załuz mu wieksze koła i po sprawie, cała skrzynia bedzie szybsza.
włąsnie mi sie marzą sszersze koła do mf-a a z mf-a 32' myślałem zeby doać do ciapka tylko ze raz ze pod błotnikiem będzie bardzo ciasno, a 2 czy to na osadzeniu na piascie będzie pasować?  :lol:

#13 GrubyC330

GrubyC330

Nowicjusz

• Members
  • Pip
  • 46 postów
  • 1306310

Napisany 12 listopad 2008 - 17:22

@Ferdek07

Ja myślałem nad założeniem do Ursusa c330 obręczy i opon od c360, skoro na przedni napęd 30-stka jest za słaba to czemu nie szersze koła :lol:

#14 Tyger

Tyger

Zaawansowany

• Members
  • PipPipPip
  • 202 postów

Napisany 13 listopad 2008 - 07:49

co może być przyczyną chrubotnięć takich jakby w młynku do kawy mleć na poczatkuziarna nie ciągle tylko czasami sie pojawiają na 3jce i na 5tce

#15 sebe1033

sebe1033

Zaawansowany

• Members
  • PipPipPip
  • 1799 postów

Napisany 13 listopad 2008 - 08:43

Gruby330 felgi mogą zostać te same tylko że opony 14,9-28 nie zmieszczą się pod błotnikiem (pablo16 wstawił stare wejdź do jego galerii) no chyba że podniesiesz błotniki ,a jak rozumniem to max wyciągasz 25 km/h

Tyger trochę dziwne bo jakby zębatki były zużyte lub wyszczerbione to powinno ci "mielić " na jednym biegu np 2 i 5 a nie na 2 różnych .Ale i tak nie masz na co czekać zdejmuj gorny dekiel skrzyni i sprawdź stan zębatek

#16 Tyger

Tyger

Zaawansowany

• Members
  • PipPipPip
  • 202 postów

Napisany 13 listopad 2008 - 08:48

no właśnie sorki pomyliłem sie na 2jce i 5tce chrubota ale to tylko czasami jak zimna jest

#17 GrubyC330

GrubyC330

Nowicjusz

• Members
  • Pip
  • 46 postów
  • 1306310

Napisany 13 listopad 2008 - 15:04

Tak mam w planach podnieść błotniki w tyle, rąbię sam kabinę do C 330 chcę żeby była naprawdę szczelna i aby było trochę więcej miejsca ;), Tak że podnieść błotniki to nie problem :D ale ja założył bym razem z obręczami ponieważ i tak pasują a opony nie będą tak siadać, jak na obręczach 30

Mam jeszcze jedno pytanie czy ktoś posiada jakiś schemat tylnego mostu do Ursusa C360 ?? jeśli tak to proszę o kontakt ze mną

#18 markpp

markpp

Zaawansowany

• Members
  • PipPipPip
  • 114 postów
  • 10403125
  • Zainteresowania:Lubię grzebać w garażu i coś naprawiać(psuć), lecz moim powołaniem jest elektronika i te dziedziny.

Napisany 13 listopad 2008 - 16:55

Mateusz zgodzę się z tobą że przedni napęd w ciapku więcej by dał niż szersze koła
ale dużo taniej jest zamontować opony od c-360 i mieć o wiele większą przyczepność niż montować przedni napęd to jest wydatek rzędu 7-10 tyś.
JAKA TWOJA CENA - ABYŚ BRATA SPRZEDAŁ?
JAKA TWOJA CENA - ABYŚ KUPIĆ SIĘ NIE DAŁ?
JAKA TWOJA CENA - ABYŚ BRATA SPRZEDAŁ?
JAKA TWOJA CENA?...    Oportunisto pier******...

#19 GrubyC330

GrubyC330

Nowicjusz

• Members
  • Pip
  • 46 postów
  • 1306310

Napisany 13 listopad 2008 - 16:58

jestem posiadaczem 330 i wiem że nie jest za słaba ale ma trochu lekki przód i trzeba by go dociążyć, jeśli miał byś przedni napęd, a i do tego jeszcze nie wiadomo jak z tą osią czy wytrzyma tura tylko takiego jak u mnie własnego wykonania, jak wezmę dobrą łyżkę piachu to nie mogę kierownicą ruszyć a koła siadają całkowicie ;)  ale sam powiedz czy szersze koła zaszkodzą ?? zawsze to trochu więcej ciągnie a jeszcze gdyby je zalać wodą

Google

• Reklama google
  •  

#20 marekczarna

marekczarna

Zaawansowany

• Members
  • PipPipPip
  • 216 postów

Napisany 13 listopad 2008 - 17:01

Raz na AF wadziłem zdjęcie gdzie 330 miała z przodu założone Balonówki.
Na pewno się tak szybko nie utopi i będzie lżej

Regulamin konkursu

Jeśli masz konto na Facebooku możesz zalogować się klikając w przycisk