Skocz do zawartości




Reklama



Ziemniaki na frytki


  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie
14 odpowiedzi na ten temat

#1 olowaty

olowaty

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 11 postów

Napisany 07 listopad 2008 - 18:52

Witam serdecznie!
Proszę doradźcie mi jakiego gatunku posadzić ziemniaki aby były najlepsze na frytki. Obecnie robię z odmiany asterix. Jest dobra na frytki jak i pure. Najbardziej interesowałaby mnie odmiana taka jaką używają w Mc Donaald's. Praktycznie ja i moja rodzina nie spożywamy ziemniaków gotowanych, więc gatunek nie musi nadawać się do gotowania. Proszę o porady jaką odmianę najlepiej posadzić. Z góry dziękuję za odpowiedź.  :lol:

#2 Rafal180

Rafal180

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1125 postów
  • 6232296
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Sieradz
  • Zainteresowania:Wolność słowa na AF!!!!

Napisany 07 listopad 2008 - 22:01

Mysle że Denar bedzie idealny:) przynajmniej mi smakują a pozatym mają wiele walorów smakowych:0 i na frytki idealnie sie nadają:lol:
Więc dziewczyno powróć tu... ja tak proszę z całych sił Ooooooooooooooo
-------------------------------------------------------
Pozdrawiam wszystkich zakochanych  i znawców tematu!!

#3 marcin974

marcin974

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • 3081 postów
  • 8368390
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice włocławka

Napisany 08 listopad 2008 - 19:07

w 100% polecam denara -ziemniak bardzo dobry smakowo....

Czujniki (nowe zamienniki) do kombajnu buraczanego stoll sprzedam
Kontakt 661995047


#4 pasio

pasio

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 481 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:nieznana
  • Zainteresowania:szerokie

Napisany 08 listopad 2008 - 20:07

również polecam Denara

#5 ziemniaczek

ziemniaczek

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 12 postów

Napisany 09 luty 2009 - 16:17

Witam serdecznie!
Najlepsza odmiana na frytki Innovator i Asterix. Z Asterixem trzeba uważać przy przechowywaniu szybko zaczyna kiełkować -grudziń.
Przy zastosowaniu inhibitorów kiełkowania dobra jest do marca.
pozdrawiam
:lol:

#6 masseyferguson6140

masseyferguson6140

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1431 postów
  • 11697871
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie(okolice Łukowa)

Napisany 09 luty 2009 - 17:52

Ja robię frytki z ziemniaków o nazwie "Satyna" są bardzo dobre.
Podziwiać należy wielkie czyny, a nie wielkie słowa

#7 ziemniaczek

ziemniaczek

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 12 postów

Napisany 12 luty 2009 - 10:15

Witam!
Osobiście Satiny nie polecam na frytki. Ziemniaczki z tej odmiany są bardzo dobre do pieczenia. Wiem, że niektóre restauracje kupują je właśnie do pieczenia.  ;)

#8 Rafal180

Rafal180

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1125 postów
  • 6232296
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Sieradz
  • Zainteresowania:Wolność słowa na AF!!!!

Napisany 12 luty 2009 - 16:04

Osobiscie powiem ze mi każda odmiana smakuje B)  denar irga satina berbee nie ma róznicy ;)
Więc dziewczyno powróć tu... ja tak proszę z całych sił Ooooooooooooooo
-------------------------------------------------------
Pozdrawiam wszystkich zakochanych  i znawców tematu!!

#9 yarecki12

yarecki12

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 972 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dolnośląskie

Napisany 24 wrzesień 2009 - 21:54

Najlepsze na frytki są odmiany które sadzimy dla McCaina - Fresco, felsina, innovator, santana, carmona, markies, zorba, miranda, agnes, jeszcze jakieś są ale nie pamiętam. Większość jest też dobra do gotowania ale najlepszy od jedzienia z tych odmian frytkowych jest markies. Z kolei ziemniaki chipsowe nie są zbyt dobre ani na frytki ani do jedzenia.

Co do McDonaldsa to frytki dla nich robi McCain z odmiany Innovator, tylko na tej odmianie bazują.

#10 marko807

marko807

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 1 postów

Napisany 12 sierpień 2010 - 18:50

Witam serdecznie ale czy denara mozna w każdym sklepie spożywczym można kupić czy trzeba zamawiać

#11 janczarp

janczarp

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 1 postów

Napisany 27 sierpień 2010 - 16:01

a gdzie mozna takie ziemniaki dostac? chodzi o Innovator lub Denar?

#12 danielhaker

danielhaker

    Po prostu Daniel ;)

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 6458 postów
  • 12937955
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:wschodnie Mazowsze (WSI)

Napisany 27 sierpień 2010 - 18:31

Z centrali nasiennej :D
Mój kanał na YouTube http://www.youtube.c...ser/danielhaker

Sprzedam:
koło zębate przekładni kątowej prasy Sipma

rozrzutnik dwuosiowy
zgrabiarkę gwiazdową

agregat prądotwórczy

#13 Sabrina

Sabrina

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 2 postów

Napisany 06 styczeń 2011 - 04:56

A czy można do frytek tym samym do ziemniaków podejść bardziej profesjonalnie?
Wydaje mi sie że frytki w Mc Donald's to raczej żenada i nie powinny być na pewno wzorem smaku. Najczęściej to młodzież zachwyca sie tymi frytkami bo pewnie nigdy nie jedli dobrych frytek z prawdziwego dobrego i świeżego nie mrożonego ziemniaka.

Zarówno królami jak i stwórcami frytek są Belgowie i może od nich brać przykład a nie od jakiegoś  skomercjonalizowanego nastawionego wyłącznie na zysk Mc Donald'sa czy Mc Cain'a. Niestety z powodu braku znajomości języka nie doczytałem wszystkiego ale dowiedziałem sie paru ciekawych rzeczy o frytkach. Takie firmy jak Mc Cain wybierają odmiany ziamniaków które zawierają stosunkowo niewielką ilość skrobi ale za to duże ilości wody tym samym ziemniaki takie sa bardzo "chłonne" co jest korzystne dla firmy i przydatne przy obróbce. I właśnie jak i sam ziemniak równie istotna jest również obróbka ziamniaka zanim trafi do nas na talerz. Po krótce wygląda to tak że ziemniak jest obierany, myty,  cienko krojony po czym podlega wstępnej obróbce smażenia a później zamrażania i do paczki. W trakcie wstępnej obróbki smażenia odparowuje mała ilość wody ale w trakcie zamrażania jest jeszcze dodatkowo absorbowana i tak naprawdę płacimy za zamrożoną wode a nie za zamrożone ziemniaki. Kiedy my lub Mc Donald's poddajemy frytki ostatecznej obróbce z tych cienkich i długich frytek odparowuje duża ilość wody a w jej miejsce napływa olej. W efekcie końcowym mamy ładnie wysmażoną skorupkę z masą skrobiowo olejową a nie frytkę.

Prawdziwe belgijskie frytki charakteryzuja się tym że zawartość oleju w frytce jest bardzo mała a zawdzięczają to trzem czynnikom. Jeden to obróbka termiczna a drugi bardzo ważny to ilość skrobi w ziemniaku. Belgowie wybierają odmiany ziemniaków o jak największej zawartości skrobi. Duża ilość skrobi ogranicza absorbowanie oleju do ziemniaka dzięki czemu frytki są smaczne no i zdrowsze. Trzecim czynnikiem jest to że bardzo istotne jest również to żeby ziemniaki były duże a nie tylko długie. Duży ziemniak pozwala na wykrojenie wystarczająco grubych frytek około 1 cm nie mniej ponieważ frytka nie powinna być cienka z tego samego powodu co mała ilość skrobi. Gruba frytka nie pozwala na całkowite odparowanie z niej wody i zastąpienie jej olejem. Dzięki temu mamy w środku ładnie ugotowanego ziemniaka. w przypadku cienkich frytek raczej podobne do chipsów są a nie frytek

Także moje pytanie brzmi: Jaka odmiana będzie spełniała te warunki? Czyli duży ziemniak o jak największej zawartości skrobi i do tego smaczny?

Pozdrawiam.

Edytowany przez krzysiek16m, 06 styczeń 2011 - 13:40.
ortografia


#14 rikisam

rikisam

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 100 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pomorskie

Napisany 07 styczeń 2011 - 21:43

Znane są specjalne odmiany ziemniaków na frytki i według mnie nie tylko zależy od ilości zawartej skrobi. Wykonuje się specjalne testy, smaży się próbki frytek i ocenia stopień sciemnienia frytek. Im bardziej jasna tym lepiej. myślę, że firmy produkujące frytki podają na swoich stronach wykaz odmian którymi są zainteresowane.

AgroFoto

  • Reklama AgroFoto
  •  

#15 Sabrina

Sabrina

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 2 postów

Napisany 07 styczeń 2011 - 23:57

Oczywiście zgodzę się z tym że firmy poddają różne odmiany ziemniaków testom smażą, mielą, ważą Później podają informacje o odmianach na swojej stronie.

Tak jak firmą które mrożą ziemniaka zależy na wadze i kolorze bo ten musi być sprzedażowy tak mnie zależy ewidentnie na smaku bo chcę żeby ludzie do mnie wracali. Nie zgodzę się jednak z tym stopniem ściemnienia do końca ponieważ głównie zależy to od tłuszczu którego się używa a właściwie od tego ile on jest używany. Przy świeżym tłuszczu nie ma opcji aby zaciemnić frytkę żeby nie wiem jaka odmiana ziemniaka była zawsze będzie śliczna i złocista no chyba że się ją przetrzyma „spali” Belgowie mówią że najlepsze frytki uzyskuje się dopiero na tłuszczu lekko przepracowanym po kilkudziesięciu smażeniach uzyskuje się wtedy pożądany kolor i smak. A więc moje oczekiwania są zupełnie różne od tych jakie mają firmy które mają zamiar mrozić ziemniaki. Ja oczekuje zjeść frytkę z ziemniaka świeżego niemrożonego która posiada wartości odżywcze. Dla ciekawostki frytka ze świeżych ziemniaków może być nawet do 30% mniej kaloryczna od mrożonki. Posiada też więcej wartości odżywczych i co ciekawsze poddana właściwej obróbce termicznej zawiera dwukrotnie więcej witaminy „C” co liść sałaty o ile sam ziemniak jest w nią bogaty.

Niby problem nie jest jakiś poważny bo mogę kupować odpowiednie odmiany ziemniaków w Belgi które są dedykowane pod świeże frytki, posortowane, umyte, popakowane w kartony, gotowe do obierania. Tylko że taki ziemniak będzie stosunkowo drogi choćby tylko ze względu na transport. Z drugiej strony wydaje się to irracjonalne biorąc pod uwagę że u nas w kraju uprawia się ziemniaki i wole wspierać naszą przedsiębiorczość niż wydawać kasę za granicą.





Zobacz także