Skocz do zawartości

Zdjęcie

czy ktoś w polsce uprawial już soję


3050 odpowiedzi na ten temat

#121 Share pstaszek

pstaszek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1196 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Śląsk

Napisany 18 wrzesień 2013 - 19:48

czy ktoś w polsce uprawial już soję Cena nasion, jaką ja płaciłem w tym roku na wiosnę to 5292zł za 1tonę brałem 2500kg teraz na ich stronie podają, że tona kosztuje 1200 EURO za 1 tonę chodzi o materiał siewny klasy C2 taki jak ja brałem inne są droższe
A co do siewu innych strączkowych to ostatnie 2 lata siałem łubin wąskolistny też w technologii bez orkowej z tego, co wiem to najgorzej jest z rzepakiem musi być płytko posiany a jeśli słoma jest niezebrana to będzie problem z wschodami, ponieważ te nasiona, które będą leżeć na słomie to raczej nie powschodzą, ale ja rzepaku nie sieje już 5lat wiec nie mogę powiedzieć jak to jest naprawdę

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
czy ktoś w polsce uprawial już soję Dzisiaj, 02:08
  •  

#122 Share Rolnik1111

Rolnik1111

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 329 postów

Napisany 18 wrzesień 2013 - 20:59

czy ktoś w polsce uprawial już soję A to prawda że przy wszystkich strączkowych musi być przerwa w płodozmianie 4-5 lat ?
Chętnie spróbowałbym uprawiać soję na paszę ale nie wiem czy miałbym gdzie oddać ją do wyciskania oleju.

#123 Share pstaszek

pstaszek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1196 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Śląsk

Napisany 19 wrzesień 2013 - 15:06

czy ktoś w polsce uprawial już soję To prawda, że strączkowe nie powinny być siane na tym samym polu częściej, niż co 4lata choroby i szkodniki to podstawowy powód, co do soi to jest tak samo, ale byłem na seminarium w Głubczycach gdzie uprawiają soję już 3 lata po sobie, aby sprawdzić, co się będzie działo i jak na razie nie stwierdzono żadnych niepożądanych objawów jak stwierdzono może to wynikać z tego ze u nas niema na razie szkodników ani chorób, które by atakowały soję nawet zaleca się uprawiać ją po sobie z 2-3 lata, aby się namnożyły bakterie brodawkowe, ponieważ ich też niema w naszych glebach, dlatego jest Konieczne zaprawianie bakteriami brodawkowymi, ale przeznaczonymi dla soi ja miałem Czeskie są ponoć dużo lepsze od naszych ponoć nasze są bardzo słabe a co do wyciskania oleju to tylko w własnym zakresie albo umówić się z kilkoma rolnikami i kupić taką tłocznie inaczej się nie da na razie

Wiadomość z agroFakt.pl agrofakt

  • agroFakt.pl
  • agroFakt.pl
czy ktoś w polsce uprawial już soję Dzisiaj, 02:08
  •  

#124 Share Rolnik1111

Rolnik1111

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 329 postów

Napisany 19 wrzesień 2013 - 18:03

czy ktoś w polsce uprawial już soję Tych bakterii brodawkowych nie ma w naszych glebach tylko dla soi czy dla wszystkich Strączkowych?

#125 Share donweter1989

donweter1989

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1306 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:kUJ-POM (CTU)
  • Zainteresowania:rolnictwo, wędkarstwo

Napisany 19 wrzesień 2013 - 19:17

czy ktoś w polsce uprawial już soję Ta kwestia dotyczy wszystkich roślin strączkowych. Zasada mówi, że jeśli na danym stanowisku nigdy nie było strączka to ziarno powinno być zaprawione nitraginą.

#126 Share pstaszek

pstaszek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1196 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Śląsk

Napisany 19 wrzesień 2013 - 21:38

czy ktoś w polsce uprawial już soję Tak jak kolega tu napisał, jeśli nigdy nie uprawiałeś strączkowych czy motylkowych to ten zabieg jest konieczny we wszystkich tych roślinach nitragina nie jest taka droga wiec niema z tym jakiegoś problemu ja w łubinie stosowałem ją, co roku, ponieważ co roku była na innym polu, ponieważ już dawno nie siałem strączkowych kiedyś uprawiałem bobik, ale to było z 25lat temu bakterie na łubin czy też inne strączkowe nie działają przy soi, dlatego trzeba kupić specjalnie do soi

#127 Share matava

matava

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 488 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 19 wrzesień 2013 - 21:39

czy ktoś w polsce uprawial już soję Sam myślę o soi już ze 3 lata, ale póki co pozostaje przy grochu ze względu na wyraźnie wyższe plony, które mimo niższej ceny za jednostkę masy, zapewniają wyższą wartość plonu, wcześniejsze schodzenie z pola, mniejsze wahania plonów w latach, odporność na przymrozki i możliwość bezpośredniego skarmiania. Temat soi niemniej jednak bardzo mnie interesuje. Chętnie bym zobaczył wykaz kosztów. Ciekaw też jestem poziomu plonowania, szczególnie w porównaniu z innymi roślinami, co pozwoli w pewnym stopniu ocenić potencjał stanowiska.

#128 Share bobytempelton

bobytempelton

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2120 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Opatowa

Napisany 19 wrzesień 2013 - 21:58

czy ktoś w polsce uprawial już soję A soję pryska się tymi samymi herbicydami co groch?
Ze względu na poziom niektórych użytkowników odpisuje na konkretne posty lub na pw.

#129 Share pstaszek

pstaszek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1196 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Śląsk

Napisany 19 wrzesień 2013 - 22:13

czy ktoś w polsce uprawial już soję Co do kosztów to na razie są niewielkie, jeśli chodzi o nawożenie to jak już pisałem dałem tylko 200kg agrofoski i zero azotu, jeśli chodzi o ochronę to tylko afalon dyspersyjny 1,3l na 1ha no i zakup nasion około 160kg na 1ha nasiona kosztowały 529,2zł za 100kg uprawa bez orkowa talerzowanie 3krotne i 2 krotnie broną mulczować na wiosnę desykacja przed zbiorem 4l glifosatu no i kombajn soja była dojrzała już w zeszłym tygodniu miałem ją kosić w zeszły poniedziałek, ale zaczął padać deszcz i popaduje codziennie wiec na razie stoi na polu no cóż soja to cos nowego, ale z Pewnością wyprze nasze strączkowe a to, dlatego że zawiera olej a nasze strączkowe nie, więc przemysł się nimi nie interesuje na dużą skale z soja jest inaczej i dlatego warto będzie ja uprawiać a co do plonów to ci, co ja uprawiają twierdza ze plonuje od 2-4 ton z ha gdyby osiągnąć średni plon 3tony to raczej wątpię czy jakieś nasze strączkowe by ja przebiły w dochodzie z 1ha, jeśli chodzi o dochód z 1ha jak byłem na seminarium poświęconemu soi to jeden z profesorów stwierdził jednoznacznie, że soja w tym roku przy plonie 2,5tony z 1ha dorównuje dochodem rzepakowi przy Plonie 4ton rzepaku z 1Ha To tylko, jako ciekawostka, ponieważ nie sieje rzepaku, więc nic na ten temat nie mogę powiedzieć, ale wszyscy wiemy, jaka była cena rzepaku wiec może tak jest jak mówił


bobytempelton


Jest wiele substancji czynnych, które można stosować w soi, ale puki, co żadna nie jest zarejestrowana do stosowania w soi wiec puki, co jest to nie legalne

Edytowany przez pstaszek, 19 wrzesień 2013 - 22:22.


#130 Share gwozd

gwozd

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1789 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:powiat lubelski
  • Zainteresowania:kynologia, botanika itp

Napisany 20 wrzesień 2013 - 06:53

czy ktoś w polsce uprawial już soję Ogólnie koszty uprawy strączkowych są niskie. Dlatego uprawiam łubin a nie rzepak. Po co jeździć z opryskami i nawozami w pole skoro plon wyjdzie podobny
Jakie masz chwasty na polu? Afalon jest dość słaby
strąki nie pękają? nie osypuje się?

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
czy ktoś w polsce uprawial już soję Dzisiaj, 02:08
  •  

#131 Share matava

matava

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 488 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 20 wrzesień 2013 - 11:11

czy ktoś w polsce uprawial już soję gwozd co ty piszesz. Przecież to są rośliny wymagające zupełnie innego stanowiska.
Jestem pewien, że za parę lat soja stanie się dość częstym widokiem na naszych polach. I bardzo dobrze, gdyż pozwoli to nam zmniejszyć skalę importu i poprawić płodozmiany. Tym bardziej jest to pewne, że za soją idą pieniądze. Trochę trochę szkoda, że rodzime rośliny strączkowe są traktowane po macoszemu. Wszystkie grubonasienne strączkowe są to rośliny zróżnicowane, wymagające innych warunków glebowych i termicznych

#132 Share gwozd

gwozd

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1789 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:powiat lubelski
  • Zainteresowania:kynologia, botanika itp

Napisany 20 wrzesień 2013 - 15:10

czy ktoś w polsce uprawial już soję matava
na trzeciej- czwartej klasie nie można uprawiać rzepaku??? bo groch i łubin wąskolistny to chyba można? jakie inne stanowiska po zbożach? nie bardzo rozumiem. Czy możesz wyjaśnić o co chodzi z tym stanowiskiem?

#133 Share Tomek90

Tomek90

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3233 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Podlaskie

Napisany 20 wrzesień 2013 - 15:39

czy ktoś w polsce uprawial już soję Pod rzepak gleby zasobne w p,k,s,mg oraz o uregulowanym ph. Groch czy łubin z tego co wiem to na piachu będą plonować nie słabiej niż na tych co wymieniłeś, szczególnie łubin. Nie ma co porównywać łubinu do rzepaku bo czy osiągniesz taki dochód jak przy rzepaku w uprawie łubinu??

#134 Share pstaszek

pstaszek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1196 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Śląsk

Napisany 20 wrzesień 2013 - 16:11

czy ktoś w polsce uprawial już soję Co do afalonu to faktycznie jest słaby, jeśli ktoś ma przytulie to łubinie praktycznie nie do zniszczenia oczywiście mówię tu o łubinie wąsko listnym słodkim, co do porównywania rzepaku ze strączkowymi to, dlaczego nie szczególnie w tym roku przy tak niskiej cenie rzepaku można by powiedzieć ze strączkowe wyszły korzystniej pamiętajmy, że strączkowe to nie tylko kasa bezpośrednia ze sprzedaży, ale także dopłata do strączkowych 650zł do 1 ha brak nawożenia azotem rzepak 400-500kg saletry mniejsze nawożenie fosforem i potasem pod strączkowe w rzepaku dużo większe ochrona w łubinie 1 góra dwa opryski w rzepaku na samego słodyszka przeciętnie 2-3 oprysków nie licząc Oprysków na choroby łubin zostawia w glebie od 70 do 150 kg czystego azotu rzepak wręcz przeciwnie stanowisko po strączkowych też jest lepsze niż po rzepaku, więc tak jednoznacznie nie możemy mówić, że ze strączkowych niema takiego dochodu jak z rzepaku nie jest to kasa, którą dostajemy do ręki, ale nie musimy jej wydać a to jest bardzo ważne oczywiście rzepak wymaga lepszych gleb niż łubin, ale to też raczej zaleta łubinu niż wada, ale jeśli chodzi o soje to już bym się nie bał jej porównywać z rzepakiem, ponieważ jej plony sięgają już dzisiaj nawet 4tony z 1ha a ma te Same zalety, co nasze strączkowe jak się szacuje już w tym roku zostało obsiane 6000ha w Polsce a w zeszłym było tylko 2000ha, czyli o 300% więcej, jeśli tak szybko będzie powiększał się jej areał to z pewnością odbierze spory areał rzepakowi, co do tego niema wątpliwości

#135 Share matava

matava

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 488 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 22 wrzesień 2013 - 12:49

czy ktoś w polsce uprawial już soję

matava
na trzeciej- czwartej klasie nie można uprawiać rzepaku??? bo groch i łubin wąskolistny to chyba można? jakie inne stanowiska po zbożach? nie bardzo rozumiem. Czy możesz wyjaśnić o co chodzi z tym stanowiskiem?

Jak dla mnie łubin wąskolistny nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem. Groch bije go pod względem plonu, ceny i jakości. Jak dla mnie jedynym miejscem gdzie warto zasiać łubin wąskolistny są nieco zapuszczone o niezbyt wysokim pH gleby kasy IV, a to jakoś nie jest najlepsze stanowisko pod rzepak gwarantujące wysokie plony, co przy wysokich kosztach jest warunkiem opłacalności jego uprawy.

Tomek90
Myślę, że uzyskując plony na poziomie średnich z badań COBORU lub przynajmniej zachowując proporcjonalność, przy obecnej sytuacji cenowej uprawa strączkowych, szczególnie soi i grochu byłaby nawet bardziej opłacalna.

pstaszek
Czyżby to AgroYoumis podawało plon 4 t/ha soi jako osiągnięty gdzieś na Białorusi?? Od siebie dorzucę, że w 2012 r w Chrząstowie i Słupi w badaniach osiągnięto plony "nieco ponad 70q z ha" grochu.

#136 Share pstaszek

pstaszek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1196 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Śląsk

Napisany 23 wrzesień 2013 - 22:22

czy ktoś w polsce uprawial już soję AgroYoumis też podaje, że można uzyskać takie plony, ale mówię tu o seminarium, które odbyło się w Głubczycach poświęcone właśnie soi uprawiają tam soje nie tylko z AgroYoumis, ale też z innych krajów między innymi Polskie odmiany soi i stwierdzono tam, że z tych 3 letnich doświadczeń plony na poziomie 4ton z 1ha są jak najbardziej możliwe na Opolszczyźnie i Dolnym Śląsku są rolnicy, którzy mieli po 3,5 tony z 1ha a co do grochu to niestety, ale jego dni też są policzone tak jak i pozostałych strączkowych niestety soja bije go o głowę a to z powodu wyższej zawartości białka i Lepszej jego, jakości jak gdzieś Czytałem białko soi jest porównywalne do białka z kurzego jaja a podobno ono jest wzorcem no i z powodu zawartości oleju, którego groch ani pozostałe strączkowe nie maja i to powód, dla którego nasze strączki niestety nigdy nie zrobią kariery na duża skalę rozumiem wasze zdziwienie, co do soi, ponieważ jeszcze niedawno sam uważałem, że soja niema u nas szans, ale jak tylko dowiedziałem się, że są nowe odmiany, które osadzają wyżej strąki i maja krótszy okres wegetacji to zacząłem się tym interesować bardziej poważnie dużo czytałem na ten temat no i jeździłem gdzie się Dało żeby zobaczyć jak to Wygląda w realu to spowodowało, że zmieniłem zdanie i uwierzyłem, że soja zagości na naszych pola tak jak i kukurydza dzisiaj już nikt nie musi mnie przekonywać, że soja może być uprawiana w Polsce w tą niedziele byłem w Bednarach na Agro Show i czy mi uwierzycie czy nie to jechałem tam żeby zobaczyć tam poletka uprawowe z AgroYoumis, które były założone w trzech różnych miejscach i na różnych glebach najbardziej interesowały mnie poletka założone na 5-6 klasie i możecie mi wieżyc lub nie, (kto tam był to sam widział jak było) byłem zaskoczony tym, co zobaczyłem jak Ktoś by mi powiedział, że Na 5-6 klasie sieje soje to uznałbym go za niepoważnego, ale że sam to widziałem to muszę przyznać, że soja wyglądała bardzo dobrze osoba prowadząca pokaz twierdziła, że plon jest szacowany na 2-2,2 tony z 1ha i mogę stwierdzić, że nie było w tym przesady a tak na marginesie czy ktoś z was był na jakimkolwiek pokazie poletku czy seminarium poświęconemu soi? Jeśli nie to zachęcam abyście zaczęli to robić wtedy sami się przekonacie, jaki postęp w hodowli soi został poczyniony na jej korzyść

#137 Share Tomek90

Tomek90

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3233 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Podlaskie

Napisany 24 wrzesień 2013 - 09:59

czy ktoś w polsce uprawial już soję Zastanawia mnie jedno, mówisz że soja ma dość długi system korzeniowy bo ciągnie składniki pokarmowe z głębszych warstw niż zboża czyli podobnie jak rzepak, w takim razie jak przy uprawie przy 12cm te korzenie przebijają się w głębsze warstwy?? Rozumiem uprawa bezorkowa, ale z uprawką typu głębosz czy gruber na 20cm.
Porównująć 2t które planujesz osiągnąć przy cenie 1500zł przyjmijmy już po potrąceniach na glebach 3-4 klasa to nie sądze że wyjdzie lepiej niż rzepak przy 4t i cenie 1500zł jaka była na początku, a przy wcześniejszych kontraktach 1800zł.

#138 Share ziomster

ziomster

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 198 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:who cares

Napisany 24 wrzesień 2013 - 14:22

czy ktoś w polsce uprawial już soję Bierzesz pod uwagę jakie koszty musisz ponieść żeby wyszło ci rzepaku 4t/ha? Na którejś z poprzednich stron ktoś dość dokładnie podsumował koszty soi i powiem Ci że tragedii nie ma. W tym roku nie zdążyłem ale w przyszłym też spróbuję soi na kilku ha....

#139 Share gwozd

gwozd

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1789 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:powiat lubelski
  • Zainteresowania:kynologia, botanika itp

Napisany 24 wrzesień 2013 - 19:53

czy ktoś w polsce uprawial już soję To korzenie roślin uprawnych przerastają tylko uprawianą część gleby? Głębiej w część profilu glebowego nie sięgają?
Rzepak jest zdecydowanie "przereklamowany"
Soja ma dużą przewagę nad rodzimymi strączkami ze względu na jedną rzecz. Zawiera olej a żeby go wydobyć poddawana jest obróbce termicznej dzięki której wzrasta jej wartość żywieniowa. Poddawanie obróbce termicznej naszych strączkowych to tylko podnoszenie kosztów a u soi odbywa się to tak przyokazji bo ile białka mają surowe nasiona soi?

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
czy ktoś w polsce uprawial już soję Dzisiaj, 02:08
  •  

#140 Share Tomek90

Tomek90

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3233 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Podlaskie

Napisany 24 wrzesień 2013 - 20:31

czy ktoś w polsce uprawial już soję Przereklamowany? Co z mi z tej wartośći żywieniowej jeśli na rzepaku lepiej wyjde??

@ziomster koszty czy przy 3 czy przy 4 tonach takie same, zawsze kręci się koło tych 3tyś/ha ostatnie lata, wysokość plonu bardzo zależy od pogody.

Podobne tematy jakie warunki potrzebuje soja soja polsce

Tylko na agroFakt.pl: Soja jest w modzie.
Zadbaj o nią! zobacz »