Skocz do zawartości

Zdjęcie

Probiotyki/Prebiotyki


3 odpowiedzi na ten temat

#1 Share Hvb3000

Hvb3000

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 307 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska/ok. Leszna

Napisany 18 październik 2008 - 22:13

Probiotyki/Prebiotyki Chciałem poruszyć temat stymulatorów wzrostu ? Oczywiście legalnych tzw. Probiotyków działających na mikroflorę jelitową. Sam je stosowałem na sobie i czułem minimalną różnice, wiem że podaje je się małym dzieciom(Lacidofil) na kolki i mają szerokie zastosowanie.


Ktoś stosuje je w żywieniu zwierząt ?
Jaki jest ich koszt?
Są widoczne rezultaty uzyskania wyższej/szybszej masy ubojowej ?

Często stosujemy Drożdże (Saccharomyces) na biegunki u cieląt i znalazłem je w składzie probiotyków.
W probiotykach występują też Lactobacillus paracasei , Lactobacillus rhamnosus - Czy one też są zawarte w produktach spożywczych ?

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Probiotyki/Prebiotyki Dzisiaj, 07:46
  •  

#2 Share Fenol

Fenol

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 329 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 18 październik 2008 - 22:36

Probiotyki/Prebiotyki ja nie rozumiem dlaczego Kur*a leki są zabronione i nie można mieć ich w gospodarstwie przecież każdy umie czytać i nikt nie chce zabić własnego zwierzaka! wszyscy rolnicy w cywilizowanym świecie mają szeroki dostęp do leków tylko my kur*a nie!!! nie rozumiem tego!
kupując polski produkt dajesz zarobić producentowi, który odprowadzi podatki do budżetu, pośrednikom którzy też odprowadzą podatki, pracownikowi, który wyżywi rodzinę, wyśle dziecko do szkoły do której właśnie zakupiono nowe komputery za pieniądze z podatków. Nie bądź konsumentem, bądź obywatelem

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Probiotyki/Prebiotyki Dzisiaj, 07:46
  •  

#3 Share Hvb3000

Hvb3000

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 307 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska/ok. Leszna

Napisany 19 październik 2008 - 10:53

Probiotyki/Prebiotyki Częste stosowanie antybiotyków sprawia że wirusy chorobotwórcze u zwierząt stają się odporniejsze na leki, a tym samym zwierze podatniejsze na choroby. Efekt tuczu na pewno był by lepszy, ale czy naprawdę chciałbyś jeść mięso zwierzęcia ze sztuczną odporności i może również nabywać sztuczną odporność ? W mięsie po takiej produkcji prawdopodobnie pozostają też śladowe ilości tych specyfików(antybiotyków). Dlaczego ludzie przy chorobie natychmiastowo nie sięgają po antybiotyk ?

Dlaczego w Ameryce tylu ludzi cierpi na otyłość ?
Ludzie odpowiadają że to przez FAST FOODY lub uwarunkowania genetyczne.
A ja miałem okazje się dowiedzieć że to jest związane z podawaniem hormonów zwierzętom, a następnie ich konsumpcją.

Dac głowy że te informacje są prawdziwe nie mogę

Tak więc dlatego interesują mnie w tej chwili probiotyki.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Probiotyki/Prebiotyki Dzisiaj, 07:46
  •  

Wiadomość z agroFakt.pl agrofakt

  • agroFakt.pl
  • agroFakt.pl
Probiotyki/Prebiotyki Dzisiaj, 07:46
Tylko na agroFakt.pl:

Uwaga na grzybicę! zobacz »

  •  

#4 Share adammm

adammm

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 40 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 19 październik 2008 - 23:33

Probiotyki/Prebiotyki witam, o probiotykach pisze właśnie prace mgr. jestem po przeprowadzeniu doświadczenia. Wyniki są nie jednoznaczne, pozytywny efekt uzyskałem jednak na tyle subtelny że nie jest istotny statystycznie. Wyniki bardziej wyraźne osiąga sie teoretyczne gdy zwierzęta nie są utrzymywane w dobrych warunkach. Co do stymulatorów... antybiotyki podawane w małych ilościach i odstawiony na pewien okres przed ubojem nie pozostają w mięsie. Tak twierdza naukowcy. w stanach jako stymulator wzrostu używane są oprócz antybiotyków, hormony. I tutaj doszukuje sie przyczyn otyłości amerykanów. Hvb3000 słusznie pisze, że patogeny uodparniają sie na antybiotyk podawany w małych ilościach w celu stymulacji wzrostu. To zjawisko powoduje że po x latach nie mieli byśmy czym leczyć zwierząt. Jest na to sposób bardzo łatwy, otóż wystarczy dopuścić do stymulacji jeden bądź dwa antybiotyki i wymieniać je co x lat. wycofanie moim zdaniem było pochopnym nieposunięciem zwiększającym koszty produkcji. Jako ciekawostkę, można przytoczyć że w stanach świnki 100 kg uzyskują średnio w 4 miesiące... czy to może być natura??

Podobne tematy

Tylko na agroFakt.pl: W jaki sposób najlepiej ogrzewać prosięta? zobacz »