Skocz do zawartości

Zdjęcie

owoce na wino


60 odpowiedzi na ten temat

#21 Share fendt930

fendt930

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 85 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:GTC

Napisany 12 październik 2008 - 17:14

owoce na wino Wino z dzikiej róży
Przemarznięte owoce (3,5 kg) opłukać, rozgnieść na miazgę. Zalać 2 1itrami wrzącej wody, zamieszane pogotować, schłodzić, dodać matkę drożdżową. Po 2 dniach odcisnąć moszcz, zlać przez gazę do butli z rurką fermentacyjną. Kiedy fermentacja osłabnie dodać syrop z 0,5 kg cukru i 0,25 l wody. Po kilku dniach operację z syropem powtórzyć. Młode wino zlać, ewentualnie doprawić i pozostawić aż dojrzeje
Wino z głogu - dzikiej róży
5 kg wymytych i osuszonych owoców rozgniatamy na miazgę, zalewamy 10 litrami wody, dodajemy cukier (1 kg), pożywkę i matkę drożdżową, zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną. Po 3-4 dniach dodajemy 2 kg cukru. Po ustaniu fermentacji moszcz przecedzamy. Można dodać jeszcze 1 kg cukru aby podnieść moc wina. Po miesiącu moszcz ściągamy znad osadu.
Wino ze śliwy tarniny
Przemarznięte owoce (3,5 kg) przebrać, zalać w 4 l wrzącej wody, przegotować. Po schłodzeniu dodać matkę drożdżową, pozostawić na 2 dni. Moszcz odcisnąć, dodać 0,5 kg cukru, zlać do balonu z rurką fermentacyjną.Kiedy fermentacja osłabnie dodać 0,5 kg cukru rozpuszczonego w 0,5 l wody. Po 3-4 dniach dodać 0,5 kg cukru rozpuszczonego w 1,5 l wody. Całkiem dobre miałem w tamty roku e tym roku też planuje je zrobić

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
owoce na wino Dzisiaj, 00:46
  •  

#22 Share funkmaster1993

funkmaster1993

    Młody Przyszły Rolnik

  • Members
  • PipPipPip
  • 1278 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Woj lubelskie

Napisany 12 październik 2008 - 17:31

owoce na wino

Podobno z pestkami nie można wrzucać bo zawierają jakieś szkodliwe substancje.

Ja robię wino z rodzynek, smakuje jak z winogron, lepiej się klaruje i roboty mniej

2,5kg rodzynek
1,6kg cukru
9,5l wody
drożdże winne

to wszystko w gąsior i po 3 tyg. winko gotowe.



Jak przygotowujesz te rodzynki, czy je siekasz miksujesz. Jakie drożdże dajesz. I czy mierzyłeś ile ma to winko %. Ja osobiście zrobiłem dwa gąsiorki z winogron, i jeszcze dwa mam puste(chyba zrobię z nich rodzynkowe i jabłkowe) No i robię nalewkę ze śliwek, a pigwy już dojrzewają czyli w tym tygodniu zrobię pigwówkę.
FUNKMASTER

Sprzedam

Kosiarkę bijakową Samasz KB 250

#23 Share piotrkrk25

piotrkrk25

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 160 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 12 październik 2008 - 17:44

owoce na wino Rodzynki wrzucam w całości do gąsiora, jeżeli chodzi o drożdże to ostatnio stosowałem takie płynne kupione w Tesco, a przedtem używałem drożdży z suszu owocowego, a czasami jak nie mogłem nic znaleźć to robiłem matkę drożdżową. Raz mierzyłem %, to mi wyszło 18%, ale dodałem wtedy po kieliszku bimbru na butelkę bo wyszło za słodkie, pożniej nie mierzyłem bo alkometr był pożyczony.

Ps. do pomiaru % w winie urzywa się innego alkometru niż do wódki.

Wiadomość z agroFakt.pl agrofakt

  • agroFakt.pl
  • agroFakt.pl
owoce na wino Dzisiaj, 00:46
  •  

#24 Share funkmaster1993

funkmaster1993

    Młody Przyszły Rolnik

  • Members
  • PipPipPip
  • 1278 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Woj lubelskie

Napisany 12 październik 2008 - 17:58

owoce na wino Wiem co pomiaru moszczy używa się cukromierza i potem wylicza wartość %. A nie wiesz jakiego rodzaju były drożdże chodzi mi o nazwę.
A po jakim czasie zlewasz do butelek, bo pisałeś ze po 3 tyg. gotowe, ale wtedy chyba wytrąca się jeszce osad.
FUNKMASTER

Sprzedam

Kosiarkę bijakową Samasz KB 250

#25 Share piotrkrk25

piotrkrk25

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 160 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 12 październik 2008 - 18:29

owoce na wino drożdże to zazwyczaj Tokaj, do butelek zlewam po 3 tygodniach i później jeszcze ze dwa razy zlewam, ale szklaneczkę to jak zlewam to zawsze trzasne żeby sprawdzić czy nie kwaśne. Nie polecam picia większych ilości nie sklarowanego wina bo kac po tym niesamowity.

#26 Share banan575

banan575

    Najwyzsza Izba Kontroli

  • Members
  • PipPipPip
  • 3057 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:ze znowu? to nie Ja!

Napisany 13 październik 2008 - 18:06

owoce na wino a czy ktos robil z rozy??
Najwyzsza Izba Kontroli

Centralne Biuro Sledcze

#27 Share funkmaster1993

funkmaster1993

    Młody Przyszły Rolnik

  • Members
  • PipPipPip
  • 1278 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Woj lubelskie

Napisany 13 październik 2008 - 18:30

owoce na wino Nie ma sensu 2 razy przelewać z butelek, czy nie lepiej potrzymać dłużej w gąsiorku.
FUNKMASTER

Sprzedam

Kosiarkę bijakową Samasz KB 250

#28 Share piotrkrk25

piotrkrk25

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 160 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 13 październik 2008 - 19:17

owoce na wino z gąsiora trzeba zlewać od razu jak fermentacja ustanie żeby osad nie zalegał bo będzie kwas, można oczywiście to wlać z powrotem do umytego gąsiora i klarować, ale ja wolę żeby gąsior produkował następną partię.

#29 Share adamo91

adamo91

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 215 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie okilice ZG

Napisany 13 październik 2008 - 19:34

owoce na wino

Podobno z pestkami nie można wrzucać bo zawierają jakieś szkodliwe substancje.

tego to nie wiem ale dziadek mi mówił że kiedyś jeden gościu to zrobił ze śliwek i porozbijał pestki i wrzucił, potem to po szklance, ludzie od niego do domu już nie dochodzili tylko po stodołach spali :o
jutro to to samo co dzisiaj tyle, że jutro :)

#30 Share banan575

banan575

    Najwyzsza Izba Kontroli

  • Members
  • PipPipPip
  • 3057 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:ze znowu? to nie Ja!

Napisany 14 październik 2008 - 11:41

owoce na wino ja ostatnio pilam 15letnie albo i starsze. brat znalzl w piwnicy. ale mocarne to bylo
Najwyzsza Izba Kontroli

Centralne Biuro Sledcze

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
owoce na wino Dzisiaj, 00:46
  •  

#31 Share Broniu77

Broniu77

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 10 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 28 listopad 2008 - 12:54

owoce na wino

co robicie z wytłokami, bo ja wyrzuciłem wszystko byczkom w poidło, a niech się cieszą ;) aż się pobili przy poidle :) :)

to się byczki ucieszyły

#32 Share BOKSKOZLOW

BOKSKOZLOW

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 232 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:malopolska/miechów:P
  • Zainteresowania:rolnictwo i pilka nożna

Napisany 28 listopad 2008 - 13:05

owoce na wino A brubowaliście z bławatków to też nie najgorsze jest

#33 Share Arturos21

Arturos21

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 326 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:łódzkie

Napisany 28 listopad 2008 - 14:50

owoce na wino witam wszystkich mój wójek robiłz pozeczek bardzo dobre tylko ze duzo cukru trzeba ;) a mam pytanie robił ktoś może wino z Zyta?? bo słyszałem od znajomego ze tez sie robi wie ktos cos o tym jak smakuje

#34 Share rabin

rabin

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 124 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:kuj-pom

Napisany 28 listopad 2008 - 15:39

owoce na wino Witam. Najlepsze wino wychodzi z winogron. Ja osobiście głównie robie z wiśni. Dobre wino można również zrobić ze starych kompotów. Normalnie moidzio ;)

#35 Share Arturos21

Arturos21

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 326 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:łódzkie

Napisany 28 listopad 2008 - 17:43

owoce na wino szczerze z takich kompotów bym nie wypił chyba ciekawi mnie z zyta ;)

#36 Share Broniu77

Broniu77

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 10 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 29 listopad 2008 - 17:05

owoce na wino Z wiśni jest super winko-ale na kwas pruski trza uważać przy nastawianiu z pestkami

#37 Share Broniu77

Broniu77

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 10 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 29 listopad 2008 - 17:28

owoce na wino

Wino z dzikiej róży
Przemarznięte owoce (3,5 kg) opłukać, rozgnieść na miazgę. Zalać 2 1itrami wrzącej wody, zamieszane pogotować, schłodzić, dodać matkę drożdżową. Po 2 dniach odcisnąć moszcz, zlać przez gazę do butli z rurką fermentacyjną. Kiedy fermentacja osłabnie dodać syrop z 0,5 kg cukru i 0,25 l wody. Po kilku dniach operację z syropem powtórzyć. Młode wino zlać, ewentualnie doprawić i pozostawić aż dojrzeje
Wino z głogu - dzikiej róży
5 kg wymytych i osuszonych owoców rozgniatamy na miazgę, zalewamy 10 litrami wody, dodajemy cukier (1 kg), pożywkę i matkę drożdżową, zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną. Po 3-4 dniach dodajemy 2 kg cukru. Po ustaniu fermentacji moszcz przecedzamy. Można dodać jeszcze 1 kg cukru aby podnieść moc wina. Po miesiącu moszcz ściągamy znad osadu.
Wino ze śliwy tarniny
Przemarznięte owoce (3,5 kg) przebrać, zalać w 4 l wrzącej wody, przegotować. Po schłodzeniu dodać matkę drożdżową, pozostawić na 2 dni. Moszcz odcisnąć, dodać 0,5 kg cukru, zlać do balonu z rurką fermentacyjną.Kiedy fermentacja osłabnie dodać 0,5 kg cukru rozpuszczonego w 0,5 l wody. Po 3-4 dniach dodać 0,5 kg cukru rozpuszczonego w 1,5 l wody. Całkiem dobre miałem w tamty roku e tym roku też planuje je zrobić

Ja też nastawiłem z tarniny ale innym sposobem:
10kg przemarzniętej tarniny
3 litry wody wraz z 3kg cukru +matke drożdżową
po dwóch tygodniach bużliwej fermętacji zlewam wszystko z balona do dużego wiadra biore wiertarke z mieszadłem mieszam w celu rozbicia owoców od pestek przecedzam przez gęste sito pestki przepłukuję 7litrami wody +7kg cukru i wszystko wedruje do balonu a potem wiadomo

#38 Share gufi

gufi

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 91 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Gorzów wlkp

Napisany 29 listopad 2008 - 22:39

owoce na wino moim zdaniem najlepsze jest z dzikej róży namarzniętej , z czerwonej porzeczki , winogronu, czarnej porzeczki ,z malin ,z wiśni tylko nie żeby za długo nie zostały bo goryczki łapie od pestek , drozdze daje w ostateczności jak winko nie che pracować kiedyś zostawiłem butelke starego wina na dworze na -20 i nie zamarzło niewiem czym to było spowodowane ilością alkoholu czy czymś innym

#39 Share Arturos21

Arturos21

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 326 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:łódzkie

Napisany 01 grudzień 2008 - 11:05

owoce na wino A powiedzcie z czego by można teraz zrobić wino i co jest łatwo dostępne na wsi oczywiście :) no bo mam akurat butle 20 litrów wolna może bym coś zrobił :)

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
owoce na wino Dzisiaj, 00:46
  •  

#40 Share funkmaster1993

funkmaster1993

    Młody Przyszły Rolnik

  • Members
  • PipPipPip
  • 1278 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Woj lubelskie

Napisany 01 grudzień 2008 - 17:07

owoce na wino @Arturos21 najlepiej o tej porze roku to zrobić wino z rodzynek. Ja na próbę robię w 5 litrowym gąsiorku. I już teraz jest dobre.
FUNKMASTER

Sprzedam

Kosiarkę bijakową Samasz KB 250

Podobne tematy

Tylko na agroFakt.pl: Skąd dofinansowanie na winiarstwo? zobacz »