dziku

Jakie macie rasy bydła ??

Polecane posty

dziku    2

Witam! Chciałbym sie dowiedziec jakie rasy bydła hodujecie. Jakie najczęsciej u was w regionie wystąpeują . Ma ktos może jakies nowe rasy ?? :) w szczególnosci chodzi mi o byki. pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hvb3000    7

Mam limousin, hereford i jednego charolise i czarno-białe mieszańce. "Rasowe" są moje, a mieszańce kupuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dziku    2

a jaka rasa najlepiej rośnie z tych twoich Hvb3000 ?? Którą bys najbardziej polecał ?? ja mam u siebie głównie limuseny i scharolesy i od niedawna dwa małe BBB.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hvb3000    7

Limousin i charolise rosną w oczach, ale hereford są rasą dłuższą i ogólnie dorosłe są większe. Na wage to hereford. Wydajność miesną najlepszą mają limousin i charolise, to widać, że są bardzo okrągłe.

@dziku ile najczęściej ważą twoje buhaje ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dziku    2

ja trzymam tak conajmniej do 700kg. a jak jakis łądniejszy i mam miejsce żeby go trzymac to nawet ponad 800 mają największy jaki miałem toa miał 860 kg. o to był charoles. A mam tez 2 piemontesy i tez nieźle wyglądają. a Ty Hvb3000 jakie duże trzymasz ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hvb3000    7

Przeważnie to po 750, ale zdażyło się, że prawie miał 900, ale unikam takiej liczby ze względu na bezpieczeństwo, znam gościa co wsadził przypadkowo palec w oczko od łańcucha i musieli mu amputować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dziku    2

no z takimi dużymi bykami to juz nie ma żartów. lepiej go sprzedac niz sie narażac. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
at_horses    0

@Hvb3000 jak się łatwo Limousiene adoptuje do warunków obory po zakupie??? mam herefordo-limousieny a teraz mam zamiar kupić 10 szt limusiene jałówek cielnych... niestety ten niebieski język troche skomplikował sprawe...


mf 3635... udany sprzet:)

zts12145 z turem.... porazka... ale jeszcze sie nie rozleciał do końca....
jak sie tak dalej bedzie sypał to trzeba bedzie zaprzac szkapy-nieroby do roboty:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hvb3000    7

Limousin są z reguły spokojne i nie potrzebują wielkiej przestrzeni, ale bardzo dużo zjadają w porównaniu do klasycznych czarno-białych. Wiele zjadają, bo są łakome i jako cielaki dominują rozmiarami. Po pierwsze ważne żeby miały jedno miejsce przez całe dwu letnie życie, po drugie nie powinny stać koło niewyżytych byków jeżeli są mniejsze*. Specjalnych wymagań nie ma, ale to takie drobne spostrzeżenia.

Co do "jednego miejsca" to ze względu na przyzwyczajenie, a po pewnym czasie trudno będzie go gdieś przemieścić, bo są uparte i flegmatyczne.

 

* dotyczy limousin

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dziku    2

Hvb3000 ile masz lat ?? Jesli mozna wiedziec oczywiscie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dziku    2

aha :) a duże macie gospodarstwo i ile sztuk bydłą macie ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hvb3000    7

Jakieś ponad 30 sztuk, wszystko na opasy, bo mleko jest dla zakupionch cielaków, ale już niedługo będzie dobudowany chlew na 10-15 sztuk, gospodarstwo jest niewielkie, bo 20 ha + dzierżawy 15 ha, wiekszość dzierżawimy, bo nikt nie chce sprzedać, ale wkrótce ma i to się zmienić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzezmen    0

Witam ,Hvb3000 masz porównywale gospodarstwo do mojego.Mam pytanko cielaki kupujecie czy jedynie od swoich krów?I tak po ile w twojej okolicy staja male.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maQ    2

jeżeli moge się wtrącić to w łódzkim w styczniu można było za młodego byczka dostać po 12zł (waga do 100 kg)

co do mnie to nie mam jakiejś głównej rasy bydła, krówki zacielam różnymi gatunkami, ale najczęściej są to limousine

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafffffff    9
jeżeli moge się wtrącić to w łódzkim w styczniu można było za ładnego byczka dostać 12zł

co do mnie to nie mam jakiejś głównej rasy bydła, krówki zacielam różnymi gatunkami, ale najczęściej są to limousine

maQ z jakiego rejonu woj.lodzkiego jestes?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MARTINUS    1

@Hvb3000 Te mięsne opasy, to od swoich krów mamek? Dostawiasz jakieś biało-czarne cielęta do mamek, jak tak to do których? (jakiej rasy?)

Czym karmisz opasy? (jakie pasze objętościowe, jakie treściwe i czy to samo przez cały rok?)

W jakim czasie, mniej więcej, dochodzą do 500 kg? (wg rasy?)

W jakim systemie je utrzymujesz? (tzn. luzem/na uwięzi?)

Jakie wycielenia stosujesz w swoim stadzie? (na wiosnę/na jesień?)

Czym są żywione mamki? (jakimi paszami objętościowymi karmisz je zimą? czy wogóle stosujesz jakieś pasze treściwe, a jak tak, to jakie? jaką powierzchnię pastwiska przeznaczasz dla mamek+cieląt, w okresie pastwiskowym?) ?

Pozdrawiam. :)


-URSUS- C-330 moje serce dopieści ;-)))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hvb3000    7

@Dzezmen, większość cielaków kupujemy po 550-850 w zależności od rasy, jest to najczęściej stała cena, bo w ważenie nikt się nie bawi, kupujem zawsze od znajomych którzy są ustawieni na mleko.

 

@MARTINUS "dostawiasz" masz na myśli wychów?

a)Rano

-śrut najlepiej z gniotownika(owies)

-koncentrat Akord w niewielkich ilościach

-wywar gorzelniany

-sianokiszonka w okresie zimowym/trawa w okresie letnim

b)Wieczorem

-śrut

-koncentrat

-wywar

-kiszonka z gorczycy lub kiszonka z kukurydzy/ w okresie letnim trawa

 

Rzepe też dostawały, ale to praktycznie przed rozpoczęciem zimy, bo była poplonem

Pasze zawsze jest zmieniana może czegoś nie ujełem, ale praktycznie dostają wszystko co na zielono rośnie, w jednym roku to dostawały kapuste pekińską, bo znajomemu przerosła.

Używam też miesznki pełnoporcjowej dla cieląt od 3 dnia do 4 miesiąca życia (Akord).

 

O wadze 500 kg to napewno "górują" typowo mięsne limousin, charolise, gdyż np. HF-y gdy nie urosną to nie zaczną dobrze się tuczyć.

 

Wszystko mam na uwięzi, tylko latem wypuszczam same krowy na ogród, gdzie jest zawsze równa trawa, powierzchnie szacuje na 0.5 ha

Wycieleń na wiosne czy jesień to pierwszy raz słysze, raczej nie wyróżniam żadnej pory.

Tak jak pisałem wyżej mamki nie mają dużych przywilejów poza letnim pastwiskiem na ogrodzie.

 

Jak by kogoś interesowało to bydła nie mam na grubej ściółce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maQ    2
maQ z jakiego rejonu woj.lodzkiego jestes?

 

okolice gminy nowosolna, 5 kilometrów od granicy łodzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MARTINUS    1

@Hvb3000 Myślałem, bardziej że mamki trzymasz luzem i wtedy jak jest ich więcej no to warto, żeby wycieliły się w podobnym czasie. Odnośnie "dostawiania", to zapytałem, bo czytałem wyżej, że kupujesz h-f byczki. Niektórzy mają mamki z krzyżowania wypierającego np. ncb z jakimś buhajem rasy mięsnej i takie krowy to dają więcej mleka, niż wypije jedno cielę i wtedy się "dostawia" tzn wpuszcza dodatkowo jedno cielę np. h-f i starcza mleka dla dwóch cieląt, no ale to wszystko przy chowie bydła mięsnego luzem. W takim razie jak postępujesz, gdy Ci się taka mięsna krowa, na uwięzi ocieli to co wtedy, odłączasz od niej cielaka jak przy mlecznych, czy jak? Czym karmisz mamki zimą? Pozdrawiam. :)


-URSUS- C-330 moje serce dopieści ;-)))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hvb3000    7

Ciele od swojej krowy po pewnym czasie wiąrze i te które kupie też wiąrze i sam im "dozuje" mleko z reguły kupnemu daje więcej, bo jest młodszy, a "swój" dostaje już pasze i siano.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czarnyyyy    4

Czysto miesnych nie mam,najwiecej mam mieszancow z simentalerem,a nastepnie w kolejnosci z limousinem,piemontesem i charolaise. Wg mnie najlepsze sa charolaise a pozniej simental,reszta za nimi. Mam tez cos czarno bialych i h-f. Wszystkie cieleta kupuje i dostaja kako. Jesli sa juz po mleku to przechodza na mieszanke zbozowa z koncentratem de-heus,sruta rzepakowa i kreda,a takze wyslodki buraczane, wywar gorzelniany oraz siano. I tak az do sprzedazy. Sprzedaje partie po 10-15 sztuk i najnizsza srednia wage mialy 730 kg.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Fenol    4

czolem chlopaki czy macie moze jakis namiar na bydlo simentalskie? serdeczne pozdro


kupując polski produkt dajesz zarobić producentowi, który odprowadzi podatki do budżetu, pośrednikom którzy też odprowadzą podatki, pracownikowi, który wyżywi rodzinę, wyśle dziecko do szkoły do której właśnie zakupiono nowe komputery za pieniądze z podatków. Nie bądź konsumentem, bądź obywatelem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czarnyyyy    4

ale maja byc w czystej rasie, czy moga byc mieszance?? bo mieszance u okolicznych rolnikow mozna kupic w dobrej cenie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez rolnik~99
      Dzień dobry. Nawiąże stałą współpracę z hodowcą krów rasy ZB czyli polska czarno biała na odbiór małych byczków do dalszej hodowli na opasy.
    • Przez tycha
      Jakie najlepiej buhaje polecacie? Interesują mnie szczególnie HF czerwony.Piszcie jakimi buhajami zacielacie swoje hf .Wiem ,że każdy ma swojego już sprawdzonego i zaciela wszystkie nim.Dodawajcie fotki swoich nowo narodzonych eksperymentów.
    • Przez franec
      Witam. Czy ktoś z was ma krowy tej rasy? Lub mieszańce z HF? Co sądzicie o zacielani HF nasieniem NRF? Gdzie w woj. mazowieckim mógłbym takową zakupić i jaki byłby koszt 1 porcji. Z tego co się zorientowałem na stronie http://www.phkonrad.com.pl/www/pl/pokaz-34-rasa-czerwona-norweska-nrf-do-nbsp-krzyzowania.html jest to rasa znacznie odporniejsza na choroby niż hf a także ma niezłą wydajność przy założeniu że w Norwegi nie zadaje się kiszonki z kukurydzy.
    • Gość
      Przez Gość
      Jaką rasę wybrać do chowu ekstensywnego caly rok na pastwisku (pod wiatą) ??? Jak wasze doświadczenia ??? 
    • Gość
      Przez Gość
      Witam. Chciałbym zasięgnąć porady co do rasy cielaka, został zakupiony od handlarza ktory twierdzi że to pochodzenia mięsnego, cielak pochodzi z Austrii.

×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj