Skocz do zawartości

Zdjęcie

mf 3060


49 odpowiedzi na ten temat

#1 Share rwolski

rwolski

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 20 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 28 wrzesień 2008 - 22:35

mf 3060 mam 2 pytania odnosnie tej serji

1 czy olej w hydraulice jest ten sam co w skrzyni biegow.
2 czasami nie moge zmienic z polowych na szosowe biegi jaka moze byc tego przyczyna

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
mf 3060 Dzisiaj, 23:04
  •  

#2 Share katator

katator

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 866 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice ostrołęki

Napisany 29 wrzesień 2008 - 05:09

mf 3060 1. Seria 30xx nie ma oddzielnego zbiornika na olej do hydrauliki.
2. Przyczyn może być dużo ale najprawdopodobniej jakiś błąd w elektronice ciągnika. Zauważ, że nie tylko nie możesz przełaczyć polowych na drogowe, ale w tym momęcie nie działa załaczanie wom i włączy ci się przedni napęd chociaż kontrolki będą wskazywać, że wszystko jest ok. Przynajmiej w moim tak było.

#3 Share rozal22

rozal22

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 370 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Pułtusk

Napisany 30 wrzesień 2008 - 09:53

mf 3060 poszukaj na forum
było pisane już o takich sprawach

#4 Share masseyferguson6140

masseyferguson6140

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1432 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie(okolice Łukowa)

Napisany 30 wrzesień 2008 - 16:45

mf 3060 A ja sie zapytam czy swiecą ci sie jakies kontrolki np:cisnienie w skrzyni.
Podziwiać należy wielkie czyny, a nie wielkie słowa

#5 Share rwolski

rwolski

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 20 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 30 wrzesień 2008 - 17:13

mf 3060 nie swieca

#6 Share masseyferguson6140

masseyferguson6140

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1432 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie(okolice Łukowa)

Napisany 30 wrzesień 2008 - 17:27

mf 3060

nie swieca

Czyli to może byc wina elektryki jakiegos przeżutnika czy czegos podobnego ja radziłbym ci napisac do użytkownika 'rafik256' on napewno cos ci konkretniejszego powie.
Podziwiać należy wielkie czyny, a nie wielkie słowa

#7 Share rafik256

rafik256

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 705 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 01 październik 2008 - 13:48

mf 3060 żebym mógł cokolwiek powiedzieć odpowiedz mi na takie pytania:
1. czy inne elementy takie jak przedni naped, WOM i blokada działają poprawnie
2. czy próbując zmienic biegi kontrolki sie zmieniaja tzn zółw gaśnie a zapala zając jednak brak reakcji w postaci pojawienia się szybszych biegów
3. czy sprawdzałeś poprawność działania włącznika reduktora (coś w rodzaju czujnika ciśnienia wkręcone w dekiel skrzyni przy wejściu dzwigni zmiany biegów) na jednym z dochodzących do niego przewodów (powinien to byc czerwony) jest stałe napiecie które w przypadku przesuniecia dzwigni zmiany biegów w pozycje uruchomienia reduktora powinno pojawić się w żółtym przewodzie i zaniknąc po puszczeniu dzwigni i jej powrocie do pozycji neutralnej

#8 Share rwolski

rwolski

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 20 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 01 październik 2008 - 14:03

mf 3060 1. wszystko dziala bez zarzutow
2. zajac zawsze swieci a zolw czasami nie
3. nie sprawdzalem
czyli jak bym zetknol te kabelki to powinien mi sie zmienic bieg

#9 Share pupeq

pupeq

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 21 postów

Napisany 01 październik 2008 - 14:59

mf 3060 rwolski z którego roku masz tego ciagniczka ?

#10 Share rwolski

rwolski

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 20 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 01 październik 2008 - 15:47

mf 3060 1994 a co

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
mf 3060 Dzisiaj, 23:04
  •  

#11 Share rafik256

rafik256

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 705 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 01 październik 2008 - 17:06

mf 3060

1. wszystko dziala bez zarzutow
2. zajac zawsze swieci a zolw czasami nie
3. nie sprawdzalem
czyli jak bym zetknol te kabelki to powinien mi sie zmienic bieg


jeżeli wszystko oprócz tego włącznika działa poprawnie to po zetknięciu tych przedodów reduktor powinien zadziałać. Co masz na myśli pisząc że żółw czasami nie świeci??? czy to znaczy ze masz takie sytuacje ze kontrolka od żółwia się nie pali a masz włączone biegi pełzające czy tez nie możesz w ogóle właczyc tych wolniejszych biegów???

#12 Share rwolski

rwolski

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 20 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 01 październik 2008 - 17:19

mf 3060 kantrolka sie nie pali a bieg pelzajacy jest wlaczony

#13 Share rafik256

rafik256

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 705 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 01 październik 2008 - 17:53

mf 3060

kantrolka sie nie pali a bieg pelzajacy jest wlaczony

przepraszam że zadam to pytanie ale teraz mam wątpiwości co do głównego pytania. Czy masz problem jedynie z kontrolką od zółwia która sie nie zawsze włącza pomimo tego ze reduktor działa poprawnie, czy tez masz problem z działanie reduktora który nie zawsze działa a brak swiecenia kontrolki jest tylko tego skutkiem

#14 Share rwolski

rwolski

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 20 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 01 październik 2008 - 18:05

mf 3060 reduktor nie wasze dziala tak jak i kontrolka

#15 Share rafik256

rafik256

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 705 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 01 październik 2008 - 18:21

mf 3060

reduktor nie wasze dziala tak jak i kontrolka


w takim razie sprawdz ten włącznik bo to "nieregularne" działanie reduktora moze byc powodowanie własnie przez niego. Objawy raczej wykluczaja zacinanie elektrozworu (wtedy kontrolka się pali a reduktor nie działa lub odwrotnie). awaria innego elementu elektrycznego spowodowałaby raczej całkowite i trwałe nie dziłanie reduktora, awarie mechaniczna samego reduktora równiez mozna wykluczyć. Dlatego sprawdz na krótko ten włącznik najlepiej połącz w kostce zdejmowaniej z włącznika oba styki przy pomocy przewodu i zobacz czy zawsze jest reakcja reduktora. Jezeli nie to będziemy szukac dalej. Jak to sprawdzisz to daj znac jakie były rezultaty.

#16 Share pupeq

pupeq

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 21 postów

Napisany 01 październik 2008 - 19:33

mf 3060

1994 a co

Chciałem coś o komputerach natrącić bo różne roczniki różnie maja ale z głowy mi wypadło co ; /

#17 Share RobertN

RobertN

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 201 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:podlaskie

Napisany 01 październik 2008 - 21:44

mf 3060 rafik256 a jeżeli po zetknięciu kabli bezpośrednio reduktor się włączy to w czym tkwi przyczyna?

#18 Share zx9r

zx9r

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 18 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pomorskie

Napisany 02 październik 2008 - 13:09

mf 3060 witam koledzy,jak już tak zaawansowanie sie wdaliscie w szukanie usterki to co może sie dziac że podczas jazdy samoczynnie sie przełącza z zająca na żółwia ze zgrzytem a niepowinno ,bo tą czynnośc powinno sie robic na luzie pociągając wajche od biegów do siebie.Po tym zdarzeniu nie palą sie żadne kontrolki które pokazują prace autotronica,dodam jeszcze że jak wcisne sprzęgło i je trzymam to sie swiecą wszystkie kontrolki którymi autotronic zarządza tzn:(żółw,zając,blokada mostu,przedni napęd,WOM i kontrolka skrzyni)czyżby zawieszał sie komputer? A jak postoi pół godz to wszystko wraca do normy tzn:jak wcisne sprzęgło to zapalają sie kontrolki od przedniego napędu,wom(pali sie pół sekundy) i skrzyni,po uruchomieniu pali sie tylko przedni napęd,czyli ok :P prosze o porade,bo niewiem czy kupywac 2gi komputer czy dzwonic dalej po wszystkich kabelkach?bo narazie przedzwoniłem wszystkie zasilające i mase.Pozdrawiam.Acha dodam że to jest MF 3050 z 1988roku.

#19 Share mirasek

mirasek

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 3159 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubelskie

Napisany 02 październik 2008 - 17:16

mf 3060 @zx9r
Może siłownik przełączający nie trzyma, tzn. uszczelnienia na siłowniku?

Dobrze kombinuje? :P

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
mf 3060 Dzisiaj, 23:04
  •  

#20 Share rafik256

rafik256

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 705 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 02 październik 2008 - 19:02

mf 3060 czy te twoje problemy maja miejsce po tym jak ciagnik jest juz dobrze rozgrzany??? czy przypadkiem autotronic ci sie nie przegrzewa??? Sprawdz dokładnie przewód przekazujący sygnał "resetujący" panel z właącznika przy sprzęgle, ten który łaczy bezpośrednio włącznik z panelem. Sprawdz czy nie zasniedziały końcówki i czy kabel sie nie przetarł. Kabel ten ma kolor żółty i wchodzi do panelu w kostce która jest najbardziej wysunieta w stronę przodu ciągnika w tej samej kostce w której znajduje sie główny przewód zasilający panel. Przetarcie lub przerwanie tego przewodu daje podobne objawy więc sprawdź go dobrze.

Podobne tematy