Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kontrolka ładowania akumulatora


23 odpowiedzi na ten temat

#21 Share boo45

boo45

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 145 postów

Napisany 11 kwiecień 2010 - 13:40

Kontrolka ładowania akumulatora podepne sie tutaj...moze wiecie gdzie moge sie podlaczyc z "sterownikiem" od prasy. Prasa potrzbuje 12v...z wtyczki gniazdka[od swiatel] jest za male natezenie i owijanie w prasie za bardzo nie dziala[działa ale z ucieciem sznurka jest problem]. Stosuje dodatkowy akumulator, ktory mam w ciagniku[netezenie powyzej 100 ampero godzin]...troszke to uciazliwe. Probowalem podpinac sie pod gniazdo zapalniczki, ale wywala mi bezpiecznik. Jak jest z rozrusznikiem, tylko podczas startu ma 24v?, a w pracy ciagnika 12v?

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Kontrolka ładowania akumulatora Dzisiaj, 04:09
  •  

#22 Share jan81

jan81

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 36 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 11 kwiecień 2010 - 17:46

Kontrolka ładowania akumulatora A nie prościej było by się podpiąć pod orginalne baterie?

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Kontrolka ładowania akumulatora Dzisiaj, 04:09
  •  

#23 Share boo45

boo45

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 145 postów

Napisany 12 kwiecień 2010 - 07:18

Kontrolka ładowania akumulatora

A nie prościej było by się podpiąć pod orginalne baterie?

tak...tylko ze pronar ma akumulatory o natezeniu ponizej 100 ampero godzin[okolo 80]... i jak ciagnik jest wylaczony to po podlaczeniu "pałąk" od owijania nie ma "siły wrócić"...a co za tym idzie nie utnie sznurka.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Kontrolka ładowania akumulatora Dzisiaj, 04:09
  •  

#24 Share arni251

arni251

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 175 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Banie Mazurskie
  • Zainteresowania:Wszystko co interesujące

Napisany 18 kwiecień 2010 - 07:54

Kontrolka ładowania akumulatora

Posiadam Belarusa 820 z 90 roku. Od kilku miesięcy mam problem z ładowaniem drugiego akumulatora (rozruch na 24V). Alternator jest sprawny (rozłączenie masy - światła ziałają). Po prostu pierwszy aku jest ładowany (ten od hebla) a drugi nie. Objawy są takie: ciągnik odpala elegancko, odpalę go tak kilka razy w ciągu dnia, później tak samo jeszcze kilka dni. Do momentu kiedy przekręcenie kluczyka skutkuje "tępym hełt..". Lecę po prostownik (oczywiście gdy nie jestem na polu, bo wtedy jest trochę gorzej). Podładuję drugi akumulator i mam spokój na jakiś czas. Obawiam się, że takie działanie źle skończy się dla akumulatora.
Jak w tym ciągniku jest rozwiązane ładowanie? Bo przecież mamy tu 2 akumulatory po 12V. i nie są one spięte równolegle.
Przeglądałem kable w instalacji ale nie potrafię określić gdzie jest usterka. Gdzieś słyszałem, że w ruskach zamontowany jest przekaźnik ładowania, tylko gdzie i jak on wygląda. Dodam że sprawy związane z instalacją elektryczną ciągników nie są mi obce, jednak w tym przypadku poległem.


U mnie jest dokładnie to samo i nie wiem co robic???
Jak coś robić to robić to dobrze!!!!!!!!!!!!


Dodaj odpowiedź



  

Podobne tematy