Skocz do zawartości

Zdjęcie

MF 3070 problem z WOM


32 odpowiedzi na ten temat

#21 Share ptaszyna

ptaszyna

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1628 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:powiat toruński

Napisany 13 wrzesień 2016 - 20:50

MF 3070 problem z WOM

@lukbold gdzieś pisałeś że trzeba zblokować śrubami przekładnie (żeby się nie rozsypała) przed wyjęciem wałka. Ciekawe czy kolega to zrobił ale coś czuję że nie i teraz wałek się nie kręci i czujniki "widzą" poślizg i rozłącza się WOM (kontrolka mruga)



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
MF 3070 problem z WOM Dzisiaj, 11:51
  •  

#22 Share lukbold

lukbold

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2244 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mikołów

Napisany 13 wrzesień 2016 - 20:58

MF 3070 problem z WOM

no jak wyjmiesz wałek bez zablokowania tryba to własnie trybo z którego czujnik zczytuje obroty po prostu spadnie... w sumie też może być przyczyna nie działającego WOM ;) u mnie tez dziś zaczęło grzechotać... MB300 daje popalić a jeszcze 3ha ;)



#23 Share farmervip

farmervip

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1041 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Polska

Napisany 13 wrzesień 2016 - 21:03

MF 3070 problem z WOM

Mi ostatnio to trybo spadło, i po złożeniu działa bdb, niekiedy też tak mam że jak chce załączyć wom to nie działa tylko kontrolka mruga ale po ponownym przekręceniu (mocniejszym) działa,  podejrzewam że problem tkwi w pokrętle :wacko: 


:) :)


#24 Share ptaszyna

ptaszyna

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1628 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:powiat toruński

Napisany 13 wrzesień 2016 - 21:09

MF 3070 problem z WOM

Pewnie się tak stało, kolega miał dobrze i sobie polepszył. A grzechocze każdy WOM, było o tym nie raz .

Ja ze swoim też miałem ostatnio problemy (pękły kamienie na przesuwce A/B) i jeszcze ostatnio przestał działać EHR a potem zaczął i nie znam przyczyny. Ale to nie o tym temat.



#25 Share malek360

malek360

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 8 postów

Napisany 13 wrzesień 2016 - 21:14

MF 3070 problem z WOM

No nic nie blokowaliśmy w sumie : / moja wina . Spadło tylko duże koło zębate nałożyliśmy je i ładnie wszystko weszło . Poratujcie bo kukurydza w polu słoma czeka : / a wałek stoi :DD jak się do tego zabrać ? Podstawowe umiejętności mam zawór już znalazłem będe jutro działał z rana . Pozdrawiam i dzięki za szybką odpowiedź , 



#26 Share lukbold

lukbold

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2244 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mikołów

Napisany 13 wrzesień 2016 - 21:16

MF 3070 problem z WOM

Odnośnie EHR... kostka przy alternatorze i przed kabiną ;) spadło napięcie na ułamek sekundy i EHR odłączony... rok temu to przerabiałem własnie jak trzeba było jechać kosić ;)

 

Jak udało Ci się nałożyć koło zębate to sprawdź oporność czujnika... 450 ohm choc to podobno nie przesądza o tym czy jest sprawny.

Są jeszcze inne metody na uruchomienie WOM po za kompem no ale różnie o tym piszą a w zasadzie efektach podpinania cewki WOM wprost pod akumulator


Edytowany przez lukbold, 13 wrzesień 2016 - 21:24.


#27 Share farmervip

farmervip

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1041 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Polska

Napisany 13 wrzesień 2016 - 21:17

MF 3070 problem z WOM

Według mnie na 100% to nie jest wina tryba które spadło, no chyba że uszkodziłeś czujnik,


:) :)


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
MF 3070 problem z WOM Dzisiaj, 11:51
  •  

#28 Share ptaszyna

ptaszyna

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1628 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:powiat toruński

Napisany 13 wrzesień 2016 - 21:38

MF 3070 problem z WOM

Dokładnie nie wiem (nie rozbierałem) ale przyczyny bym upatrywał w wyjmowaniu wałka, tym bardziej że pisał że dzwignia chodzi inaczej, pewnie coś nie tak złożył, tym bardziej jak ma 4 predkości wałka.

@lukbold o jakiej kostce przy alternatorze piszesz? (dzięki za podpowiedz). Właśnie próbowałem podmienić alternator, sporo tam grzebałem i jakoś wróciło do normy i chodzi na tym samym altku, tylko nie wiem gdzie przyczyna ale wskazywało właśnie na zanik zasilania, tylko nie wiem jak to idzie z altka na EHR.



#29 Share lukbold

lukbold

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2244 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mikołów

Napisany 13 wrzesień 2016 - 21:49

MF 3070 problem z WOM

Po prostu spadek napięcia poniżej 14V czy coś takiego odłącza EHR... tak samo jak uruchomienie EHR wymaga przegazówki aby zgasło ładowanie (przynajmniej u mnie). Styki zaśniedziałe przy alternatorze albo dalej... nie wiem gdzie te grube brązowe biegną. U mnie był problem własnie z tymi brązowymi w kostce alternatora... zresztą mam je podjarane przy kabinie ;/

Ja sobie podłączył woltomierz do gniazdka na słupku i doszedł do tego spadku napięcia

 

Heh teraz mam spadki napięcia na radiu... bez ładowania głośniej nie posłuchasz bo się wyłączy


Edytowany przez lukbold, 14 wrzesień 2016 - 08:11.


#30 Share malek360

malek360

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 8 postów

Napisany 13 wrzesień 2016 - 22:07

MF 3070 problem z WOM

Wałek ma stałą prędkość chyba nie ma możliwosći zmiany prędkości wałka to uboga wersja .



#31 Share lukbold

lukbold

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2244 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mikołów

Napisany 13 wrzesień 2016 - 22:13

MF 3070 problem z WOM

wałek możesz wymienić na 1000 obr ale nie o tym rzecz...

Podłącz sobie prąd do  2 cewki od góry i sprawdź czy ruszy..... będziesz wiedział czy to wina mechaniki lub hydrauliki albo elektryki



#32 Share malek360

malek360

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 8 postów

Napisany 13 wrzesień 2016 - 22:33

MF 3070 problem z WOM

To juz wiem sam to naprawiałem chciałem zaczerpnąć wiedzy teoretycznej co i jak działać jutro . Odezwę się czy ruszy pozdrawiam .



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
MF 3070 problem z WOM Dzisiaj, 11:51
  •  

#33 Share malek360

malek360

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 8 postów

Napisany 14 wrzesień 2016 - 09:19

MF 3070 problem z WOM

"Cewka prad dostaje. Dzis rano dzialal wom idealnie teraz znow nie dziala:( prad na cewke dostaje sprawdzane miernikiem. Kontrolka nie mruga tylko swieci" . 

 

 

Dobra działa wszystko nie wiem samo się naprawiło czy co , porozpinałem wszystko ładnie teraz załącza się. Takie pytanie z innej beczki zmieniłem olej wcześniej jakiś agrol coś tam 10w30 , w sklepie gdzie kupowałem elektrozawór itp powiedzieli żeby to wylać i zalałem olejem z granitu OTTU czy jakoś tak skrzynia ciszej i płynniej pracuje ale to nie oto w sumie chciałem zapytać :) . Gdzie sprawdzić stan oleju w przednim moście ? I ewentualnie co dolać lub kupić ?


Edytowany przez malek360, 14 wrzesień 2016 - 11:20.


Podobne tematy