Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dziwne "stukanie" i "jargotanie" w przednim moście U4514


7 odpowiedzi na ten temat

#1 Share buchaj

buchaj

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 380 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 05 wrzesień 2008 - 18:29

Dziwne "stukanie" i "jargotanie" w przednim moście U4514 Mam mały problem. Otóż czasami daje się słyszeć dziwne "jargotanie" gdzieś w okolicach przedniego mostu (przy większych prędkościach na szosie szczególnie wtedy gdy ciągnik zwalniał. Pod górę było ok). Wezwałem mechanika, rezbrał przód i powiedział, że była poluzowana śruba przy flanszy na wale, który napędz przód. Poza tym wszystko ok. Jargotanie się nieco zmniejszyło ale nadal jest. A ostatnio jak ujeżdżałem pryzmę kukurydzy z włączonym przednim napędem to od czasu do czasu coś dziwnie stukało - zwłaszcza wtedy gdy ciągnik się przechylał. Czy ktoś na forum może wiedzieć co jest tego przyczyną??? A może tak ma po prostu być. Dodam jeszcze, że od 0,5 roku na ciągniku zamontowany jest ładowacz czołowy.
Aha-jak się jeździ przy włączonym napędzie to dźwignia od załączania przodu lekko chodzi do przodu i do tyłu.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Dziwne "stukanie" i "jargotanie" w przednim moście U4514 Dzisiaj, 19:06
  •  

#2 Share kris14

kris14

    Stary Kombinator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 7069 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:PWR

Napisany 05 wrzesień 2008 - 21:59

Dziwne "stukanie" i "jargotanie" w przednim moście U4514 Dźwignia nie powinna się poruszać w czasie jazdy... jeżeli takie coś się dzieje to możliwe że źle zazębia tryby w korpusie i może przez to tak "jargocze" ;)

#3 Share wojtii

wojtii

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 236 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:blisko WRC

Napisany 07 wrzesień 2008 - 18:30

Dziwne "stukanie" i "jargotanie" w przednim moście U4514 a olej w mośćie ma odpowiedni poziom?

#4 Share buchaj

buchaj

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 380 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 09 wrzesień 2008 - 10:42

Dziwne "stukanie" i "jargotanie" w przednim moście U4514 Chodzi Ci o olej w przednich zwolnicach?? Jeśli tak to jest tam wystarczająco oleju, bo jak mechnik mi przód rozbierał to sprawdzał.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Dziwne "stukanie" i "jargotanie" w przednim moście U4514 Dzisiaj, 19:06
  •  

#5 Share zorzyk2

zorzyk2

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3403 postów
  • Płeć:Nie powiem
  • Lokalizacja:nima

Napisany 09 wrzesień 2008 - 11:20

Dziwne "stukanie" i "jargotanie" w przednim moście U4514

Dźwignia nie powinna się poruszać w czasie jazdy... jeżeli takie coś się dzieje to możliwe że źle zazębia tryby w korpusie i może przez to tak "jargocze" ;)

Przecież napędu nie załącza się w przednim moście a w skrzyni, a jargotanie dochodzi z mostu. Dźwignia chodzi bo sa jakieś luzy w okolicy wałka napedowego przodu i pod obciążeniem nieco się przemieszcza.

#6 Share xerion85

xerion85

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 18 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 22 luty 2009 - 20:15

Dziwne "stukanie" i "jargotanie" w przednim moście U4514 przy oraniu też załaczacie przedni napęd?

#7 Share buchaj

buchaj

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 380 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 23 luty 2009 - 11:29

Dziwne "stukanie" i "jargotanie" w przednim moście U4514

przy oraniu też załaczacie przedni napęd?

Raczej nie, bo w moim przypadku nie ma sensu-mam pług od C360 z którym 4514 nie za bardzo ma co robić, więc mało nim orzę a nawet jak orzę to nie ma problemu nawet bez przedniego napędu.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Dziwne "stukanie" i "jargotanie" w przednim moście U4514 Dzisiaj, 19:06
  •  

#8 Share coolman111

coolman111

    Darek

  • Members
  • PipPipPip
  • 2869 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kobylnica k. Inowrocławia
  • Zainteresowania:Motocykle- choppery,
    radiokomunikacja cb i kf,
    broń palna

Napisany 24 luty 2009 - 14:40

Dziwne "stukanie" i "jargotanie" w przednim moście U4514 U mnie były podobne dźwięki rok temu w okolicy przodka przy 4514, ale stuki były związane z wyrąbanymi krzyżakami od wału (w końcu miały już 10lat, bo od nowości). Nigdy tego nie sprawdzałem, a tu łapie za wał i luz aż szok... Szybko pojechałem do agromy po nowe krzyżaki (cena wtedy niecałe 50zł za 2szt.), wymieniłem i teraz zero luzów i stuków :).

Podobne tematy