Skocz do zawartości




Reklama



Fortschritt E-512 - wszystko o tym kombajnie.., zdjęcia ;)


  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie
210 odpowiedzi na ten temat

#101 Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 4498 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 29 sierpień 2008 - 22:21

Wiem, że już po żniwach, ale mam prośbę dotyczącą ustawienia kombajnu na pszenicę, pszenżyto, jęczmień, owies, rzepak, czyli dokładniej chodzi o to jak przymknąć sito, co zrobić kiedy za dużo kłosów zostaje z tyłu, co zrobić kiedy za dużo syfu leci do zbiornika ? Chciałbym abym na następnych żniwach nie musiał już latać cały czas za kombajnem. Myślę, że odpowiedzi na te pytania napewno komuś się przydadzą ;)
KS Falubaz

#102 rafftti

rafftti

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 264 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mazowieckie

Napisany 08 wrzesień 2008 - 13:57

Moja 512 zdała egzamin w 95%. Poza początkowymi problemami z ustawieniami, pasem jezdnym i dwoma bagnetami z żyletką to wszystko w porządku, a kosiłem chyba ze 80 godzin. No ale jak to stwierdził mój ojciec: jak się 20 lat wistulką kosiło to Fortsznitem aż miło kosić   p.s. też bym się z przyjemnością dowiedział jak tak na prawde ustawiać ten kombajn

#103 Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 4498 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 28 kwiecień 2009 - 17:47

Zobacz postsosek xu li, o Aug 15 2008, 21:04, powiedział:

Gdy odpowietrzasz hamulce to płyn ubywa tak? a czy wylatuje on z odpowietrznika? I hamulce nie reagują? bo jak tak to pewnie tłoczki do wymiany. A jeżeli nie leci płyn odpowietrznikiem a ubywa w zbiorniczku to należy odpowietrzać do skutku i dolewać płynu, w końcu trochę go tam wchodzi w te przewody.

Sorka, ze tak poźno odpowiadam ale lepiej pozno niz wcale. Płynu ubywa, czuc jakby opór, ojciec na dole odpowietrzał, ja pompowałem, mówił, że leci i powietrze i płyn. Niestety płynu nam brakło, ale mamy zamiar do tego powrócic ;p

Chcemy jeszcze przerobic kosę, z tym myślę, że damy radę, czeka nas jeszcze wymiana rozrusznika, wymiana łożysk na podajniku ziarnowym (do zbiornika jeśli się niejasno wyraziłem), wymiana łożysk na wale napędowym i mam nadzieję, że montaż sieczkarni.

Sosek, robiłeś coś u siebie z tych rzeczy? Masz jakieś wskazówki co i jak? Byłbym wdzięczny :D
KS Falubaz

#104 osmy888

osmy888

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 59 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Leżajska

Napisany 01 maj 2009 - 20:44

Zobacz postMatey, o Aug 30 2008, 03:21, powiedział:

Wiem, że już po żniwach, ale mam prośbę dotyczącą ustawienia kombajnu na pszenicę, pszenżyto, jęczmień, owies, rzepak, czyli dokładniej chodzi o to jak przymknąć sito, co zrobić kiedy za dużo kłosów zostaje z tyłu, co zrobić kiedy za dużo syfu leci do zbiornika ?
ja też bym się chętnie dowiedział :)
a ja mam Fortschritt-a E-512 !!

#105 osmy888

osmy888

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 59 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Leżajska

Napisany 30 maj 2009 - 15:11

Witam wszystkich :P Chciałem założyć nowy temat na forum odnośnie układu chłodzenia w E-512 jednakże temat został zamknięty gdyż jak mi napisano jest już jeden ogólny ;/ heh czyli na całym agrofoto wszystko ma być w jednym temacie :/ Brawo za wstapaniały pomysł. czyli powstanie jeden wielki bur*el w który będzie ciężko cokolwiek znaleźć :P no ale jak tak administratorzy chcą to ok :) brawo za pomysłowość dla admina ! :) Nie ważne żeby był łatwy dostęp do informacji :P ważne aby było jak najmniej tematów :)


Chciałem Was zapytać:
1) czy posiadacie termostaty w E-512 ?
2) jakimi płynami zalewacie chłodnice ? wodą ? czy jakimś np. Borygo ?
3) i jakie oleje lejecie do silników :) ?

Dzięki z góry :)
a ja mam Fortschritt-a E-512 !!

#106 Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 4498 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 30 maj 2009 - 17:38

Po pierwsze admina w to nie mieszaj, powinieneś mu dziękowac, że AF jest, to raz, po drugie trzeba było pomyślec, zanim założyłeś TEN temat. Skoro uważasz, że powinno byc 445613 tematów z kilkoma odpowiedziami, co proponujesz zrobic z tym tematem?
KS Falubaz

#107 szymon1804

szymon1804

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 140 postów

Napisany 30 maj 2009 - 19:24

Mam 514 MDW .W silnikach  Ifa ,które były montowane w kombajnach Fortschritt nie ma termostatu.Ja układ chłodzenia mam zalany płynem Petrygo,natomiast do silnika używam oleju Turdus.Silnik w 514 jest taki sam jak w 512.

#108 osmy888

osmy888

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 59 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Leżajska

Napisany 31 maj 2009 - 00:22

Zobacz postMatey, o May 30 2009, 21:38, powiedział:

Po pierwsze admina w to nie mieszaj, powinieneś mu dziękowac, że AF jest, to raz, po drugie trzeba było pomyślec, zanim założyłeś TEN temat. Skoro uważasz, że powinno byc 445613 tematów z kilkoma odpowiedziami, co proponujesz zrobic z tym tematem?
i tak o to temat ogólny o E-512 przeradza się w całkiem inne tematy :P :P proponuję oazwać go OGÓLNIE O E-512 :P :) a co do adminów nie mam do nich nic oprócz tego co napisałem powyżej i dziękuję im że są :):) że panują nad ładem na AF :):):)


szymon1804 dzięki śliczne za informacje :)
a ja mam Fortschritt-a E-512 !!

#109 robert78

robert78

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 8 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Małopolska

Napisany 12 czerwiec 2009 - 18:29

witam jestem tu nowy i też mam problemy z sitami jak je dobrze ustawić a dokładnie mam problem czy ta blach co zastawia obydwa sita musi być podciągnięta na maksa do samej góry czy też nie jeżeli mógłby mi ktoś zrobić zdjęcia i przesłać na forum byłbym bardzo wdzięczny pozdrawiam.

#110 Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 4498 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 12 czerwiec 2009 - 21:58

Ale chodzi Ci o tą blachę z otworem przez który można regulowac sito? Czy chodzi Ci o tą z tymi jakby "kolcami" na końcu? Musisz to zrobic tak, aby nie tworzyła ci się "poducha" z kłosów, tylko te kłosy mają właśnie wpadac między te "kolce" Nie wiem czy dokładnie o to Ci chodzi, bo ja z tym miałem problemy i najpierw patrzałem ile ziarna i kłosów leży na ziemii, jeśli dużo zmniejszałem wiatr i delikatnie podnosiłem do góry te "kolce"

Kurcze nie mam tego teraz przed sobą, zrobiłbym Ci fotki jak to wygląda u mnie, postaram się zrobic jak kombajn poskładamy bo wyciągaliśmy podsiewacz.
KS Falubaz

#111 robert78

robert78

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 8 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Małopolska

Napisany 13 czerwiec 2009 - 12:25

tak o tą blachę co reguluje się sita czy ona ma być  u samej góry z tymi kolcami bo one są regulowane bo ja mam u samej góry i trochę  mi żle kombajn czyści

czy możesz mi wysłać zdjęcia na e-mal: rchoryn@interia.pl z góry dzięki.

#112 Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 4498 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 14 czerwiec 2009 - 11:56

Jeśli ci źle czyści to znaczy że masz te blachy ustawione za bardzo do góry albo masz za mało wiatru. Chodzi o to, żeby te kłosy wpadały między blachy przez te kolce i trafiały z powrotem na młocarnie. Jeśli tworzy ci się taka "poducha" z kłosów przy tych kolcach tzn że masz je za wysoko ustawione i musisz je opuścic troszeczke na dół, aby te kłosy mogły spokojnie spasc przez te kolce. Dlatego przez to możesz miec syf w zbiorniku. Jeśli z tyłu za kombajnem leży dużo kłosów tzn ze musisz te kolce podniesc troszeczke do gory tak, aby one wpadaly wlasnie przez te kolce i wracały na mlocarnie. Do tego musisz tez kombinowac z wiatrem, jeśli to co napisałem nie pomoże i dalej bedziesz miał syf w zbiorniku to musisz zwiekszyc wiatr. Cala sprawa polega na odpowiednim wyregulowaniu :lol:

Fotki będą jak pozakładam sita, także musisz jeszcze chwilkę poczekac :mellow:

Aha i tresc posta pisz w pierwszym białym okienku, drugie służy do wstawiania linków do stron, a jeśli o czyms zapomniales i chcesz cos dopisac to kliknij edytuj
KS Falubaz

#113 art1224

art1224

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 10 postów
  • 1202855
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Płocka

Napisany 14 czerwiec 2009 - 14:38

Panowie w kabinie mojego szrotka mam tabelkę dotyczącą ustawiania kombajnu dla różnych zbóż. Niestety nazwy są po niemiecku i wiem tylko że raps to rzepak :mellow:

#114 robert78

robert78

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 8 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Małopolska

Napisany 14 czerwiec 2009 - 18:34

witam tak o tom blachę chodzi z kolcami mniej więcej w jakim ona ma być położeniu i ta blach co ustawia się przez nią sito czy ona ma być wyżej niż te kolce czy równo z nimi a na zdjęcia poczekam pozdrawiam i przepraszam.

#115 Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 4498 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 14 czerwiec 2009 - 20:24

Zobacz postart1224, o Jun 14 2009, 15:38, powiedział:

Panowie w kabinie mojego szrotka mam tabelkę dotyczącą ustawiania kombajnu dla różnych zbóż. Niestety nazwy są po niemiecku i wiem tylko że raps to rzepak :mellow:

U mnie jest po czesku, poczekaj kilka dni to zrobie Ci fotki.

@robert78
Ta blacha z kolcami ma byc ustawiona kolcami do tylu, pod delikatnym kątem do góry, co do drugiej blachy u mnie była ustawiona raz równo z kolcami, czasami troszkę niżej
KS Falubaz

#116 Kolejorz

Kolejorz

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 394 postów
  • 1584424
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska
  • Zainteresowania:Rolnictwo i wszystko z nim związane, MTB, marka Ursus, John Deere

Napisany 18 lipiec 2009 - 19:57

Dziś u nas E-512 miał wydajność w jęczmieniu 1godź/ha.
John Deere 6830 Premium | John Deere 6920 S - my dream's
Lech Poznań - Duma i tradycja

#117 maciek08

maciek08
  • Guests

Napisany 20 lipiec 2009 - 21:26

Rozbierał ktoś z was przekładnię bezstopniową na młocarni?? :rolleyes:  W moim E512 ta przekładnia złapała luzy i można wyczuc delikatne odchylenia na boki gdy sie nią porusza. Zdjałem dekiel z tą wielką sprężyną i niemam pojęcia jak sie dalej zabrać za tą tuleję. POMOCY!!!!

#118 koniu561

koniu561

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 2 postów

Napisany 22 lipiec 2009 - 11:27

Zobacz postKolejorz, o Jul 18 2009, 20:57, powiedział:

Dziś u nas E-512 miał wydajność w jęczmieniu 1godź/ha.

Jestem tu nowy! piersz rok mam E512! z koszeniem Rzepaku nie mam problemów ale jeśli chodzi o jęczmień zimowy same ości w zbiorniku!ustawiałem już chyba na wszyskie sposoby! poradzcie jak wy macie ustawione!

żeby się dostać do tuleji trzeba wyciągnąć kieł, jak ściągniesz kieł to powinno zejść kompletne koło z tuleją w środku!

#119 PrzemoO

PrzemoO

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 406 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:ok/Inowrocławia
  • Zainteresowania:motoryzacja

Napisany 22 lipiec 2009 - 19:11

Klepisko na pierwszym polu ma zastawke,specjalnie do omłotu jęczmienia,podnieś ją
www.fothost.pl/upload/09/27/48d2500d.jpg

AgroFoto

  • Reklama AgroFoto
  •  

#120 szeryff

szeryff

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 71 postów

Napisany 22 lipiec 2009 - 19:34

Można usprawnić działanie tego sprzęgła kłowego dospawując dwa kły do tej tuleji.W kole pasowym są cztery wpusty,a na tulei są tylko dwa kliny.Trzeba trochę sfazować i kilka razy przymieżyć-jest ciszej w kabinie i nic nie stuka na kole.





Zobacz także