Skocz do zawartości

Zdjęcie

RAUCH Komet


70 odpowiedzi na ten temat

#21 Share tobago

tobago

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 754 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:ZKL
  • Zainteresowania:fotografa, muzyka

Napisany 16 listopad 2012 - 09:16

RAUCH Komet Zapytałem handlarza na czym te oznaczenia polegają. Jest prawie jak mówisz @kris14, a dokładnie to o znaczenie M rzeczywiście oznacza rozsiewacz sterowany dźwignią lecz w standardzie obecnie montowany jest jeden siłownik hydrauliczny otwierania obu zasuw. Jeśli dźwignie są ze sobą "zblokowane" to siłownik ten otwiera i zamyka obie zasuwy - jeśli są rozblokowane to ze wzgl. na to że siłownik jest podczepiony pod lewa dźwignę zasuwy otwiera tylko tą stronę.

Teoretycznie opcja ta przydatna jest jedynie jesli nie chce nam sie gimnastykować z otwieraniem i sterujemy sobie dźwignią. Ale żeby przejechać przy granicy i rzucać jedynie w prawą strone jest to niewykonalne.

Czyli trzymając sie powyższych oznaczeń Raucha (z podanego linka) jaka wersja umożliwia sterowanie osobno prawą i lewą stroną (kiedy chce sypać tylko w lewo zamykam prawą zasuwę i odwrotnie), R czy K ?

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
RAUCH Komet Dzisiaj, 21:55
  •  

#22 Share kris14

kris14

    Zaawansowany

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 7078 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 16 listopad 2012 - 15:06

RAUCH Komet I R i K ;)
W wersji K masz 2 węże, jeden zamyka lewą a drugi prawą stronę [w drugą stronę działają sprężyny przy siłownikach]
W wersji R masz 1 wąż ale dodatkowo masz zamontowany prosty rozdzielacz [2 zawory kulowe] i zaworami kierujesz olej na stronę która ma być zamknięta a w drugą stronę też działają sprężyny.

Wersja R jest o tyle lepsza że wystarczy 1 sekcja rozdzielacza żeby otwierać i zamykać obydwie strony jednocześnie [wysiew normalny] bo w K są 2 węże ale trzeba je podłączyć do różnych sekcji ponieważ gdybyś podłączył je pod jedną sekcję to jedna strona by Ci się zamykała a druga otwierała i tak na przemian cały czas.

#23 Share tobago

tobago

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 754 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:ZKL
  • Zainteresowania:fotografa, muzyka

Napisany 16 listopad 2012 - 19:38

RAUCH Komet Trochę mnie Rauch zawiódł. Wybierałem pomiędzy nim a Bogballe L1 (cena zbliżona). Na korzyść raucha była jedna komora i wolnoobrotowe mieszadło niekruszące nawozu. Bogballe ponoć też sie chwali takim mieszadłem ale czytałem wiele opinii użytkowników ze jednak za ciągnikiem biało. Teraz jak porównuje ceny Raucha i Bogballe w tym samym wyposażeniu nie robi już sie tak ciekawie. Za Raucha R wołają 15 986 zł netto, Boga z hydrauliką można dostać za 15tys brutto.

Może pozostać przy wersji M z jednym siłownikiem. Tylko co zrobić jak będę chciał pojechać przy granicy i sypnąć na prawą stronę (czasami tak wychodzi że ostatnia ścieżka jest zaraz przy granicy).

Wiadomość z agroFakt.pl agrofakt

  • agroFakt.pl
  • agroFakt.pl
RAUCH Komet Dzisiaj, 21:55
  •  

#24 Share kris14

kris14

    Zaawansowany

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 7078 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 16 listopad 2012 - 21:54

RAUCH Komet Będziesz zmuszony ręcznie otwierać prawą stronę po rozłączeniu dźwigni, a Amazone ZA-X Perfect oglądałeś? Też jest tańsze od Raucha

#25 Share tobago

tobago

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 754 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:ZKL
  • Zainteresowania:fotografa, muzyka

Napisany 17 listopad 2012 - 16:59

RAUCH Komet Nie wiem czemu myślałem że jak jest opcja z hydrauliką to mechanicznie już nic sie nie otwiera. A przecież faktycznie mozna ostatni przejazd jak będzie taka konieczność otworzyć ręcznie. Dopłacać ponad 5tys tylko żeby raz kiedy otworzyć jedną zasuwę chyba sie nie kalkuluje. Swoją droga jak okreslac strony prawa/lewa? Z pozycji siedzącego w środku traktorzysty czy patrząc od przodu ciągnika?

Amazona nie oglądałem bo jakoś od razu 'uparłem' sie na raucha. Głownie jedna komora mnie skusiła bo wiem ile z kombinowania jest żeby wysiać resztkę nawozu np w mx unii którego miałem okazje kilkakrotnie używać.
Dealera raucha mam we wsi więc w razie czego blisko po części.

#26 Share kris14

kris14

    Zaawansowany

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 7078 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 17 listopad 2012 - 19:46

RAUCH Komet Strony określasz patrząc w kierunku jazdy.

A i jeszcze jedno, z tego co widziałem u siebie to ten siłownik można zamontować na lewą lub prawą stronę, rozsiewacz jest do tego przygotowany ;)

#27 Share tobago

tobago

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 754 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:ZKL
  • Zainteresowania:fotografa, muzyka

Napisany 02 marzec 2013 - 14:39

RAUCH Komet zabieram się za uruchamianie raucha ale widzę że montują tam juz na wężach hydraulicznych nowe koncówki, szybkozłączki. Jaką potrzebuję przejściówkę żeby taką końcówkę http://hurtowniaroln...938402.7081.jpg połączyć z wyjściem starego typu przy c360 https://encrypted-tb...QCrXoyV4YWwmoQH ?

#28 Share kris14

kris14

    Zaawansowany

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 7078 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 02 marzec 2013 - 15:11

RAUCH Komet Najtaniej będzie kupić do rozsiewacza nowe szybkozłącza, takie żeby pasowały do C-360

#29 Share ariss

ariss

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 757 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Śrem

Napisany 04 marzec 2013 - 00:24

RAUCH Komet http://moto.allegro....3004059192.html albo kupic przejściówke lub dorobić
Sprzedam pług zagonowy 2-skibowy UG
Sprzedam dojarkę na ciągnik

informacje na priv lub gg polecam

#30 Share kris14

kris14

    Zaawansowany

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 7078 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 04 marzec 2013 - 11:17

RAUCH Komet Tylko że przejściówka kosztuje 50zł a szybkozłącze 15 ;)

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
RAUCH Komet Dzisiaj, 21:55
  •  

#31 Share tobago

tobago

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 754 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:ZKL
  • Zainteresowania:fotografa, muzyka

Napisany 05 marzec 2013 - 19:55

RAUCH Komet zmieniłem w ciagniku gniazdo i wszystkich maszynach koncówki na nowe. Trzeba iść z duchem czasu ;) Troche w c360 sie one blokują w podstawce do której były przykręcone stare wyjścia hydrauliki ale jakoś da sie wpinać. Z czasem moze troche powiększe te otwory.

Ale mam pytanie do uzytkowników wersji M z jednym siłownikiem. Dziś podłączyłem wszystko ale zastanawiam sie bo sterowanie nie jest jednak na wężu wychodzącym z rozsiewacza (zawór kulowy) tylko dźwignią w kabinie. Zawór kulowy na wężu jest zawsze otwarty a otwieram i zamykam z kabiny tylko... Ta dźwignia to ręcznego zamykania zasuw (w sumie dwie - jedna z kulką druga płaska) ma przy zamykaniu hydraulicznym tak szorować po całej podziałce? To dość smiesznie wygląda a przy tym dośc głośno chromoli. Ale może tak ma być.

#32 Share kris14

kris14

    Zaawansowany

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 7078 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 05 marzec 2013 - 20:04

RAUCH Komet Tak, to będzie szorować ;)

#33 Share tobago

tobago

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 754 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:ZKL
  • Zainteresowania:fotografa, muzyka

Napisany 20 maj 2013 - 14:24

RAUCH Komet Dziś chciałem wysiać trochę mocznika jako ostatnia dawka a że sporo poszło w Canwilu azotu to mocznikiem chciałem tylko 'smyrnąć' po 40-50kg N czyli po jakies 100kg/ha. Zaglądam w tabele żeby sprawdzić co ustawić na podziałce a tam najmniejsza wartość to 50 na skali gdzie wychodzi dawka 160kg nawozu czyli grubo ponad mój plan. Możliwy jest wysiew mniejszych dawek tym rozsiewaczem? Ustawiać w ciemno na 30-40 mimo że nie ma ich w tabeli?

#34 Share kris14

kris14

    Zaawansowany

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 7078 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 20 maj 2013 - 14:38

RAUCH Komet Ustaw najniższą dawkę czyli te 160 i zwiększ prędkość. Układem równań coś dopasujesz.

#35 Share wachuswiak

wachuswiak

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 5 postów

Napisany 04 lipiec 2013 - 21:39

RAUCH Komet Właśnie wymieniam łożyska w Rauchu ZS 600N i muszę wlać nowy olej, niestety w katalogu części nie widzę takiej pozycji. Czy może mi ktoś powiedzieć jaki olej mam kupić i wlać do przekładni?
Star olej jest bardzo gęsty więc ojciec wymyślił żeby wymieszać hipol ze smarem, czy to dobry pomysł?

#36 Share HORTUS

HORTUS

    Zaawansowany

  • Validating
  • PipPipPip
  • 146 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 04 grudzień 2013 - 21:17

RAUCH Komet Witam
Wie ktoś jak zdjąć mieszadło by uszczelnić skrzynię w okolicach wałka

#37 Share bartek88

bartek88

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 246 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Wrześni

Napisany 05 grudzień 2013 - 09:58

RAUCH Komet Przekręcasz i wyciągasz :) też jestem ciekaw jakie tam oryginalnie uszczelnienie przychodzi, bo to co dorobiłem to i tak trochę leci z niego na włączonym.

#38 Share SZYMA

SZYMA

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 2 postów

Napisany 24 styczeń 2014 - 18:48

RAUCH Komet czy wie ktos jak zdjac mieszadlo w rpzsiewaczu RAULH KOMET ZS800N

#39 Share Darpol

Darpol

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 404 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Bełżyce woj.lubelskie

Napisany 24 styczeń 2014 - 19:08

RAUCH Komet Palnik!!!! po prostu nagrzać palnikiem po uprzednim zdjęciu plastików od dołu ,ostudzić i zdjąć .Przy zdejmowaniu przekręca się nieznacznie i zdejmuje.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
RAUCH Komet Dzisiaj, 21:55
  •  

#40 Share SZYMA

SZYMA

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 2 postów

Napisany 24 styczeń 2014 - 22:04

RAUCH Komet dzieki Darpol za podpowiec Mam jeszcze jedno pytanie .Jak go ustawic zeby wysiewal mi do 2 m na h


Dodaj odpowiedź



  

Podobne tematy

Tylko na agroFakt.pl: Azot w pszenicy ozimej – dwie czy trzy dawki? zobacz »