Skocz do zawartości

Zdjęcie

problem alternator c360


94 odpowiedzi na ten temat

#1 Share damik

damik

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 4 postów

Napisany 28 maj 2008 - 22:18

problem alternator c360 witam <_< jestem tu pierwszy raz więc prosze o porade <_< Mam taki problem przy c-360 jak laduje mi alternetor to na wolnych obrotach ciagnika mi kontrolka migała to dość mocno a na duzych juz nie. Więc postanowiłem poczyścić kable na alternetorze i patrze a tu kontorlka juz miga tylko na bardzo wolnych obrotach a na srednich to wogóle. i nie wiem czy laduje ogolnie teraz czy cos popsułem jak nic nie miga powiedzcie co to może byc??

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
problem alternator c360 Dzisiaj, 05:52
  •  

#2 Share mtracz

mtracz

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3275 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 30 maj 2008 - 12:26

problem alternator c360 Co rozumiesz przez miganie żarówki?? Chodzi ci o to że ona po prostu świeci? Tylko że dość słabo??
Kontrolka ładowania ma się świecic po włożeniu kluczyka, Po odpaleniu ma zgasnąć. Przy bardzo niskich obrotach może sie lekko żarzyć.
Wiec dobrze że przeczysciłes te przewody bo własnie teraz mozna uznać że alternator pracuje prawidłowo.
Możesz jeszcze sprawdzic jaką żarówke masz włożona jako kontrolke ładowania. Jeśli 2W to wymień ja na 4W o takim samym kształcie. Dzieki temu może kontrolka na wolnych obrotach wogule nie bedzie juz świecić , bo alternator wczesniej czyli na nizszych obrotach zacznie sie wzbudzać. Może nie musi pomóc bo to zależeć bedzie od zamontowanego alternatora, ale warto spróbować.
Możesz jeszcze sprawdzić jak wyglada połaczenie masowe alternatora z silnikiem, warto przeczyścic śruby i mocowanie alternatora.

#3 Share damik

damik

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 4 postów

Napisany 30 maj 2008 - 15:33

problem alternator c360 jak zaple to gasnie a teraz na wolnych obrotach tez nie swieci czyli wszystko jest ok ;p chyba co ??

#4 Share mtracz

mtracz

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3275 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 30 maj 2008 - 22:49

problem alternator c360 Jak gasnie to wszystko jest ok.

#5 Share karola44

karola44

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 404 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:swietokrzyskie

Napisany 02 czerwiec 2008 - 21:03

problem alternator c360 Dobra. A masz mzliwosc pomiaru napiecia??
To by dalo miarodajne wyniki.

#6 Share damik

damik

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 4 postów

Napisany 04 czerwiec 2008 - 21:50

problem alternator c360 no własnie nie mam czym zmierzyć :)

#7 Share karola44

karola44

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 404 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:swietokrzyskie

Napisany 04 czerwiec 2008 - 22:12

problem alternator c360 sasiad nie ma woltomierza?? JA jak w me mesiu 200 km od domu starcilem prady to sie bardzo zdziwilem. A kontolka od ladowania nie zaswiecila sie. Dobrze ze udalo mi sie regulator dokupic iwymienic gdzies na parkingu. No ale zapalic byl problem. I tez potem 200km grzalem do domku ni emaja c pewnosci czy to regulator czy nadal jade bez ladowania. Coprawda swiatla sie swiecily bo juz noca, czyli jakis prad altek podawal. Ile wtedy bym dal zeby miec swoj woltomierz przy sobie . Po wymiani eregulatora przynamniej mialbym 90% pewnosci ze wszystko ok.

Postaraj sie i sprawdz to napiecie. czasem 0,5V moze narobic balaganu.

#8 Share 330CUrsus

330CUrsus

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 481 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dąbrowy
  • Zainteresowania:Rolnictwo i motoryzacja.

Napisany 20 lipiec 2008 - 16:38

problem alternator c360 Karola ale chyba samochodem jechałeś?

#9 Share karola44

karola44

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 404 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:swietokrzyskie

Napisany 20 lipiec 2008 - 22:45

problem alternator c360 Tak samochodem :) .

#10 Share c330ursus

c330ursus

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 443 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Wszystko co jest związane z rolnictwem i mechanika ;)

Napisany 18 sierpień 2008 - 06:31

problem alternator c360 Dołączę się do tematu ;)

Niedawno w C-330 zamontowałem alternator (zdjęcie w linku) http://www.agrofoto....image72679.html i na początku wszystko było dobrze, ale teraz kontrolka do ładowania akumulatora od czasu do czasu na wolnych obrotach "mignie" dodam, że żarówkę w kontrolce mam 12V/4W. Co może być przyczyną migania kontrolki?

Mam jeszcze jedno pytanie.
Jak kupiłem alternator zaraz po założeniu w C-330 zmierzyłem napięcie i było od 13,5V do ok. 16V w zależności od obrotów (16V było przy obrotach ok. 2000. Teraz jest taki sam wynik ;) Czy to dobry wynik? Tak ma być?

Pozdrawiam c330ursus ;)
:D

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
problem alternator c360 Dzisiaj, 05:52
  •  

#11 Share karola44

karola44

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 404 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:swietokrzyskie

Napisany 18 sierpień 2008 - 08:05

problem alternator c360 Napiecie zdecydowanie wykracza po za normy. Absolutne max napiecie ladowania to 14,5V. Sprawne ladowanie i minimum napieci ado 14V.
W twoim przypadku obstawial bym 2 przyczyny.
1 problemy z polaczeniami masowymi. To alternator od Poloneza i one tak maja. Nigdy nie mialem do nich zaufania. Na jednym sie naciolem.

Bardziej prawdopodobne jest uszkodzenie regulatora. Skoro napiecie idzie wyzej 14,5V to tylko regulator. Dobrze masz go podlaczonego??

U sasiada na alternatorze od fiata 125p i na regulatorze oryginalnym przyreconym w miejscu gdzie byl regulator pradnicy, tez kontrolka na wolnych obrotach czasami mignela.
Ale tam napiecie bylo rowniutkie 14,2V. Okazalo sie ze regulator mial slabe polaczenie z masa. Wibracje deszcz przyczynily sie do poluzowania i pogorszenia kontaktu miedzu blach aa masa regulatora. To byl anotoryczna sytuacja co 2-3 miesiace. W koncu problem rozwiazany przez zalozenie kabelka miedzy slupkiem masy na akumulatorze a regulatorem. Od tamtej pory dziala to dobrze kontrolka nie miga .


Dodany obrazek
http://files.myopera.....eza+RNc12.png

Obrazek alternatora od fiata i regulatora od malucha.

#12 Share Sadek

Sadek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3920 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow. Ciechanów

Napisany 18 sierpień 2008 - 18:36

problem alternator c360 Widzę że nie tylko ja wykorzystuję reg. malucha do alternatora fiata.
Układ działa bez problemów już ok 2 lat. Odnośnie odłączania szczotki od masy można kupić szczotki które nie mają połączenia z masą poprzez śrubkę, ale te szczotki są węższe i szybciej się zużywają pierścienie ślizgowe wirnika oraz szczotki.

"Cogito ergo sum"
Pozostaję: otwarty, elastyczny, ciekawy.

 

GG 8872878


#13 Share c330ursus

c330ursus

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 443 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Wszystko co jest związane z rolnictwem i mechanika ;)

Napisany 18 sierpień 2008 - 20:44

problem alternator c360 Wymienię regulator i sprawdzę połączenie masy z regulatorem ;) Dzięki wielkie ;)
:D

#14 Share mtracz

mtracz

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3275 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 18 sierpień 2008 - 21:51

problem alternator c360 Dokładnie tak. Sprawdz połaczenia regulatora z masą. Z powodu złego styku regulator nie wie dokładnie jakie napiecie jest wytwarzane i nie ma punktu odniesienia i dlatego podnosi napiecie.
Jeśli wszystkie połączenia przewodów są ok to wymień regulator.

#15 Share c330ursus

c330ursus

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 443 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Wszystko co jest związane z rolnictwem i mechanika ;)

Napisany 19 sierpień 2008 - 20:09

problem alternator c360 Wyczyściłem przepływ masy od regulatora do alternatora bo jak go kupiłem był pomalowany i widocznie farba słabo przepuszczała mase ;) skręciłem, odpaliłem i się okazało że napięcie przy obrotach 500 jest 13,5V a powyżej 1600 jest 14,5V i ani 0000000,1V więcej ;) a problem z mruganiem kontrolki też zniknął ;)

Problem rozwiązany dziękuje za pomoc ;)
:D

#16 Share karola44

karola44

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 404 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:swietokrzyskie

Napisany 20 sierpień 2008 - 07:55

problem alternator c360 podladuj sobie pozadnie akumulatory w wolnym czasie. To 13,5V jest troche za malo. Napisz jakie napiecie jest po chwili pracy alternatora przy obrotach powiedzmy 800obr/min i 1000.

Alternator musi obsluzyc duza pojemnosc a jego wydajnosc nie jest zbyt duza. Dodatkowe naladowani eakumulatorow moze spowodowac ze alternator szybciej uzyska stabilna prace i bedze na niskich obrotach trzymal te 14V.Jakie napiecia panuja przy wlaczonych swiatlach??

Juz wielokrotnie pisalem tutaj ze w mojej secdziestce zaraz po rozruchu przy obrotach ok 500/min napiecie trzyma rowniutko 14,2V. Po chwili wiekszych obrotow napiecie nie spada ponizej 14,4V przy swiatlach wlaczonych na zarowkach H4 90/100W . Ale ja mam 70A Delco.

Podladuj i zaobserwuj wtedy. Albo popatrz o dluzszym okresie pracy silnika na wyzszych obrotach. Mysle ze wlasni eakumulatorki musza sie naladowac zeby po rozruchu alternator odrazu trzymal napiecie 14V.

#17 Share elektrotech

elektrotech

    technik elektronik -informatyk

  • V.I.P.
  • rank
  • 1425 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Zainteresowania:Ursus C-325A, budowa nietypowych maszyn rolniczych

Napisany 20 sierpień 2008 - 14:35

problem alternator c360 witam ;)

cytuje
...Podladuj i zaobserwuj wtedy. Albo popatrz o dluzszym okresie pracy silnika na wyzszych obrotach. Mysle ze wlasni eakumulatorki musza sie naladowac zeby po rozruchu alternator odrazu trzymal napiecie 14V....

nic z tego to nic nieda

#18 Share elektrotech

elektrotech

    technik elektronik -informatyk

  • V.I.P.
  • rank
  • 1425 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Zainteresowania:Ursus C-325A, budowa nietypowych maszyn rolniczych

Napisany 20 sierpień 2008 - 14:38

problem alternator c360

Podladuj i zaobserwuj wtedy. Albo popatrz o dluzszym okresie pracy silnika na wyzszych obrotach. Mysle ze wlasni eakumulatorki musza sie naladowac zeby po rozruchu alternator odrazu trzymal napiecie 14V.


nic z tego

#19 Share c330ursus

c330ursus

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 443 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Wszystko co jest związane z rolnictwem i mechanika ;)

Napisany 21 sierpień 2008 - 21:07

problem alternator c360 Dzisiaj bronowałem z 3 godziny z przerwami i jak zgasiłem traktor i po 15 min go odpaliłem to napięcie zaraz po odpaleniu silnika było 14,3V potem wzrosło do 14,5V więc wszystko dobrze ;) Akumulator jest dobrze naładowany, jestem zadowolony z tego alternatora ;)
:D

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
problem alternator c360 Dzisiaj, 05:52
  •  

#20 Share baksik

baksik

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 50 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Sokołów Podl.

Napisany 25 sierpień 2008 - 12:02

problem alternator c360 U mnie coś się zrobiło w nowym alternatorze z expomu w c-330 że przy 550 do 1100 obr. kontrolka miga pełnym światłem, jak się włączy światła, albo zejdzie poniżej 550 obr to przestaje migać. Wszystkie połączenia nowe robione pół roku temu i działało dobrze do zeszłego tygodnia.

Podobne tematy