Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zniknęły pólbiegi w Forterze


71 odpowiedzi na ten temat

#21 Share krystek1992

krystek1992

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 160 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Podlaskie
  • Zainteresowania:Rolnictwo i... wszystko po trochu.

Napisany 03 luty 2009 - 13:17

Zniknęły pólbiegi w Forterze Poprostu pewnie pod podłogą zacisk od siłowniczka sie obluzował i gdy wciskasz przycisk on przekazuje to przewodami dalej i tam siłowniczek jest wypychany ,,na pusto,, bez półbiega. Zdejm podłoge i zobacz. Sprawdz też czy sprężynka nie pękła... Pozdrawiam... ;)

Zetor 9641 + ładowacz

John Deere 6120M...

 

... walczą dzielnie.


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Zniknęły pólbiegi w Forterze Dzisiaj, 00:11
  •  

#22 Share kamieniak89

kamieniak89

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 688 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kamień Wielki-Lubuskie

Napisany 15 luty 2009 - 11:55

Zniknęły pólbiegi w Forterze @zetor1991 normalnie z ciebie jest mechanik że aż strach się bać :) , a co do półbiegów to one są po to by ich używać, bo jak by każdy wychodził z takiego założenia jak ty, to były by tylko dla ozdoby. Wiem że zaraz zaatakujesz mnie że one są po to by używać je w polu, ale niestety niekiedy trzeba ich używać na asfalcie, bo nie każdy ciąga swoim ciągnikiem kilkutonowe przyczepki, i nieraz trzeba dostosować prędkość jazdy do stanu drogi, bo jak pewnie wiesz że forterry skaczą.
Nareszcie mam nowy aparat :)

Moje filmiki na YT http://pl.youtube.com/user/michalh89

#23 Share ABC

ABC

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 19 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Powiat Radom . Gmina Wierzbica

Napisany 13 grudzień 2009 - 18:25

Zniknęły pólbiegi w Forterze W tym roku i u nas też podobny defekt się dział 1 żółw chodził a drugiego brakowało , bądź też na 2 półbiegach traktor miałczał i się toczył powoli . Trzeba było podłogę odkręcić w kabinie i tam są regulatory od żółwi wyregulować bo to cała pneumatyka .Teraz jest wszystko ok traktor ma około 3000 mth .Mechanik z tym szybko się uporał

#24 Share kryssr

kryssr

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 586 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:przeróżne :)

Napisany 09 styczeń 2010 - 18:22

Zniknęły pólbiegi w Forterze miałem u Siebie podobnie że znikneły mi półbiegi ale po naoliwieniu tego swożonka (czy jak to się piszę) było ok ;) ma około 1300 mth dopiero

#25 Share racha

racha

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 179 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:wisła

Napisany 14 grudzień 2010 - 18:32

Zniknęły pólbiegi w Forterze u mnie dzisiaj półbiegi zniknęły kontrolki świecą i słuchać to "psyknięcie" przy przełączaniu ale traktor jedzie z tą samą prędkością proszę o pomoc czy też te podłogę rozkręcić i tam szukać czy to może coś innego, myślałem że mało oleju, ale dolałem i nic się nie poprawiło

#26 Share adonator

adonator

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 10 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:warmia-mazury

Napisany 16 grudzień 2010 - 11:28

Zniknęły pólbiegi w Forterze Zdejmij gumę z podłogi , odkręć część podłogi centralnie pod kierownicą , następnie szukaj pokrywki plastikowej ona osłania siłowniki pneumatyczne od przełączania półbiegów i WOM.Ja miałem tak że z dżwigienki od półbiegów wykręciła się śrubka kontrująca i cała ta dżwigienka uniosła się pół centymetra .Objawy takie same jak twoje ,kontrolki się zapalały ,słychać psyknięcie a półbieg nie przełączony.

#27 Share racha

racha

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 179 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:wisła

Napisany 21 grudzień 2010 - 15:47

Zniknęły pólbiegi w Forterze no i naprawione urwała się sprężynka dopiero dzisiaj było trochę czasu żeby się z tym bawić dzięki za pomoc

#28 Share danielhaker

danielhaker

    Po prostu Daniel ;)

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 6749 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:wschodnie Mazowsze (WSI)
  • Zainteresowania:fotografia, muzyka, motoryzacja, lotnictwo :p

Napisany 02 luty 2011 - 16:07

Zniknęły pólbiegi w Forterze Nie chcę zakładać nowego tematu więc odświeżę ten. Mam do Was 2 pytania:
1. Do jakiej max. prędkości można używać półbiegów? I czy można ich używać do zwolnienia ciągnika?
2. Czy można w trakcie jazdy włączać i wyłączać przedni napęd.
Pytam bo chciałbym się upewnić.

Mój kanał na YouTube http://www.youtube.c...ser/danielhaker

KUPIĘ SŁOMĘ. SIEDLCE, ŁOSICE, ŁUKÓW, MIĘDZYRZEC PODL.


#29 Share siwy531

siwy531

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 33 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wąchock

Napisany 08 luty 2011 - 16:40

Zniknęły pólbiegi w Forterze

Jakieś dwa- trzy dni temu w naszej forterze znikły półbiegi, nie działają i nie świecą się kontrolki. Sprawdzałem kostki i jest ok, a w instrukcji nic o takim zjawisku nie znalazłem, na skrzyni nigdy nie był nadmiernie myty itp. Może ktoś z was już miał taki przypadek i podpowie co robić, czy wzywać serwis??? Pozdrawiam


Mi tez sie to zdarzylo juz chyba 3 razy :/ po prostu w raczce kable sa slabo przylutowane i odpadaja, podlacz je i bedzie wszystko ok ;)

#30 Share slawny

slawny

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 369 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 10 luty 2011 - 13:09

Zniknęły pólbiegi w Forterze

dziwne, bo u mnie też tylko to podświetlenie się przepaliło, i to zaraz po kupnie.

U Was też oświetlenie wewnętrzne kabiny jest takie beznadziejne? Bardziej razi, w ogóle nie oświetla, a na szkiełku napisane Made in Czechoslovakia. Takiego kraju chyba już nie ma. :S

na szybce lampy od podswietlenia rejestracji tez jest Czechoslovakia co tez mnie przyprawilo o duze zdziwienie i sie zastanawialem czy tak jest bo nastukali przed laty tyle tego ze do dzisiaj im starczylo czy moze poprostu matrycy nawet im sie nie chcialo zmienic w maszynie.A co do polbiegów to juz mam ich dośc ostatnio rozebralem prawie caly bloczek serujacy zeby wszystkko poczyscic prawie caly bo nie mialem tak duzego i odpowiedniego klucza zeby odkrecic jedna srube na tym bloczku, ostatnio jak bylem w domu wsiadlem na chwile i patrze ze znowu zniknely, u mnie zawsze byl problem z brudnymi silowniczkami, teraz wyglada mi na cos innego, ale moze sie myle, swoja droga to musze pogadac z serwisantem jak to jest w nowych bo podobno to sterowanie jakos obudowali czy cos, moze daloby sie czesciami zamiennymi to zmodernizowac bo mam dosc zdejmowania podlogi co chwila szczegolnie w slomianym sezonie.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Zniknęły pólbiegi w Forterze Dzisiaj, 00:11
  •  

#31 Share Slawuss

Slawuss

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 155 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow. Włodawski

Napisany 02 lipiec 2011 - 17:39

Zniknęły pólbiegi w Forterze danielhaker dopiero teraz znowu odwiedziłem temat. Gdy był u mnie serwisant (uruchomienie prasy) to powiedział, że nie ma to znaczenia kiedy i ile ich używamy. Tylko że F95 jest z 2010r i nie wiem czy coś się zmieniło w układzie połówek wiecie może coś na ten temat??

League of Legends


#32 Share nagrol

nagrol

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 18 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Tomaszów lubelski

Napisany 25 lipiec 2011 - 08:56

Zniknęły pólbiegi w Forterze podobny temat 2półbieg znikł a w zasadzie zanika pod obciążeniem. Zaglądałem pod podłoge i siłownik pracuje ramię się wysówa,pytanie zaglądał tam ktoś głębiej ? czy ntylko sewis pomorze ??

#33 Share ralf

ralf

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 303 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie

Napisany 01 sierpień 2011 - 15:07

Zniknęły pólbiegi w Forterze

podobny temat 2półbieg znikł a w zasadzie zanika pod obciążeniem. Zaglądałem pod podłoge i siłownik pracuje ramię się wysówa,pytanie zaglądał tam ktoś głębiej ? czy ntylko sewis pomorze ??

odrazu znika jak przełaczysz z 1 na 2 stopien czy jak pewnie ta dzwigienka chodzi ale nie do konca ja wciska bo lubi sie zapiec jak kurz podejdzie

#34 Share nagrol

nagrol

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 18 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Tomaszów lubelski

Napisany 08 sierpień 2011 - 20:25

Zniknęły pólbiegi w Forterze

odrazu znika jak przełaczysz z 1 na 2 stopien czy jak pewnie ta dzwigienka chodzi ale nie do konca ja wciska bo lubi sie zapiec jak kurz podejdzie

dźwigienka pracuje normalnie wykręciłem z siłowniczka śrubkę co popycha dźwigienke z 0,5 cm nic to nie zmieniło a zanika między 1 a 2 stopniem , wrażenie jest takie jakby sprzęgło się ślizgało

Edytowany przez nagrol, 08 sierpień 2011 - 20:26.


#35 Share Slawuss

Slawuss

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 155 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow. Włodawski

Napisany 14 sierpień 2011 - 08:44

Zniknęły pólbiegi w Forterze To teraz kolej na moje półbiegi i proszę się nie sugerować wiekiem z profilu^^

Wczoraj pomieszały mi się półbiegi. Gdy włączony jest tylny WOM ciągnik przyspiesza zamiast zwalniać :D. Z 1 półbiegiem ciągnik jedzie szybciej niż bez niego przy 2 już zwalnia. Jeszcze raz powtarzam dzieje się to tylko przy włączonym tylnym WOM

League of Legends


#36 Share Slawuss

Slawuss

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 155 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow. Włodawski

Napisany 10 grudzień 2011 - 17:39

Zniknęły pólbiegi w Forterze Odświeżę temat Ci którzy mają forterrę mogą się przestraszyć co było przyczyną mojego problemu w poście nad tym. Otóż w elektrozawór wpadła pozostałość po odlewie (kawałek metalu który nie pozwalał zamknąć się zaworowi). Jednak nikt nie sprawdził po usunięciu tego metalu czy wszystko działa poprawnie więc ciągnik nie chciał jechać na półbiegach (na pusto siako tako). Więc potrzebna była kolejna wizyta mechanika jednak wystarczyło tylko wyregulować elektrozawory. Co prawda nie było jak sprawdzić czy problem zniknął (wszystko w polu zrobione więc ojciec przyczepił busa do ciągnika i sprawdził czy ten go pociągnie). Jeśli wystąpią dalsze problemy będę o nich pisał.

League of Legends


#37 Share slawny

slawny

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 369 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 30 grudzień 2011 - 20:41

Zniknęły pólbiegi w Forterze polbiegi u mnie dziaja, przynajmniej w tym momencie ale za to, zetorek albo ja sie popisalismy i dzisiaj przy wozeniu kurzaka wajcha od biegow zostala mi w reku... dzieki temu dowiedzialem sie od taty ze zaraz na poczatku od rewersu tez sie urwala, czyli dziwne ze ta od biegow tyle dluzej wytrzymala:) jutro dorabianie tulejki na wzmocnienie i spawanie, ech zetorek jak zawsze mnie rozpieszcza;d

#38 Share klusek22

klusek22

    Nowicjusz

  • Validating
  • Pip
  • 5 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Ptaszkowice woj.Łódzkie

Napisany 12 styczeń 2012 - 18:55

Zniknęły pólbiegi w Forterze Hejka koledzy, to ja może powiem tak... u mnie w zetorze już 2 razy pękła sprężynka od tych dżwigienek pod podłogą ale do tego doszliśmy sami i nawet w agromie kalisz zamówiłem 6 takich :lol: a to dlatego że jedna kosztowła 5zł a dostawa 30 :D więc żeby juz było do równości i na zapas. i z tym jest już spokój to znowu dzieje się tak że jak jade nim i wcisne 1 żółwia to ne działa dopiero 2 i wtedy odrazu zwalnia jak ma być. To samo w drugą str jak wyłącze 2 żółwia to odrazu przyspieszy o dwa i już nie ma znaczenia że ten 1 jeszcze nie jest wyłączony. Co może być tego przyczyną i czy ktoś miał podobny przypadek??? Z góry dięki za odpowiedż.

#39 Share slawny

slawny

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 369 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 13 styczeń 2012 - 01:24

Zniknęły pólbiegi w Forterze na poczatek rozbierz kolego ten klocek do ktorego jest przykrecona sprezynka, ten w ktorym jest silowniczek, moze tam brud trzymac jakis element, a jak nie to, to moim zdaniem i to sumie najbardziej prawdopodobne to powietrze ktore wypycha tloczek na 1 zolwia nie dochodzi do bloczka z silownikiem, przyczyna to moze byc cos gdzies zapchane albo ten sterownik ktory puszcza powietrze nie puszcza bo on jest srypany badz nie dostaje sygnalu w postaci pradu oczywiscie:) tyle mi przychodzi do glowy;/ troche dziwne ze te sprezynki tak pekaja, wiem ze sporadycznie tak, ale hurtowo je musisz kupowac i wymieniac to nie, moze za bardzo je naciagasz?

Edytowany przez slawny, 13 styczeń 2012 - 08:54.


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Zniknęły pólbiegi w Forterze Dzisiaj, 00:11
  •  

#40 Share tomaszpa1

tomaszpa1

    Zaawansowany

  • userphoto
  • Members
  • PipPipPip
  • 596 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:uniejów
  • Zainteresowania:internet , uprawa roślin, najróżniejsze maszyny rolnicze.

Napisany 13 styczeń 2012 - 01:35

Zniknęły pólbiegi w Forterze klusek22, u mnie było podobnie tylko ze sprawa wygladała o wiele ciekawiej . wszystko działało , sprezynka nie pękła ani nic. okazalo sie ze sworzen ( frezowany) ktory wychodzi ze skrzyni sobie luzno działał . tam jest taki spornik mocowany do tego sworznia , odkrecil sie klin i nie trzymał na frezach dlatego mechanizm nie działał.

Podobne tematy