Skocz do zawartości

Kliknij na zdjęcie aby powiększyć



    Salers i highland

    Tagi: bydło, salers, highland

    Moje najnowsze nabytki z Sudetów, przyszły rozpłodnik i maskotka stada... ;)

    Inne obrazki użytkownika

    8 Komentarzy podziel się zdjęciem

    po co ci hichland...te rasy sa male wolno rosna i ciezko sprzedac...myslisz sie nastawiac na nie??

    gdzie byczka wymieniłes
    Nie myślę na szkoty się przestawić ale zawsze mi się podobały i taką jedną chciałem mieć, była okazja więc skorzystałem... przywiozłem ją razem z byczkiem. Za parę dałem dwie jałówki odsadki... pochodzą z Sudetów.
    Mój znajomy ma prawie 40 szt. Szkotów i nie ma problemu ze zbytem. Mówi, że nie zamieniłby ich na żadną inną rasę. Jakiś czas temu zabił rocznego byczka i mięsko super. Posmak dziczyzny i znacznie krótszy czas obróbki termicznej w porównaniu do mięsa innych ras.
    Bieniek_88 a z jakich stron masz tego znajomego, sprzedaje wyłącznie hodowlane? A co do jakości mięsa to wołowina z salersa może spokojnie z nimi konkurować... znam takich którym mięso z salersa dużo bardziej od Szkotów smakowała... ja Szkotkę sobie nabyłem przede wszystkim z czystej sympatii do tej rasy, mam ją dopiero 2 tygodnie ale zamiłowanie do tych kudłaczy jeszcze urosło, jest już na wycieleniu i modlę się tylko żeby mi jałówkę urodziła... ;)
    I potem pokryjesz ją salersem?
    To się jeszcze zobaczy, jeśli będę miał możliwość to wolałbym szkockim ale po salersie też spokojnie da radę się wycielić a cielak powinien wyjść ciekawy...
    Zarówno ja jak i ten kumpel jesteśmy z północnego mazowsza. On sprzedaje takie roczne byczki, jałówki zostawia sobie. Ma jakiegoś odbiorce co dobrze płaci- nie pytałem co jak gdzie ile-jednak jest zadowolony z współpracy. Miał wcześniej rozpłodnika po którym rodziło się więcej byczków, ale na wiosnę wymienił się z innym hodowcą i liczy, że teraz pojawi síe w stadzie wíęcej cieliczek.

    Akurat ja mięsa z salersa nie jadłem, ale te dwie rasy są rasami pierwotnymi i wołowina z nich będzie smakowo i jakościowo na podobnym poziomie wg mnie.