Skocz do zawartości




Zdjęcie

Żyto populacyjne od strony zalet

Napisany przez HRSMOLICE, 30 sierpień 2016 · 260 wyświetleń

żyto horyzo hr smolice smolice najlepsze żyto
Żyto populacyjne od strony zalet Ze względu na nie najlepsze warunki glebowe w Polsce, jedną z głównych upraw ciągle pozostaje żyto. Uprawiane jest zazwyczaj na glebach najsłabszych, mało żyznych i piaszczystych. Rejonem jego uprawy jest głównie teren centralnej Polski, Podlasia, Wielkopolski, a także Pomorza i terenów lubuskiego. Ponieważ w Polsce wielu rolników gospodaruje na glebach bardzo słabych, z tego względu żyto staje się koniecznością. Spójrzmy jednak na nie od strony zalet.


Łatwe w prowadzeniu łanu
Żyto nie jest wymagającym gatunkiem. Ma małe wymagania klimatyczne, wodne i glebowe. Dobrze radzi sobie na piaszczystych i przepuszczalnych glebach. Dokładnie w takich warunkach w roku ubiegłym sprawdziła się odmiana żyta ozimego Horyzo. „Chyba każdemu z nas zapadła w pamięć ubiegłoroczna susza, w której odmiana żyta Horyzo bardzo dobrze sobie poradziła uzyskując jedne z najlepszych wyników plonowania, znajdując się w czołówce polskich odmian populacyjnych. Otrzymywaliśmy sygnały, że na stanowiskach o prawidłowej agrotechnice zbierano po 7, a nawet po 8 ton ziarna” – mówi dr Edward Witkowski, kierownik działu hodowli zbóż HR Smolice. „Walory odmiany potwierdzają oficjalne wyniki plonowania COBORU w ostatnich latach. Były one różne pod względem opadów, także same badania przeprowadzane były na różnych stanowiskach glebowych. Za każdym razem, w latach 2012‑2015 w PDO odmiana Horyzo uzyskiwała stabilne wyniki powyżej wzorca, zarówno na normalnym poziomie uprawy (a1), jak i w intensywnym (a2). Co więcej, Horyzo jest nadal w czołówce odmian żyt populacyjnych z Listy Zalecanych Odmian. Po suszy z 2015 roku odmianie przybyła rekomendacja dla województwa dolnośląskiego” – dodaje hodowca. Ponadto żyto jako gatunek ma bardzo dobrą zimotrwałość i bardzo wysoką zdolność regeneracyjną po zimie.


Odmiana żyta Horyzo wywołuje na wszystkich targach sporo zainteresowania pośród rolników.

Tanie w uprawie
Żyto nie wymaga dużych nakładów na ochronę fungicydową. „Również odmiana Horyzo nie pozwoli uszczuplić kieszeni rolnika wydatkami na ochronę. Jest to odmiana o wysokiej odporności na choroby podstawy źdźbła, mącznika prawdziwego oraz obie rdze: brunatną i źdźbłową. Dodatkowo dbając o prawidłową agrotechnikę, typową dla zbóż i siejąc na polu niespecjalnie zachwaszczonym, Horyzo nie wymaga też stosowania herbicydów” – reklamuje odmianę dr Witkowski. Uprawa dobrych odmian populacyjnych jest korzystna także z punktu widzenia rolników gospodarujących bardziej tradycyjnie. Porównując z żytem mieszańcowym, odmiany populacyjne wymagają niższych nakładów. Przede wszystkim tańsze są nasiona, a przecież materiał siewny trzeba – i warto – odnawiać, bo to jeden z najważniejszych warunków zapobiegania spadkowi plonów.

Mnogość kierunków wykorzystania żyta
Jednym z podstawowych kierunków uprawy żyta jest jego wykorzystanie w żywieniu. Najczęściej ma to miejsce przy produkcji trzody chlewnej, gdzie niejednokrotnie mamy do czynienia z okresami złej koniunktury. Zazwyczaj przejawia się ona niską ceną świń przy równoczesnych wysokich kosztach żywienia. Głównym zadaniem dla producenta żywca jest wtedy odpowiednie dobranie komponentów paszowych w taki sposób, by rentowność produkcji zwierzęcej była jak najwyższa. Wcześniejsze opinie mówiły, że żyto to zboże, które posiada ograniczoną przydatność w żywieniu świń ze względu na obecne liczne substancje antyodżywcze. Obecne odmiany żyta charakteryzują się bardzo dobrą wartością o zbliżonym poziomie zawartości substancji antyżywieniowych porównywalną z jęczmieniem czy pszenżytem. Smakowitością żyto ustępuje jęczmieniowi, jednakże przy prawidłowym zbilansowaniu dawki można uzyskać dobre
efekty produkcyjne. W takiej sytuacji, aby obniżyć koszty w żywieniu świń warto pomyśleć o życie, między innymi dlatego, że różnica w cenie pomiędzy nim a pozostałymi zbożami jest o około 100‑120 zł/t na korzyść żyta, co pozwala zbilansować dawkę tańszą nawet o kilkadziesiąt złotych. W żywieniu bydła mlecznego rolnicy wykorzystują też wywar gorzelniany jako paszę, która jest produktem ubocznym produkcji spirytusu z ziarna żyta.

Odmiana Horyzo jest także przydatna w piekarnictwie. Dzięki wysokiej zawartości białka jest to także bardzo dobre żyto chlebowe, którego mąka świetnie nadaje się do wypieku chleba. Obecnie chleb żytni znów jest na topie, co cieszy, bo jest to zdrowe pieczywo bogate w składniki korzystne dla naszego organizmu.

Dla odmiany Horyzo sporysz niegroźny
Zagrożeniem dla zwierząt jest sporysz, który często występuje na kłosach żyta. Może on powodować biegunki, drgawki, wymioty, a nawet
upadki zwierząt. Żyto Horyzo cechuje się bardzo niskim udziałem przetrwalników sporyszu w ziarnie Przeprowadzone badania w Polsce wskazują, że ziarno żyta zawiera też o wiele mniej mikotoksyn niż inne ziarna zbóż. Zjawisko to jest spowodowane wysoką odpornością żyta na choroby fuzaryjne, co wpływa na znacznie mniejsze skażenie mikotoksynami polowymi.


Odmiana Horyzo nagrodzona Złotym Medalem targów Polagra Premiery 2016 w Poznaniu

Wartość odmiany Horyzo przypieczętowana Złotym Medalem MTP w Poznaniu
Złoty Medal MTP to jedna z najbardziej rozpoznawalnych nagród na polskim rynku, która przyznawana jest po wnikliwej ocenie branżowych ekspertów – innowacyjnym produktom najwyższej jakości. Horyzo spełniło regulaminowe kryteria i zyskała pozytywne rekomendacje profesjonalnego jury. W przypadku tej odmiany ocenie było poddane plonowanie (wysokie), ekonomiczność odmiany (tanie w uprawie),
funkcjonalność (wiele kierunków zastosowania), a nawet estetyka (bardzo wyrównane ziarno o wysokiej MTZ).

Zalety odmiany Horyzo potwierdza też Pan Albert Waligóra z Mieczewa k. Kórnika (woj. wielkopolskie)


Zalety odmiany Horyzo potwierdza też Pan Albert Waligóra z Mieczewa k. Kórnika (woj. wielkopolskie)

„Posiadam gospodarstwo rolne o powierzchni 100 ha, w którym uprawiam zboża w tym żyto, pszenżyto, owies, kukurydzę oraz ziemniaki przemysłowe. Wśród odmian żyta populacyjnego, które uprawiam od dwóch lat sieję odmianę Horyzo. Horyzo to żyto ozime, które jest dobrze wyrównane. Ta odmiana świetnie się sprawdza na moich glebach, które są klasy V i VI. Tegoroczny plon z hektara, jaki na nich uzyskiwałem w przypadku odmiany Horyzo był najwyższy spośród wszystkich wysianych na moich polach odmian żyta populacyjnego i wyniósł 5,20 t/ha osiągając gęstość na poziomie 73,90 kg/hl dzięki czemu ziarno w całości mogło zostać sprzedane na cele konsumpcyjne osiągając tym samym wyższą cenę, co biorąc pod uwagę tegoroczne niesprzyjające warunki pogodowe w moim regionie było bardzo trudne do osiągnięcia. Na swoich polach testowałem wiele odmian, ale Horyzo to odmiana, o której mogę powiedzieć najwięcej dobrego. Horyzo ani razu mnie nie zawiodło, doskonale się regeneruje po ubytkach po pleśni śniegowej, szybko się krzewi, przez co nie mam problemów z zachwaszczeniem na polu, poradziło sobie także z okresowymi niedoborami opadów. Horyzo to odmiana o bardzo wysokim potencjale. W najbliższym czasie nie będę zmieniał tej odmiany na żadną inną. Nasiona tej odmiany z HR Smolice są dobrej jakości i w konkurencyjnej cenie”