Skocz do zawartości


Zdjęcie

Jak uniknąć strat przy przygotowywaniu kiszonki?

Napisany przez agrofoto, 27 październik 2016 · 3304 wyświetleń

Technologia produkcji kiszonki polega na stworzeniu i utrzymaniu beztlenowego środowiska do przeprowadzenia fermentacji mlekowej. Pamiętaj, że tlen znajdujący się w kiszonce zawsze powoduje straty ekonomiczne! Podpowiadamy, jak ich uniknąć!



Udostępnij wpis:
Podziel się opinią:

8 slajdów






Technologia produkcji kiszonki jest wieloetapowym procesem unikania strat. Nie ma bowiem możliwości „nadrobienia” jakości po ścięciu kukurydzy.

 

Najczęstszym powodem strat kiszonki jest rozwój grzybów pleśniowych i bakterii gnilnych. Najczęściej obserwujesz zepsutą kiszonkę albo w wierzchniej części, albo przy ścianach. Są to błędy wynikające z nieszczelności lub niepoprawnego sposobu okrywania.

 

Musisz zatem zadbać, aby Twój silos był szczelny! Pierwszy skuteczny sposób uzyskania szczelności to podwójne zabezpieczenie kiszonki folią podkładową i okrywową, np. stosując folię COMBI-SILO+ lub folie DEMETER 120 + DEMETER 40. Drugi sposób to folia barierowa SILO2BLOCK. Na tym jednak nie koniec! Obejrzyj slajder i dowiedz się więcej!