Skocz do zawartości


Zdjęcie

Co zrobić, aby zapewnić jak najlepsze warunki przechowywania kiszonki w silosie?

Napisany przez agrofoto, 24 maj 2016 · 2833 wyświetleń

Na południu Polski trwa zbiór traw z pierwszego pokosu. Sezon kiszonkarski można uznać za rozpoczęty. O jakości kiszonek decyduje jednak nie tylko jakość zebranego materiału, na którą wpływa m.in. faza rozwojowa, w jakiej znajdują się roślinny w momencie cięcia.



Udostępnij wpis:
Podziel się opinią:

7 slajdów






Aby proces kiszenia, czyli konserwacji pasz objętościowych, przebiegał prawidłowo, należy m.in. zadbać o właściwy sposób przechowywania. Zapewnienie kontrolowanych warunków beztlenowych dla fermentacji bakteryjnej pozwala na obniżenie pH i uzyskanie najwyższej wartości pokarmowej zakiszanego materiału.









Niby temat o zielonkach a wszystkie zdjecia o tematyce kukurydzy :)

  • Raportuj