Jak sprawdzić jakość przygotowanego TMR-u?
W trakcie ogólnopolskiej konferencji firmy Blattin prof. dr hab. Zygmunt Kowalski pokazał hodowcom, jak w prosty sposób z użyciem sit mogą sprawdzić jakość przygotowanego w wozie paszowym TMR-u, a także porównał mieszanki przygotowane w dwóch rodzajach wozów: z systemem pionowym i poziomym. Rozdrobnienie i stopień wymieszania poszczególnych składników mieszaniny TMR wpływa bowiem na to, w jaki sposób krowy będą pobierać paszę. Przy nierozdrobnionym TMR-ze zwierzęta nie będą jadły „równo i od góry jak leci”, tylko będą wybierać smakowitsze elementy zadanej paszy.
Sytuacja na polskim rynku mleka sprawia, że hodowcy są zmuszeni stale szukać optymalnych rozwiązań w żywieniu bydła mlecznego. Aby więc hodowca mógł się dowiedzieć, jak przygotować dobry TMR, a także jaki wóz paszowy powinien posiadać w swoim gospodarstwie, firma Blattin zorganizowała już XVI odsłonę Ogólnopolskiej Konferencji Hodowców Bydła Mlecznego.
Tematem przewodnim tegorocznej konferencji jest „Optymalizacja produkcji TMR-ów. Technologie tworzenia”, a odwiedzający wydarzenie hodowcy mogli zarówno wysłuchać wykładów prof. Kowalskiego, jak i przyjrzeć się pracy wozów paszowych z dwoma systemami – pionowym i poziomym – oraz porównać wyniki ich pracy.
0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia.
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się