Skocz do zawartości


Zdjęcie

Jak sprawdzić jakość przygotowanego TMR-u?

Napisany przez agrofoto, 29 styczeń 2016 · 4183 wyświetleń

W trakcie ogólnopolskiej konferencji firmy Blattin prof. dr hab. Zygmunt Kowalski pokazał hodowcom, jak w prosty sposób z użyciem sit mogą sprawdzić jakość przygotowanego w wozie paszowym TMR-u, a także porównał mieszanki przygotowane w dwóch rodzajach wozów: z systemem pionowym i poziomym. Rozdrobnienie i stopień wymieszania poszczególnych składników mieszaniny TMR wpływa bowiem na to, w jaki sposób krowy będą pobierać paszę. Przy nierozdrobnionym TMR-ze zwierzęta nie będą jadły „równo i od góry jak leci”, tylko będą wybierać smakowitsze elementy zadanej paszy. 



Udostępnij wpis:
Podziel się opinią:

7 slajdów






Sytuacja na polskim rynku mleka sprawia, że hodowcy są zmuszeni stale szukać optymalnych rozwiązań w żywieniu bydła mlecznego. Aby więc hodowca mógł się dowiedzieć, jak przygotować dobry TMR, a także jaki wóz paszowy powinien posiadać w swoim gospodarstwie, firma Blattin zorganizowała już XVI odsłonę Ogólnopolskiej Konferencji Hodowców Bydła Mlecznego.

 

Tematem przewodnim tegorocznej konferencji jest „Optymalizacja produkcji TMR-ów. Technologie tworzenia”, a odwiedzający wydarzenie hodowcy mogli zarówno wysłuchać wykładów prof. Kowalskiego, jak i przyjrzeć się pracy wozów paszowych z dwoma systemami – pionowym i poziomym – oraz porównać wyniki ich pracy.