Skocz do zawartości




Zdjęcie

Dodatki żywieniowe w zapobieganiu subklinicznej ketozie.

Napisany przez agrofoto, 28 listopad 2013 · 1581 wyświetleń

Autor: Mariusz Ostrowski z firmy Agro-Progress


Wiadomo, że jedną z podstawowych przyczyn występowania subklinicznej ketozy jest niedobór energii występujący w ostatnich 7-14 dniach przed wycieleniem oraz w pierwszych tygodniach laktacji. To powoduje zmniejszenie poziomu glukozy w osoczu krwi co z kolei uruchamia rezerwy tłuszczowe organizmu, a to z kolei może powodować zarówno nadmierną syntezę związków ketonowych (od których pochodzi nazwa ketoza) jak i stłuszczenie wątroby.
Wszelkie dodatki, które ograniczają w/w niepożądane skutki będą się przyczyniały do zapobiegania subklinicznej ketozie. Omówimy kilka z nich.

Glikol propylenowy
Stosowanie tego produktu zwiększa syntezę glukozy w wątrobie i podwyższenie jej koncentracji w surowicy krwi ( a wiec mniejsze uruchamianie rezerw tłuszczowych)
W ostatnich dwóch tygodniach przed wycieleniem należy podawać ( w formie wlewek) 200g/dzień . W okresie laktacji podajemy ok. 300 g/dzień przez pierwszych 7-14 dni. Ostatnio obserwuję udane praktyki stosowania w niektórych przypadkach większych dawek glikolu - 400-500 g dziennie przez 7 dni po wycieleniu.
Dodatki zawierające żywe kultury drożdzy
Stosowanie żywych drożdży ma szereg pozytywnych skutków. Zwiększa się koncentracja bakterii celulolitycznych w żwaczu co wpływa na lepsze trawienie włókna, szybszy wypływ treści ze żwacza i zwiększone pobranie suchej masy. Skutkiem tego zwiększamy ilość dostarczonej krowie energii co bezpośrednio wpływa na zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia ketozy. Dodatkowo żywe drożdże stabilizują pH żwacza i są skutecznym dodatkiem zapobiegającym subklinicznej kwasicy.
Na rynku jest wiele produktów zawierających żywe kultury drożdży. Przed wybraniem konkretnych należy szczególną uwagę zwrócić na rodzaj zastosowanego szczepu (szczepy tylko 4 firm mają rejestracje unijną) , ilość CFU w 1 kg oraz oczywiście cenę. Dodatki drożdżowe produkowane przez nasza firmę AGRO PROGRESS o wspólnej nazwie ProSacc zawierają bardzo wysokie koncentracje drożdży 500 – 1000X10^9 CFU/kg szczepu francuskiego NCYC Sc 47.
Niacyna
Niacyna ( kwas nikotynowy, witamina PP) wpływa na ograniczenie w wątrobie konwersji niezestryfikowanych kwasów tłuszczowych do związków ketonowych a więc w bezpośredni sposób zapobiega ketozie. Ważna jest jednak ilość podanej niacyny dziennie. Zaleca się dawkę 6000mg-12000mg i taka dawka ma rzeczywiście istotne znaczenie w zapobieganiu ketozy. W praktyce ze względu na wysoki koszt niacyny , w większości produktów dostępnych na rynku ilość podanej niacyny jest znacznie mniejsza.
Cholina
Podwyższona koncentracja niezestryfikowanych kwasów tłuszczowych w okresie niedoborów energetycznych ma (oprócz powstawania dużych ilości związków ketonowych) jeszcze jeden bardzo poważny negatywny skutek – następuje stłuszczenie wątroby (lipidoza) co wpływa na zmniejszenie jej czynności. Najlepszym dodatkiem zapobiegającym lipidozie jest cholina chroniona. Prawidłowa dawka dzienna to 10000-15000mg. Podobnie jak niacyna, cholina chroniona jest dodatkiem bardzo drogim i na rynku jest bardzo niewiele produktów, które w sugerowanej dawce dziennej zapewniają taki poziom choliny chronionej
Będąc świadomymi problemów związanych z subkliniczną ketozą firma AGRO PROGRESS opracowała nowy produkt o nazwie AntyKetoz, w którym zastosowano bardzo wysokie poziomy niacyny, choliny chronionej, żywych kultur drożdży, a także specjalnych dodatków ziołowych chroniących wątrobę.
Proponowana dawka 300g/szt/dzień została tak skonstruowana, żeby zapewnić największe wymienione w tym wykładzie poziomy składników. Koszt oczywiście nie jest mały ale korzyści z zastosowania znacznie je przewyższają.