Skocz do zawartości

Podlaskie Forum Bydła 2013 feed



Reportaż z Podlaskiego Forum Bydła 2013

Napisany przez agrofoto, 28 listopad 2013 · 3460 wyświetleń

23 i 24 listopada 2013 r. w Piątnicy k/Łomży w „Jędrusiowej Zagrodzie” Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka oraz Podlaski Związek
Hodowców Bydła i Producentów Mleka zorganizowały Podlaskie Forum Bydła.
Na imprezie oprócz wielu wystawców, którzy licznie przybyli na tę uroczystość pojawiło się duże grono hodowców producentów mleka. Jako że...


Subkliniczna kwasica żwacza – choroba metaboliczna wysoko wydajnych krów mlecznych.

Napisany przez agrofoto, 28 listopad 2013 · 3193 wyświetleń

Autor: prof. dr hab. Włodzimierz Nowak - Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.



Subkliniczna kwasica żwacza (SARA) jest chorobą przemiany materii wysoko wydajnych krów mlecznych o coraz większym znaczeniu gospodarczym w Polsce. Można przypuszczać, że w Polsce w stadach wysoko wydajnych około 15-20% krów w pierwszych miesiącach laktacji obciąż...


Dodatki żywieniowe w zapobieganiu subklinicznej ketozie.

Napisany przez agrofoto, 28 listopad 2013 · 1587 wyświetleń

Autor: Mariusz Ostrowski z firmy Agro-Progress


Wiadomo, że jedną z podstawowych przyczyn występowania subklinicznej ketozy jest niedobór energii występujący w ostatnich 7-14 dniach przed wycieleniem oraz w pierwszych tygodniach laktacji. To powoduje zmniejszenie poziomu glukozy w osoczu krwi co z kolei uruchamia rezerwy tłuszczowe organizmu, a to z kol...


Od czego zależy dobra jakość higieniczna mleka?

Napisany przez agrofoto, 28 listopad 2013 · 1974 wyświetleń

Autor: Prof. Jan Twardoń i lek. wet. Agata Dropińska - Katedra Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu



Od zarania dziejów mleko stanowiło podstawowy składnik diety człowieka, czego dowodem są słowa Króla Salomona: „Będziesz miał mleko za pożywienie swoje, za pożywienie domowników swoich i za pożywienie dla słu...


Drożej czyli taniej. Rozważania nad możliwością redukcji kosztów.

Napisany przez agrofoto, 28 listopad 2013 · 1501 wyświetleń

Autor: dr Zbigniew Lach – OHZ Osięciny.

Hodowcy bydła mlecznego wciąż poszukują. Jedni większego mleka, inni większego procentu tłuszczu, a inni jeszcze większej zawartości białka w mleku.
Niezależnie od priorytetów dotyczących składu mleka wszyscy poszukują lepszego rozrodu i możliwości obniżenia kosztów produkcji mleka.
Brak jednolitej metody wyceny p...