Artykuł opublikowany w dwumiesięczniku „Trouw i MY”, w numerze 4 (22)/2012
Opłacalności produkcji trzody chlewnej w Polsce a spadek pogłowia
Damian Knecht
Instytut Hodowli Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Trzoda chlewna należy do ważnych zwierząt gospodarskich utrzymywanych w kraju. Potwierdza to nie tylko liczebność pogłowia w minionym dziesięcioleciu, ale i produkcja wieprzowiny, oraz struktura spożycia mięsa w Polsce.
Od 2006 do 2011 roku obserwuj
Artykuł opublikowany w 3(21)/2012 numerze dwumiesięcznika „Trouw i MY”
Szczególna opieka nad krowami po wycieleniu
dr hab. inż. Maciej Adamski Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu W okresie okołoporodowym w organizmie krowy zachodzą bardzo intensywne zmiany zaburzające równowagę hormonalną i metaboliczną. Podłożem tych zmian jest ciąża, poród i rozpoczynająca się laktacja. W tym okresie niezbędne jest specjalne postępowanie ze zwierzętami, zwłaszcza żywieniowe, w celu pokrycia zmie
Artykuł opublikowany w 1(19)/2012 numerze dwumiesięcznika „Trouw i MY”
Profilaktyka swoista i nieswoista niektórych chorób biegunkowych świń
lek. wet. Krzysztof Sieradzki MBA specjalista chorób trzody chlewnej specjalista prewencji weterynaryjnej i higieny pasz w Ełku Warunki, w jakich utrzymywane są zwierzęta, to jeden z kluczowych czynników w profilaktyce różnych chorób świń. Temperatura w kojcach, wilgotność, zagęszczenie, dostęp do paszy i wody, przeciągi – mogą mieć w
Artykuł opublikowany w 3(21)/2012 numerze dwumiesięcznika „Trouw i MY”
Choroby układu oddechowego ptaków (cz. 2)
Dr Mariusz Urbanowski Specjalista chorób drobiu Choroby wirusowe Najważniejsze choroby wirusowe związane są z górnymi drogami oddechowymi: zakaźne zapalenie oskrzeli, pomór rzekomy, syndrom dużej głowy (SHS) i zakaźne zapalenie nosa i tchawicy indyków wywołane przez pneumowirus z rodzaju Paramyxowirus. Rzekomy pomór drobiu jest chorobą wirusową, którą wywołuje wirus rzek
Artykuł opublikowany w 2(20)/2012 numerze dwumiesięcznika „Trouw i MY”
Choroby układu oddechowego ptaków (część 1)
dr Mariusz Urbanowski specjalista chorób drobiu W nowoczesnej produkcji drobiarskiej prawidłowa ochrona zdrowia ptaków odgrywa kluczową rolę w osiąganiu dobrych wyników ekonomicznych. Bardzo często na współczesnych fermach drobiarskich pojedynczy czynnik nie wywołuje chorób układu oddechowego, ale raczej występują zakażenia wywołane przez wiele czynników chorobotwórc
Artykuł opublikowany w 2(20)/2012 numerze dwumiesięcznika „Trouw i MY”
Odchów cieląt i jałówek – porady, praktyka
dr hab. inż. Maciej Adamski Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Prawidłowy odchów cieląt i jałówek, niezależnie od przyjętego systemu wychowu, decyduje o późniejszym ich użytkowaniu. Okres okołoporodowy i okres wczesnej laktacji, tj. pierwszych 30 dni po porodzie, jest szczególnie krytyczny dla bydła mlecznego. Analiza ekonomiczna dowodzi, że większość ko
Artykuł opublikowany w 1(13)/2011 numerze dwumiesięcznika „Trouw i MY”
Aktualne zagadnienia związane z zapewnieniem bezpieczeństwa mikrobiologicznego
mieszanek paszowych dla drobiu
prof. n. wet. Krzysztof Kwiatek, specjalista higieny żywności Zakład Higieny Pasz Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy lek. wet. Ryszard Majdański, specjalista chorób drobiu i ptaków ozdobnych, specjalista higieny żywności Przychodnia Weterynaryjna, Radomyśl Wi
Artykuł opublikowany w 11/2010 numerze dwumiesięcznika „Trouw i MY”
Paweł Górka Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie W pierwszej części artykułu poświęconego ograniczeniom upadków cieląt ras mlecznych pisaliśmy o ogromnym znaczeniu postępowaniu z młodymi zwierzętami zaraz po urodzeniu, a także o roli siary w pierwszych godzinach życia cieląt. W drugiej części artykułu omawiamy kolejne, równie ważne czynniki, które decydują o zdrowotności, a co za t
Artykuł opublikowany w 10/2010 numerze dwumiesięcznika „Trouw i MY”
Paweł Górka Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie Odsetek upadków cieląt ras mlecznych nie powinien przekraczać 5%. Niestety, w wielu gospodarstwach jest on większy. Fakt ten wynika z coraz większej specjalizacji produkcji i związanego z tym ciągłego powiększania stad krów. Najważniejsze – wypracować schemat! O upadkach cieląt decydują także stale rosnące koszty siły roboczej, co n
Artykuł opublikowany w 1(13)/2011 numerze dwumiesięcznika „Trouw i MY”
lek. wet. Piotr Florczyk lek. wet. Małgorzata Gałkowska lek. wet. Łukasz Grześkiewicz lek. wet. Bartłomiej Hajdas Gabinet Weterynaryjny Henryk W. Grześkiewicz Jednym z najważniejszych, a często bagatelizowanych, czynników warunkujących sukces hodowlany jest odpowiednie przygotowanie kurników do zasiedlenia. Postęp hodowlany Współczesny chów kurcząt brojlerów znacznie odbiega standardami od modelu stosowane
Artykuł opublikowany w 08/2010 numerze dwumiesięcznika „Trouw i MY”
dr hab. Piotr Micek Uniwersytet Rolniczy w Krakowie Niedostatek dobrych pasz objętościowych na przednówku lub znaczne pogorszenie się ich jakości może spowodować problemy nie tylko z dostarczeniem odpowiedniej ilości białka i energii, ale również substancji biologicznie czynnych. Uwaga, zagrożenie! Niedobory tych ostatnich w dawkach pokarmowych krów mlecznych powodują zmniejszenie produkcji oraz upośledzenie ich systemu o
Artykuł opublikowany w 4(16)/2011 numerze dwumiesięcznika „Trouw i MY”
Opłacalność produkcji świń
dr Marian Kamyczek Instytut Zootechniki PIB – Zakład Doświadczalny Pawłowice W ostatnich latach europejscy producenci trzody chlewnej zmagają się z problemem niskiej opłacalności. Główną przyczyną takiego stanu jest wzrost cen surowców paszowych (w tym zbóż), który spowodował zachwianie opłacalności. Jednocześnie nie postępował za tym proporcjonalny wzrost cen na żywiec wieprzowy