Skocz do zawartości




Zdjęcie

Aktywne żywe drożdże i ich wpływ na żywienie bydła mlecznego

Napisany przez Blattin, 02 lipiec 2012 · 7582 wyświetleń

Aktywne żywe drożdże i ich wpływ na żywienie bydła mlecznego


Dodany obrazek
Dr inż. Krzysztof A. Białoń

Wysoka produkcja mleka, wymaga doskonałej wiedzy żywieniowej pod względem zoptymalizowania składu dawki pokarmowej. Z drugiej strony nie należy zapominać o zapewnieniu zwierzętom optymalnych warunków funkcjonowania żwacza. Rodzi to potrzebę stosowania dodatków usprawniających metabolizm żwacza, co daje w efekcie lepszą zdrowotność zwierząt, wyższą strawność włókna oraz polepszenie fermentacji poprzez stymulowanie liczebności i aktywności mikroflory bakteryjnej w żwaczu. W konsekwencji obniża się potencjalne zagrożenia wystąpienia najczęstszych chorób metabolicznych, jak kwasica czy ketoza.

Powstawanie kwasicy
Nadmierne obniżenie pH w przedżołądkach (czepcu i żwaczu), poniżej 5,0 wpływa niekorzystnie na skład jakościowy i ilościowy bakterii oraz pierwotniaków saprofitycznych. Zahamowany zostaje wzrost i rozwój prawidłowej mikroflory wielokomorowego żołądka przeżuwaczy. Bakterie gram-dodatnie, szczególnie ketotwórcze i kwasu mlekowego nadmiernie się namnażają, przez co zmianie ulega profil trawienia. Dominuje fermentacja kwasu mlekowego, powstaje kwas fenylooctowy, sporo tyraminy oraz histaminy. Wzrasta stężenie osmotyczne w żwaczu, zatrzymana zostaje resorpcja wody, dochodzi do anhydremii, czyli odwodnienia krwi oraz zaburzeń gospodarki kwasowo-zasadowej ustroju. Ciała ketonowe, kwas mlekowy i aldehydy zostają wchłonięte do krwiobiegu, toksycznie obciążając nerki i wątrobę oraz negatywnie wpływając na układ nerwowy.

Kwasy powstające w nadmiarze w żwaczu działają drażniąco na błonę śluzową żwacza, dochodzi do obrzęku i zmian martwiczych, a nawet rozwarstwienia blaszek tkankowych ściany żołądka. Nadmierne obciążenie wątroby i nerek ketonami, aldehydami i kwasem mlekowym oraz jego metabolitów doprowadza do niewydolności i stanów zapalnych tych narządów. Przewlekła kwasica i ketoza objawia się nawet zmianami zapalnymi skóry, szczególnie w okolicach racic, ponadto pogorszeniem kondycji psychicznej, drgawkami i nieżytem żołądka oraz jelit.

W przebiegu kwasicy i ketozy następuje zahamowanie apetytu, obniżenie motoryki przewodu pokarmowego, spadek przyrostu masy ciała i produkcji mleka, niepłodność, zaburzenia chodu i równowagi. Zwierzęta cierpiące na kwasicę są ociężałe, wciąż leżą, zgrzytają zębami, stękają, boleśnie przeciągają kończyny. Oddają luźne stolce. Występuje podwyższona częstotliwość pracy serca (nawet do 140 uderzeń/min). Zmianie ulegają także parametry jakościowe i smakowe mleka, między innymi spadek zawartości tłuszczu w mleku. Mleko już niewielkiej liczby krów z kwasicą w stadzie znacząco pogarsza jakość mleka zbiorczego i jego pożądanych właściwości przetwórczych.




Dodany obrazek

Rys. 1. Najczęstszy schemat powstawania kwasicy u krów mlecznych.


Charakterystyka drożdży
Drożdże od wielu lat zyskują ogromne uznanie w żywieniu niemal wszystkich gatunków zwierząt gospodarskich. Są to mikroskopijne grzyby wszechobecne w naszym otoczeniu. Spośród wielu tysięcy gatunków grzybów (ok. 100 000), drożdży jest zaledwie kilkaset (ok. 500), a wśród nich tylko jedna grupa zyskała miano najbardziej przydatnej zwierzętom, jest nim grupa Saccharomyces cerevisiae – powszechnie znana, jako drożdże piekarnicze.

Szeroko zakrojone, światowe badania nad zastosowaniem drożdży w dawkach pokarmowych, przynoszą coraz więcej informacji o nowych kierunkach zastosowania drożdży w żywieniu zwierząt monogastrycznych i przeżuwaczy. Drożdże to względne beztlenowce. Oznacza to, że warunki tlenowe to naturalne środowisko ich wzrostu i rozwoju, a środowisko beztlenowe determinuje ich czynności życiowe, jednak pewne szczepy radzą sobie z tym problemem.

Ta specyficzna właściwość fermentacji beztlenowej drożdży skłoniła niektóre firmy paszowe do stworzenia dodatków o wyjątkowych właściwościach stymulujących mikroflorę żwacza z zachowaniem wszelkich procesów w nim zachodzących, bez szkody dla zwierzęcia i przy zminimalizowanym ryzyku wystąpienia zaburzeń metabolicznych.
Dodany obrazek
Jednym z takich dodatków są Jedyne Drożdże Żwaczowe – Levucell SC.

Ideą zastosowania aktywnych żywych drożdży jest głównie poprawa funkcjonowania żwacza poprzez:
  • lepszą fermentację,
  • wyższą produkcję lotnych kwasów tłuszczowych (energia z włókna),
  • stabilizację pH (naturalne buforowanie przez mikroflorę),
  • wyższe pobieranie suchej masy,
  • wyższą strawność włókna.
Jednym ze sposobów rozwiązania wyżej wymienionych problemów jest stosowanie dodatków w postaci Aktywnych Żywych Drożdży.
Na rynku polskim istnieje wiele produktów drożdżowych. Większość to drożdże paszowe bogate w białko oraz witaminy z grupy B, kolejne to metabolity drożdży, oraz mająca coraz szersze zastosowanie, grupa produktów zawierająca Aktywne Żywe Drożdże.
Wszystkie z wyżej wymienionych produktów mają zastosowanie w żywieniu, szczególnie krów wysokowydajnych, ale rachunek ekonomiczny i kalkulacja kosztów z całą pewnością będę wyznacznikiem selekcji i wyboru danego produktu przez producentów mleka (żywieniowców).

Warunki mikrobiologiczne żwacza
Warunki panujące w żwaczu są specyficzne. Kluczowe znaczenie dla przeżywalności Aktywnych Żywych Drożdży mają dwa parametry: pH żwacza i poziom tlenu. Są to trudne warunki i nie wszystkie szczepy Aktywnych Żywych Drożdży radzą sobie w tym środowisku tak samo. Dlatego też, nie bez znaczenia jest wybór szczepu. Nie może to być produkt uniwersalny, ponieważ istnieje ryzyko, że nie spełni pokładanych w nim oczekiwań.

Jednym z produktów, który jest w stanie podołać wymaganiom stawianym przez środowisko żwacza są Aktywne Żywe Drożdże Levucell SC firmy Lallenand.

Levucell SC – To wyjątkowe żwaczowe drożdże
Dodany obrazek

Aktywne Żywe Drożdże (AŻD) Levucell SC są to specjalnie wyselekcjonowane drożdże szczepu Saccharomyces cerevisiae pozostające żywe i aktywne w żwaczu, sprawnie regulujące i utrzymujące pH na optymalnym poziomie (pH 6,2 – 6,8). Regulacja pH polega na biologicznym stymulowaniu mikroorganizmów poprzez żywe komórki drożdży Levucell SC i ich produkty metabolizmu beztlenowego.
Szczep drożdży Saccharomyces cerevisae CNCM I-1077, został wyselekcjonowany i zatwierdzony przez czołowe ośrodki doświadczalne na całym świecie. Jego zastosowanie jest przeznaczone wyłącznie dla zwierząt przeżuwających oraz koni.

Levucell SC jako aktywne drożdże żwaczowe jest naturalnym dodatkiem paszowym znajdującym szerokie zastosowanie w żywieniu krów:
  • Levucell SC stabilizuje pH żwacza krów przy diecie bogatej w łatwo fermentowalne węglowodany takie jak skrobia.
  • Levucell SC konkuruje o cukry proste z Streptococcus bovis – bakterią produkującą kwas mlekowy, co znacznie ogranicza koncentrację tego kwasu w żwaczu.
  • Levucell SC stymuluje wzrost i metabolizm bakterii utylizujących kwas mlekowy Megasphaera elsdenii i Selenomonas ruminantium, co wspomaga dalszą redukcję tego kwasu w żwaczu.
  • Levucell SC to doskonałe źródło „paliwa” dla bakterii celulolitycznych, zwiększające strawność włókna.

Dodany obrazek

  • Levucell SC poprawia środowisko żwacza, usprawniając aktywność enzymatyczną oraz metabolizm.
  • Levucell® SC usprawnia środowisko beztlenowe żwacza poprzez wykorzystanie do swojego rozwoju tlenu, który w niewielkiej ilości tam się znajduje.

Dodany obrazek




Na rynku polskim dostępne są dwie formy Aktywnych Żywych Drożdży Levucell SC:

Levucell SC 10 ME – specjalna otoczkowana forma Aktywnych Żywych Drożdży gwarantująca stabilność produktu. Przeznaczona do pasz granulowanych.
Levucell SC 20 – nie otoczkowana skoncentrowana forma Aktywnych Żywych Drożdży. Przeznaczona do pasz sypkich i mieszanek typu MPU.

Dawka dzienna Levucell SC na krowę mleczną powinna wynieść minimum 1 x 1010 CFU (jednostki tworzące kolonie)

Produkt Blattin Rumen Aktiv firmy Blattn Polska jest jednym z przykładów doskonale dopasowanej kompozycji Aktywnych Żywych Drożdży – Levucell SC w mieszance paszowej uzupełniającej dla krów mlecznych.

Dodany obrazek






Ostatnie komentarze