Doświadczenie Rzepak ozimy : Dolnośląskie Pola Cz.6
26-02-2012
Witam wszystkich . W dzisiejszej części blogu ukarze wam rzepaki które przezimowały .
4,75ha
Monsanto DK Exquisite
Jak widać na zdjęciach rośliny są w dobrej kondycji na około trochę pogniłe liście , 99,8% roślin nie pogniłych w całosci
LG Artoga
Podobnie jak wyżej liście tylko pogniły środek został zielony . W kilku miejscach zostały podtopione rośliny 97% całych nie pogniłych w całosci
8,3ha
LG Artoga
Liście miejscami pogniłe , roslina nie jest za duża , stan 98% nie pogniłej rośliny w całosci , oczywiście liczone z atakiem rolnicy
Agro Bras Bellavoue
Roślina ma bardziej pogniłe liście w porównaniu do artogi jednak to się zmieni jak zobaczymy ja na lekkiej ziemi . 96% calej nie pogniłej rośliny w całosci
Monsanto Californium
środek zielony , jest wiecej lisci pognitych w porownaniu do artogi czy bellavoue . jednak rosliny nie sa pognile co oznacza ze 99,8% jest roślin nie pogniłych w całości
3,75ha
Monsanto Californium
Roslina w dobrej kondycji widac wiecej zielonego jednak sa miejsca zolte, lepsza niz na poprzednim kawalku ale juz slabsza klasa ziemi jednak pokazuje swoje zalety . Wystapilo lekkie podtopienie wiec daje note 97,5% roślin nie pogniłych w całości
Agro Bras Bellavoue
Roslna ktora jest w najlepszej kondycji kolorek dominujacy to zielony . stan jeden z najlepszych brak podtopien oceniam na 99,9% roślin nie pogniłych w całości.
Wnioski
Pomimo slabej okrywy śnieżnej (5cm) przy najwiekszych mrozach (-26*C) roslina utrzymała sie w najlepszej kondycji.Jak widac na zdjeciach słaba klasa ziemi czasem moze okazac sie najlepsza na te mrozy , rowniez na to wplynelo otoczenie lasu czego nie mozna powiedziec na kawałku 8,3ha i 4,75ha ktrore nie maja takiego szczescia.
w przezimowaniu pewnie tez pomogła duza obsada ktora wynosi 3,6kg/ha
5 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się