Stan zasiewów na koniec lutego Dolny Śląsk
Zima, zima i po zimie. Na Dolnym Śląsku prace polowe ruszyły na całego. Nie inaczej na naszych polach.
Jak wspominałem wcześniej - 2 tygodnie temu pobraliśmy próby glebowe. W piątek dostałem częściowe wyniki. Generalnie jest dobrze i bardzo dobrze jeśli chodzi o zasobnośći makro. Jest problem z jedną działką jeśli chodzi o ph bo spadliśmy do 4.5, średnia dla reszty to 6.0 więc ową działkę trzeba potraktować jako wypadek przy pracy. Koło środy mają być kompletne wyniki to się nimi podzielę i będziemy je dyskutować.
Od niedzieli obserwowaliśmy prognoze, to było za ciepło, to padał snieg, to za mocno wiało. Okienko pogodowe otworzyło się w piątek. Temperatura -4, wiatr 1m/s. Więc decyzja o starcie. Udało się wjechać w rzepak, jęczmień i pszenice, niestety koło 8.30 zaczeło się już mazać i zakończyliśmy pracę. Zostało obsiać jedno pole - 11ha.
[galleryimg=629718]
W sobotę pogoda była perfekcyjna -4.5 stopnia zero wiatru. Dokończyliśmy nawożenie azotem i pojechaliśmy ratować wspomnianą działkę z ph 4.5. Po paru krótkich rozmowach postanowiliśmy sypnąć 500kg wapna granulowanego - zobaczymy, wiadomo jednym strzałem nie zbudujem pH na poziomie 6, ale troszkę podratujemy pole.
Nawożenie startowe:
W tym roku dobrze kupiliśmy Saletrosan więc idziemy tym rozwiązaniem.
Rzepak:
Założone 400kg nawozu na hektar, wyszło troszkę więcej - średnio ok 420
Czysty składnik 110kg N, 55kg S.
Jęczmień:
Założone 250kg, wyszło 230kg
Czysty składnik: 60N, 30S
Pszenica po zbożach:
Założone 250, wyszło 230
Czysty składnik: 60N, 30S
Pszenica po rzepaku:
Założone 250, wyszło 280.
Czysty składnik: 73N, 37S
Plany na najbliższy tydzień - obserwacja pogody i ewentualne przygotowanie pola i siew grochu.
A teraz co nieco o pogodzie:
Średnia dobowa temp za ostatnie 30 dni: 4.8st
Łączny opad: 27.4mm
19 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się