Skocz do zawartości




Zdjęcie

Jak poprawić jakość i wybarwienie papryki?

Napisany przez agrofoto, 27 czerwiec 2014 · 285 wyświetleń

Jak poprawić jakość i wybarwienie papryki? Ze względów wizualnych, smakowych i dietetycznych najbardziej cenione są owoce wybarwione. Polski klimat, niestety, nie zawsze temu sprzyja, a preparaty zawierające etylen nie są u nas zarejestrowane w uprawie papryki. Firma Goëmar, niedawno przejęta przez firmę Arysta LifeScience, wyprodukowała na bazie glonów aktywator Colorado, który przyspiesza wybarwienie owoców. Oprócz homogenatu GA 14 uzyskanego z alg morskich Ascophylum nodosum zawiera mangan - 1,83% i cynk - 1,9%. Nie powoduje gwałtownego zwiększenia produkcji etylenu w owocach (dlatego owoce nie miękną po wybarwieniu), ale zwiększa w nich produkcję cukrów i stopniowo przyspiesza syntezę barwników. Można go stosować już w okresie poprzedzającym wczesne zbiory, ale największe znaczenie ma zabieg wykonany w pełni owocowania. Najlepiej 0,5–1% roztwór środka Colorado zastosować 2- lub 3-krotnie, w odstępach 14-dniowych, począwszy od zawiązania pierwszych owoców (w tunelach – w połowie czerwca, w polu – w lipcu). Ponownie Colorado można zastosować jeden raz lub dwukrotnie we wrześniu, należy jednak pamiętać, że jego działanie zależy od temperatury (poniżej 15ºC może nie przynieść oczekiwanych efektów).
Doświadczenia wykazały, że Colorado nie tylko poprawia wybarwienie owoców, ale również wpływa na zwiększenie plonowania – szybkie dojrzewanie i sukcesywne zbieranie owoców odciąża roślinę, która może skierować energię na zawiązywanie następnych. W ten sposób zwiększa się liczba owoców o pełnej wartości handlowej i wysokiej jakości spożywczej.

Oprócz trudności z wybarwianiem się, poważnym problemem w uprawie papryki są uszkodzenia owoców wynikające z niedoboru wapnia w ich tkankach (tzw. sucha zgnilizna wierzchołków owoców). Firma Arysta LifeScience jest polskim dystrybutorem specjalistycznego stymulatora transportu wapnia InCaTM produkowanego przez angielską firmę Plant Impact. Ten wytworzony w unikalnej technologii CaT preparat dolistny działa inaczej niż tradycyjne nawozy wapniowe. Powoduje bowiem, że w procesie pobierania jonów wapnia uczestniczą auksyny, które „wciągają” je do komórek. Dzięki temu wszystkie nadziemne części są optymalnie odżywione. W prowadzonych doświadczeniach w plonie roślin niedokarmianych wapniem uszkodzone owoce stanowiły około 1,5%, w przypadku roślin opryskiwanych saletrą wapniową – 0,5%, natomiast po zastosowaniu 0,5% i 1% roztworu InCaTM nie było w plonie owoców z objawami suchej zgnilizny wierzchołkowej. Dodatkowo, plonowanie było o 20% wyższe niż u roślin kontrolnych, a owoce były kształtne, z bardzo gładką skórką i lepiej się wybarwiały.
Warto podkreślić, że aktywatory, oprócz ściśle ukierunkowanego działania, mają też wpływ na ogólny wigor roślin, niezależnie od warunków ich uprawy. Efekty te są bardziej widoczne w warunkach stresowych oraz tam, gdzie utrudniona lub niemożliwa jest kontrola klimatu czy przy ekstensywnych metodach produkcji. Można wówczas oczekiwać realnej zwyżki plonu lub/i poprawy jego jakości.

dr inż. Agnieszka Stępowska, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach