Skocz do zawartości




Zdjęcie

Amistar Opti - rozszerzona rejestracja

Napisany przez agrofoto, 03 lipiec 2012 · 1040 wyświetleń

Dodany obrazek


Informujemy, że w dniu 19 czerwca 2012 r. zakończony został pozytywnie proces rozszerzania rejestracji środka AMISTAR® Opti 480 SC o nowe zastosowania w uprawie kalafiora i marchwi (decyzja MRiRW nr: 130/2012d).

AMISTAR® Opti to najnowszy produkt firmy Syngenta w ochronie warzyw przed chorobami grzybowymi. Dzięki zastosowaniu dwóch substancji aktywnych producenci zyskują długotrwałą ochronę roślin przeciwko szerokiemu spektrum chorób. Dwa mechanizmy działania ‐ kontaktowy i systemiczny oraz wysoka odporność preparatu na zmywanie sprawia, że rośliny są doskonale zabezpieczone przed wnikaniem patogenów. Gwarantuje to wysoki plon i jakość zbieranych warzyw.
Dotychczasowa rejestracja preparatu dotyczyła ochrony następujących upraw: pomidory pod osłonami, cebula, groch, fasola.
  • W uprawach kalafiorowych AMISTAR® Opti przeznaczony jest do zwalczana kluczowych chorób grzybowych tj. : czerń krzyżowych, szara pleśń, mączniak rzekomy
  • W uprawie marchwi AMISTAR® Opti przeznaczony jest do zwalczana kluczowych chorób grzybowych tj.: alternarioza naci, mączniak prawdziwy

Dawki środka, ilość wody + liczba zabiegów i okres karencji
  • maksymalna dawka do jednorazowego zastosowania – 2,5 l/ha
  • zalecana dawka do jednorazowego zastosowania: 2,0 – 2,5 l/ha
  • zalecana ilość wody: 700 l/ha
  • liczba zabiegów – 2 na sezon
  • okres karencji – 14 dni

Odstęp między zabiegami:
  • kalafior – 14 dni
  • marchew – 10 dni

WAŻNE! Konieczna 10 metrowa, pokryta roślinnością strefa ochronna od zbiorników i cieków wodnych, z jednoczesnym zastosowaniem rozpylaczy redukujących znoszenie cieczy użytkowej podczas zabiegu o 50% – dla kalafiora i marchwi, jak dla pozostałych upraw polowych