Skocz do zawartości




Zdjęcie

DuPont i produkcja żywności w Polsce / Sprostanie wyzwaniom wynikającym z rosnącej populacji ludzi na całym świecie i jej potrzeb

Napisany przez agrofoto, 03 luty 2012 · 1044 wyświetleń

Dodany obrazek

DuPont i produkcja żywności w Polsce

/

Sprostanie wyzwaniom wynikającym z rosnącej populacji ludzi na całym świecie i jej potrzeb



W ciągu ostatnich 10 lat eksport żywności z Polski wzrósł aż sześciokrotnie. Tylko w 2010 roku udział niskoprzetworzonej żywności w polskim eksporcie wyniósł 59%, a zupełnie nieprzetworzonej 17%, co daje jeszcze większy potencjał wzrostu przychodów z eksportu żywności w przyszłości.

Za 40 lat świat będzie musiał zwiększyć produkcję żywności o ponad 50% pomimo zmniejszającego się areału pól uprawnych. Wynika to ze wzrostu światowej populacji, która będzie zwiększała się o 150 000 osób dziennie przez następne 40 lat i w 2050 roku osiągnie 9 miliardów. W związku z tak niepokojącymi danymi należy opracować najbardziej efektywne rozwiązania, by produkowana żywność była jak najbardziej wartościowa.

Polska może stać się jednym z kluczowych producentów żywności w Europie i istotnym dostawcą coraz bardziej przetworzonej żywności na świecie. DuPont posiada rozwiązania pomagające zwiększyć:
  • produkcję nieprzetworzonych produktów rolnych,
  • poziom składników odżywczych w produktach rolnych i hodowlanych,
  • wartość odżywczą żywności na etapie jej przetwarzania.

W Polsce stosuje się już nasiona kukurydzy i rzepaku Pioneer, o wysokim potencjale plonotwórczym. W efekcie nasiona rzepaku są lepszej jakości i mają zwiększoną zawartość oleju. W dalszej kolejności DuPont będzie opracowywać rośliny do wykorzystania jako surowiec energetyczny.

Ponad to, od 2005 roku w Polsce funkcjonuje system SPEC czyli System Prognozowania Epidemii Chorób, który swoim zasięgiem obejmuje większość regionów intensywnej uprawy rzepaku i jest to w swojej klasie największy system sygnalizacji na świecie, chroniący polskie uprawy.

- System wspierania decyzji SPEC pomaga mi właściwie rozplanować prace związane z wykonywaniem zabiegów jesiennych w rzepaku ozimym. Dzięki systemowi sms informującemu o poziomie ryzyka infekcji jestem w stanie przygotować się do zabiegów i wykonać je w optymalnym terminie. Myślę, że dzięki temu uzyskuję coraz lepszą skuteczność zabiegów, unikam wykonywania zabiegów niepotrzebnych, dostosowuję środki do zmieniającej się sytuacji w polu i fazy rozwojowej rośliny chronionej – mówi Michał Kamiński, kierownik gospodarstwa o powierzchni 1860 hektarów, z czego 430 hektarów to uprawa rzepaku.

Na polskim rynku, wśród dostawców białek i lecytyn sojowych, wykorzystywanych w przetwórstwie żywności dominuje Solae ™ z ponad 50% udziałem rynku. Aktualnie firma rozwija zastosowania bazujące na strukturyzowanym białku SUPRO MAX®. Ten opatentowany produkt, stwarza duże możliwości poprawy jakości oraz obniżenia kosztów m.in. dań gotowych oraz żywności dla wegetarian.

Z myślą o producentach deserów mrożonych, przetworów owocowych, przemysłu mleczarskiego i piekarniczego, powstaje szeroka gama produktów firmy Danisco. Należą do nich: kultury bakterii, enzymy, dodatki do żywności zastępujące cukier czy dany rodzaj tłuszczu oraz pektyny i wiele innych. DuPont przejął firmę Danisco w ubiegłym roku i teraz poprzez swoją część o nazwie Odżywianie i Zdrowie jest jedną z dwóch największych firm tego typu w Polsce z ponad 30% udziałem w rynku krajowym.
Aby uzyskać dodatkowe informacje na temat firmy DuPont i jej zaangażowania w innowacyjność, odwiedź www.dupont.com.