Kiszonka z kukurydzy w pigułce - Zielone Pola Osadkowskiego

blog-0001687001505218159.png

Kiszonka z kukurydzy powinna zostać przygotowana wyjątkowo starannie - wszak to pasza, którą przygotowujemy na cały rok. Firma Osadkowski zaprezentowała najnowsze technologie produkcji kiszonki z kukurydzy w Malerzowicach.

Dobre wypełnienie kolby i dużo masy

W Przedsiębiorstwie Rolno - Usługowym Kłos w Malerzowicach spotkali się eksperci kiszonkowi oraz hodowcy bydła. Spotkanie zorganizowane przez firmę Osadkowski miało na celu zaprezentowanie najnowszych technologii zakiszania kukurydzy.

W Malerzowicach spotkali się eksperci firmy Osadkowski oraz firm zaopatrujących rolnictwo, a także hodowcy bydła.



Pola kukurydzy w Malerzowicach zostały obsiane trzema odmianami z różnych hodowli: MAS 20.S (Maisadour), SY CAMPONA (Syngenta) oraz SG 30.273 (Limagrain). W momencie prezentacji technologii zakiszania plantacje prezentowały się wyjątkowo dobrze - wysokość około 3 metrów pozwalała na uzyskanie sporej ilości masy.
Jak jednak doskonale wiemy o jakości kiszonki nie decyduje sama ilość zebranej masy, ale też uziarnienie kolby. Trzeba przyznać, że zawiązanie i wypełnienie kolb na poletkach w Malerzowicach uznać należy za bardzo dobre. Poziom suchej masy oscylował w granicach 30%, a to oznacza, że wybrano optymalny termin zbioru. Dodajmy, że koszone podczas pokazów odmiany należały do grupy wczesno-średniej i średniej, jeśli chodzi o FAO (240 - 260).

Pakowanie kukurydzy w rękaw
Jak wyglądał sam proces zakiszania? Na etapie koszenia do pociętej zielonej masy poprzez aplikator umieszczony w sieczkarni podany został inokulant Silomax (jest to mikrobiologiczny preparat do zakiszania). Głównym zadaniem Silomaxu jest polepszenie jakości kiszonki - jest ona bardziej smakowita, a co za tym idzie - chętniej pobierana przez bydło - a przede wszystkim cechuje się lepszą jakością.

osadkowski-3.jpg



Podczas prezentacji pokazano wciąż rzadko spotykaną w Polsce technologię pakowania kukurydzy w rękaw.




Podczas pokazów zaprezentowano wciąż nową w naszym kraju technologię zakiszania kukurydzy w rękaw. Zebrana kukurydza pakowana była w rękaw foliowy Rani Bag fińskiego producenta Rani Plast. Folia ta została wytworzona metodą wydmuchu. Proces produkcji folii za pomocą wydmuchu pozwala na zwiększenie wytrzymałości mechanicznej na przebicia i rozerwania. Podczas spotkania w Malerzowicach przedstawiciel firmy Osadkowski podkreślał, że pakowanie kukurydzy w rękaw foliowy generuje niższe koszta, ale pozwala także na ograniczenie strat i oszczędność czasu.

Ważną częścią pokazów była także część teoretyczno - praktyczna. Podczas warsztatów ekspert kiszonkowy firmy Limagrain zwrócił uwagę na to, kiedy najlepiej kosić kukurydzę na kiszonkę, jaka powinna być wysokość cięcia oraz jakie powinni być rozdrobnienie materiału.

osadkowski-2.jpg



Za rok kiszonka z kukurydzy ponownie u Osadkowskiego
Zwieńczeniem spotkania zorganizowanego przez firmę Osadkowski był poczęstunek podczas którego hodowcy wymieniali wraz z ekspertami swoje uwagi dotyczące produkcji kiszonek z kukurydzy. Firma Osadkowski planuje kontynuować spotkania w ramach warsztatów dla rolników produkujących kiszonkę z kukurydzy również w przyszłym roku.

agrofoto


0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia.

×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj