Skocz do zawartości




Zdjęcie

Zaorać czy leczyć uprawy rzepaku ozimego?

Napisany przez monika_adag_88, 26 luty 2016 · 740 wyświetleń

rzepak oziminy wymarznięcia choroby chwasty agrofagi zabiegi lustracja pola uprawy
Zaorać czy leczyć uprawy rzepaku ozimego? Doradcy Agrotechniczni PROCAM przesłali kilka zdjęć z wczorajszej (24 lutego) lustracji rzepaków na północy Polski w okolicach miejscowości Prabuty (pomorskie). Właśnie w tym czasie wielu plantatorów uprawiających rzepak prosi o pomoc w podjęciu im strategicznej decyzji! Zaorać czy leczyć uprawy rzepaku?

Doradcy PROCAM zwracają uwagę na przykładzie załączonych zdjęć, aby przed podjęciem decyzji o dalszym losie plantacji zwrócić uwagę (analiza fitosanitarna) na przeżycie roślin, identyfikując w kolejności:
• Żerowanie szkodników glebowych, a szczególnie śmietki kapuścianej, której żery powodują lepsze „przenikanie” niskich temperatur, czyli PRZEMROŻENIA, tutaj można pokusić się o stwierdzenie, że gdyby nie żerowanie tych larw, część rzepaków by najprawdopodobniej przeżyła.
• Porażenie przez kiłę kapustnych – tutaj też mamy osłabienie systemu korzeniowego (szczególnie forma „rzodkiewkowa”) i w połączeniu z żerowaniem śmietki, i przy operacji niskich temperatur beż śniegu jest to WYROK na oziminy rzepaku!
• Galasy chowacza galasówek – proszę zauważyć, że te larwy są całe i zdrowe!
Sucha zgnilizna kapustnych – ten patogen bierzemy pod uwagę w perspektywie czasu jako źródło infekcji podczas wiosennej infekcji.
• Załączone fotografie wskazują, że korzenie, które są wręcz zmacerowane są już atakowane nawet przez padlinożerców (zdjęcie 18) – te białe przecinki, jak dobrze się przyjrzeć, to skoczogonki – podczas obserwacji pola stwierdzono, że występowanie tego szkodnika jak na tą porę roku jest bardzo duże, a wraz ze wzrostem temperatury będzie prawdopodobnie jeszcze więcej.

Co do samego „oglądu” całego pola pod kątem ZDROWOTNOŚCI trzeba podejść systematycznie, obliczyć statystycznie, ile sztuk zdrowych roślin mamy na 1 metrze kwadratowym. Robimy to w sposób uśredniony (np. oglądamy rośliny, wykopując korzenie po skosie pola, powtarzalnie po 25 roślin w kilku punktach), biorąc pod uwagę obszary dużego ryzyka, czyli wszelkie zagłębienia, gdzie ilość nagromadzonych zarodni pływakowych kiły kapustnych może być bardzo duża. Do tego miejsca odsłonięte i narażone na operację wiatru czy niskich temperatur. Warto także pod uwagę wziąć strukturę gleby (gruzełkowatość, podeszwa płużna itd.).

Przy monitoringu plantacji nie można zapominać o chwastach występujących na plantacji, aby mieć obraz, czy czeka nas także wiosenna walka z tymi agrofagami.

Uprawiającym rzepak chcącym wesprzeć proces oceny przezimowania plantacji na podstawie materiałów fotograficznych prosimy, abyście przysyłali zdjęcia w szczególności z PRZEKROJAMI pędów czy korzeni – aby móc oglądnąć, jak wyglądają naczynia (kolorystyka brązowe/przemrożone; zielone/zdrowe).

Warto także wspomnieć, aby po ruszeniu wegetacji monitorować plantacje rzepakowe na utajone porażenie przez szarą pleśń.

Załączony obraz
Zdjęcie nr 1: Grzyby saprofityczne

Załączony obraz
Zdjęcie nr 2: Raczej zdrowy

Załączony obraz
Zdjęcie nr 3: Do piachu

Załączony obraz
Zdjęcie nr 4: Żerowanie śmietki

Załączony obraz
Zdjęcie nr 5: Żerowanie śmietki, ale także rolnic, a może i drutowców

Załączony obraz
Zdjęcie nr 6: Kiła perełkowa

Załączony obraz
Zdjęcie nr 7: Sucha znilizna kapustnych

Załączony obraz
Zdjęcie nr 8: Szara pleśń: cały okręg szyi korzeniowej w infekcji, której początkiem było przemrożenie

Załączony obraz
Zdjęcie nr 9: Chowacz czy kiła?

Załączony obraz
Zdjęcie nr 10: A jednak żerujące larwy chowacza glasówek

Załączony obraz
Zdjęcie nr 11: Chowacz glasówek, larwy

Załączony obraz
Zdjęcie nr 12: Kiła

Załączony obraz
Zdjęcie nr 13: Kiła

Załączony obraz
Zdjęcie nr 14: Glasówek i przemrożenia

Załączony obraz
Zdjęcie nr 15: Wybudzone dżdżownice

Załączony obraz
Zdjęcie nr 16: Wektor kily

Załączony obraz
Zdjecie nr 17: Przemrożenia na amen

Załączony obraz
Zdjęcie nr 18: Skoczogonki na zmacerowanym przez mróz i żerujące larwy śmietki

Załączony obraz
Zdjęcie nr 19: Kiła rzodkiewkowa

Załączony obraz
Zdjęcie nr 20: Wzorzec: zdrowe wiązki naczynia rzepaku


Źródło: materiały firmowe