Skocz do zawartości




Zdjęcie

Potas i magnez niezbędne w żywieniu człowieka i nawożeniu roślin

Napisany przez agrofoto, 07 grudzień 2015 · 1100 wyświetleń

magnezpotas woda susza k+s polska korn-kali kizeryt
Potas i magnez niezbędne w żywieniu człowieka i nawożeniu roślin Potas i magnez - składniki niezbędne w żywieniu człowieka i nawożeniu roślin - to temat konferencji prasowej zorganizowanej przez Firmę K+S Polska, 26 listopada br. w Warszawie.

Pierwszy wykład wygłosiła Prof. Dr hab. N.med Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, która omówiła znaczenie tych pierwiastków w żywieniu człowieka.

Potas (K) jest najważniejszym kationem wewnątrzkomórkowym i jednym z najważniejszych elektrolitów. Jego stężenie we krwi zawiera się w przedziale 3,5-5,5 mmola/l. Dorosła osobna powinna dostarczać organizmowi 2000-3000 mg potasu dziennie. Dieta bogata w potas zmniejsza zagrożenie udarem mózgu oraz chorobą niedokrwienną serca. Źródłem potasu są wszystkie produkty z wyjątkiem tłuszczów i cukrów. Ale najwięcej jest go w suszonych owocach – morelach, figach, jabłkach, rodzynkach, a także w awokado i bananach. Jednak z jedzeniem tych produktów nie przesadzajmy, bo są kaloryczne. Nie żałujmy sobie natomiast spożycia pomidorów i ich przetworów a także ziemniaków i zielonych warzyw liściastych.

Załączony obraz
Od prawej Ershad Tavakol doktorant w Institute of Applied Plant Nutrition (IAPN) w Getyndze, Prof. Dr hab. N.med Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska pracownik naukowy Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Lucyna Lewicka – Marketing Manager K+S Polska, Dominik Młodecki Dyrektor Zarządzający K+S Polska

Magnez (Mg), kolejny ważny dla organizmu kation, niezbędny dla funkcjonowania przynajmniej trzystu różnych enzymów naszego metabolizmu. Dowiedziono, że długotrwały niedobór magnezu może być związany ze zwiększonym niebezpieczeństwem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. W przybliżeniu 25-60% magnezu w naszym pożywieniu jest wchłaniane z przewodu pokarmowego do organizmu, w zależności od zapotrzebowania, a absorbcja ułatwiana jest przez witaminę D i cukier mleczny (laktozę) i ma miejsce w dolnej części jelita cienkiego. Rolą magnezu jest regulacja pracy serca, udział w procesie krzepnięcia krwi, stymulacja mechanizmów obronnych organizmu, funkcjonowaniu układu kostnego, (kości są największym magazynem magnezu w organizmie), czy choćby w metabolizmie wapnia i witaminy C. Objawami niedoboru magnezu jest rozdrażnienie, nerwowość, kołatanie serca, bezsenność, zmęczenie oraz powtarzające się skurcze mięśni lub drganie powiek.

Głównym źródłem magnezu są produkty zbożowe, zwłaszcza kasza gryczana. Dużo go w warzywach strączkowych, orzechach, owocach morza, kakao i czekoladzie. Sporo magnezu zawierają kasze jęczmienne, ciemne pieczywo, groszek, szpinak, ryby, żółte sery i banany. Niewielką ilość – pozostałe warzywa i owoce, mleko, jajka, ryż, podroby, białe pieczywo. Dobrym źródłem magnezu mogą być również wody mineralne, zwłaszcza wysoko zmineralizowane, i „twarda” woda pitna.
Pokarm powinien być najlepszym źródłem zarówno potasu jak i magnezu w codziennym żywieniu człowieka – zakończyła swój wykład prof. Wojciechowska.

Załączony obraz
zgromadzeni dziennikarze

Rola potasu i magnezu w odżywianiu roślin – ten temat zaprezentował Ershad Tavakol z IAPN–Institute of Applied Plant Nutrition Georg-August-Universität Göttingen.

Modele klimatyczne przewidują stopniowy wzrost temperatury i stężenia CO2, prowadząc do eskalacji występowania suszy przy jednoczesnym jej wydłużeniu w wielu regionach na całym świecie. Dłuższe okresy suszy z ograniczoną ilością opadów zmniejszają dostępność wody glebowej, co tym samym zachęca rośliny do kontrolowania ilości transpiracji, w celu przetrwania aż do wydania plonu. W tych warunkach środowiskowych dostępność składników pokarmowych dla roślin, odgrywa kluczową rolę w regulacji stresu przez rośliny. Wśród składników odżywczych, które są niezbędne dla roślin w warunkach stresu, takich jak ciepło i susze, są potas i magnez.
Potas, jako jeden z powszechnie znanych składników rozpuszczalnych w komórkach ma najwyższe pobranie zaraz po azocie (N) i w największym stopniu bierze udział w tworzenia biomasy rośliny, wpływa na potencjał osmotyczny roślin. Innymi słowy dostępność K w okresach suszy pomoże roślinie zmaksymalizować pobranie wody przez korzenie, pod wpływem wyższego potencjału wodnego. Jednocześnie K jest głównym pierwiastkiem, który pomaga roślinom w regulowaniu działania aparatów szparkowych i zoptymalizowaniu ilość transpiracji, która przyczynia się do poprawy efektywności wykorzystania wody (EWW) w roślinie. Dlatego zoptymalizowane stosowanie K pomoże roślinie utrzymać ich normalne funkcjonowanie i zmniejsza wpływ warunków stresowych. Magnez jest kluczowym składnikiem odżywczym obecnym w cząsteczce chlorofilu, ułatwiającym roślinie absorbcję energii światła słonecznego i przekształcenie jej w energię chemiczną wymaganą do fotosyntezy. Badania pokazują że oprócz K również Mg pozytywnie oddziałuje w roślinie na EWW. Mg i K są również zaangażowane w aktywację wielu ważnych enzymów w roślinach. Po zbudowaniu węglowodanów w procesie fotosyntezy, te dwa pierwiastki ułatwiają ich przemieszczanie do innych organów, takich jak nasiona czy owoce. Aby dokładnie zrozumieć mechanizmy odpowiedzialne za oddziaływania makro i mikro elementów na fizjologiczne funkcje w roślinie i odpowiednie wykorzystanie wody, wymagane jest pogłębianie badań nad roślinami w tym kierunku. Istnieje więc pilna potrzeba poprawy technik do wczesnego wykrywania, monitorowania i diagnozowania stresu, aby umożliwić skuteczne zarządzanie i reagowanie w tym kierunku. Istotne jest to, że metody detekcji są szybkie, nieinwazyjne i nisko kosztowe. Z tego powodu Uniwersytet Georga-Augusta w Getyndze i K+S KALI GmbH podjęły w 2010 roku współpracę jako Institute of Applied Plant Nutrition (IAPN). IAPN dąży do przekazywania zasad dobrej praktyki naukowej i rolniczej w celu zwiększenia ilości wiedzy ekspertów i doradców z różnych dziedzin. Ta wiedza dostępna jest powszechnie i rozpowszechniana na poziomie praktycznym w różnych regionach na świecie zakończył wypowiedź Ershad Tavakol z IAPN.


Korn-Kali – mocny pakiet składników zaprezentował Dominik Młodecki Dyrektor Zarządzający K+S Polska

Korn-Kali to idealne połączenie chlorku potasu, unikalnego minerału Kizerytu oraz sodu. Tak połączone składniki pokarmowe, które są naturalnego pochodzenia i są w pełni rozpuszczalne w wodzie idealnie wpisują się w potrzeby polskiego rolnictwa. Jest to zatem doskonały nawóz do podstawowego nawożenia potasem, magnezem i siarką większości roślin uprawnych.

Cechą wyjątkową Korn-Kali jest jego skład. Korn-Kali zawiera magnez z naturalnego minerału kizerytu, co gwarantuje, że nawóz nie tylko szybko się rozpuszcza, ale również, że wszystkie składniki pokarmowe w nim zawarte mogą być szybko pobrane przez roślinę. Wchłanianie magnezu z kizerytu przebiega niezależnie od warunków środowiska, takich jak np. pH gleby. Proporcje potasu do magnezu i siarki są dobrze zbilansowane, aby skutecznie zaspokoić podstawowe potrzeby roślin na te składniki pokarmowe.

Firma K+S oferuje coś więcej niż tylko nawóz. Korn-Kali to owoc wieloletniego doświadczenia zarówno produkcyjnego, jak również doradztwa rolniczego. Korn-Kali charakteryzuje się doskonałymi parametrami użytkowymi, które są równie ważne dla rolnika jak sam skład. Granula tego nawozu jest odpowiedniej wielkości, twardości i wyrównania dzięki czemu Korn-Kali można rozsiewać z dużą dokładnością nawet na 36m szerokości roboczej. Jest to cecha coraz częściej poszukiwana przez gospodarstwa. Firma K+S współpracując ze światem praktyki jak i nauki, współtworząc m.in. IAPN przy Uniwersytecie w Getyndze, stara się sprostać wymogom nowoczesnego rolnictwa.
Wszystkie te elementy, czyli idealne połączenie składników pokarmowych, ich rozpuszczalność i naturalne pochodzenie jak również wiedza i doświadczenie budowane wspólnie z rolnikami przez wiele lat tworzą mocny pakiet korzyści – na zakończenie konferencji powiedział Dyrektor Młodecki.