Skocz do zawartości




Zdjęcie

Owoce i warzywa w szkole

Napisany przez agrofoto, 03 wrzesień 2015 · 875 wyświetleń

owoce warzywa szkoła
Owoce i warzywa w szkole Z początkiem nowego roku szkolnego rusza siódma edycja programu „Owoce i warzywa w szkole”.

1 września zaczął się kolejny rok szkolny, a wraz z nim z wakacji do szkół wraca program Owoce i warzywa w szkole, którego celem jest zmiana nawyków żywieniowych dzieci. W programie mogą wziąć udział dzieci ze szkół podstawowych objęte edukacją wczesnoszkolną, czyli uczęszczające do tzw. „zerówek” oraz klas I–III. Wg danych MEN w roku szkolnym 2015/2016 jest to przeszło 1,6 mln dzieci i jest to największa grupa docelowa w dotychczasowej historii programu. W ubiegłym roku szkolnym owoce i warzywa trafiły do ok. 1,340 mln dzieci z ok. ok. 11,3 tys. szkół, tj. ok. 96% dzieci z grupy docelowej.

Do uczestnictwa w programie w I semestrze roku szkolnego 2015/2016 zgłosiło się ok. 11,4 tys. szkół podstawowych.
Zgłoszone szkoły podstawowe aby mogły uczestniczyć w programie muszą zawrzeć umowę na bezpłatne dostarczanie owoców i warzyw z jednym z zatwierdzonych dostawców, których wykaz dostępny jest na stronie internetowej www.arr.gov.pl.
Dostawcy zobowiązani są do zawarcia umów ze szkołami podstawowymi i dostarczenia ich kopii do OT ARR w terminie do 10 września 2015 r. W tym samym terminie zgłaszają się do programu szkoły, które samodzielnie będą organizowały dostawy owoców i warzyw i wnioskowały o pomoc. W roku szkolnym 2015/2016 dostawy owoców i warzyw do szkół mogą rozpocząć się już od 21 września 2015 r., dzięki czemu dzieci będą mogły skorzystać z dostępności sezonowych owoców i warzyw. Warunki uczestnictwa w programie wraz z formularzami dostępne są na stronie internetowej www.arr.gov.pl.

Dzieci uczestniczące w programie otrzymują przez 10 tygodni w semestrze, co najmniej dwa razy w tygodniu, różnorodne porcje owocowo-warzywne. Do dzieci trafiają zarówno świeże owoce (jabłka, gruszki, borówka amerykańska, truskawki) i warzywa (marchewka, słodka papryka, rzodkiewka, pomidorki, kalarepka), jak i soki owocowe i warzywne.
Ważnym elementem programu, oprócz udostępniania owoców i warzyw, są specjalne działania edukacyjne, w których uczestniczą dzieci. Szkoły podstawowe uczestniczące w programie co najmniej dwa razy w semestrze organizują zajęcia w ramach których dzieci uczą się m.in. zasad zdrowego odżywiania oraz pochodzenia owoców i warzyw. Najpopularniejsze działania to warsztaty kulinarne, zakładanie ogródków przyszkolnych, wycieczki do sadów itp.
Program finansowany jest z budżetu UE (88%) i budżetu krajowego (12%). W UE budżet programu wynosi 150 mln EUR na rok szkolny. Polska jest jednym z największych beneficjentów programu w UE, na rok szkolny 2015/2016 otrzymała z Komisji Europejskiej trzecie co do wielkości środki na realizację programu w UE. Łączny budżet programu wynosi w Polsce ok. 20,5 mln EUR (ok. 87,8 mln PLN).

Źródło: materiały prasowe