Skocz do zawartości




Zdjęcie

Syngenta na rzecz zdrowia i bezpieczeństwa: prawie 5 mln przeszkolonych rolników

Napisany przez agrofoto, 02 kwiecień 2015 · 358 wyświetleń

syngenta who
Syngenta na rzecz zdrowia i bezpieczeństwa: prawie 5 mln przeszkolonych rolników Bezpieczeństwo żywności to główny temat tegorocznego Światowego Dnia Zdrowia, obchodzonego 7 kwietnia z inicjatywy Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Syngenta – jeden z liderów rozwiązań dla rolnictwa – zobowiązała się do podniesienia bezpieczeństwa zapewniając profesjonalne szkolenia milionom rolników na całym świecie. W ciągu jednego roku firma przeszkoliła już 4,7 mln osób, głównie właścicieli niewielkich gospodarstw.

Szkolenia, które prowadzi Syngenta, realizują jedno z sześciu zobowiązań ogłoszonych przez firmę w ramach inicjatywy The Good Growth Plan w 2013 roku. Syngenta zadeklarowała wówczas przeszkolenie do 2020 roku 20 milionów rolników w zakresie bezpieczeństwa pracy w rolnictwie i właściwego stosowania środków ochrony roślin. Podczas pierwszych dwunastu miesięcy wdrażania inicjatywy Syngenta dotarła z programem szkoleniowym do 4,7 mln rolników, z których 74 proc. to właściciele niewielkich gospodarstw. Firma przeszkoliła także kilka tysięcy rolników z Polski w ramach projektu Rolnictwo Odpowiedzialne.
Rolnictwo jest drugim największym pracodawcą na świecie, dlatego ochrona zdrowia osób zatrudnionych w tym sektorze dotyczy setek milionów ludzi. Szkolenia, które prowadzi Syngenta, budują świadomość na temat potencjalnych zagrożeń i ułatwiają rolnikom uniknąć sytuacji niebezpiecznych dla zdrowia podczas pracy na roli. Edukacja rolników pozwala także chronić środowisko naturalne, czyli owady zapylające oraz rzeki i strumienie w pobliżu pól. Bezpiecznie stosowanie środków ochrony roślin oznacza również, że żywność wyprodukowana przez rolników jest zdrowa i bezpieczna dla konsumentów.

„Nowe technologie zmieniły oblicze rolnictwa, ale korzystanie z nich wymaga wiedzy, doświadczenia i umiejętności. Dlatego szkolimy rolników, jak stosować nowoczesne środki, by chronić zdrowie ludzi, dbać o środowisko naturalne i zapewnić bezpieczeństwo żywności dostarczanej przez gospodarstwa”, mówi Izabela Wawerek, dyrektor ds. korporacyjnych w Syngenta Polska i koordynator programu Rolnictwo Odpowiedzialne, który firma prowadzi w Polsce.


Źródło: informacja prasowa Syngenta